|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - tc-14 II vs tc-17 II
moronica - Sro 28 Mar, 2012 Temat postu: tc-14 II vs tc-17 II czy ma ktos moze oba lub mial i jednego sie z jakichs powodow pozbyl? ciekawi mnie czy lepsza jakosc obrazka bedzie z nieco bardziej wykropowanego tc-14 czy warto dolozyc do tc-17
hijax_pl - Sro 28 Mar, 2012
moronica napisał/a: | obrazka bedzie z nieco bardziej wykropowanego tc-14 | Chyba mniej?
Bawiłem się oboma, został 1.7x. Jak dla mnie różnica w jakości obrazka nieznaczna, a AF nadal całkiem OK. No ale ja to na 12Mpx matrycy FF sprawdzałem...
moronica - Sro 28 Mar, 2012
hijax_pl, no jak sie ma 1.4 to trzeba bardziej wykropowac by otrzymac taki sam kadr co z 1.7 o to mi chodzilo
hijax_pl - Sro 28 Mar, 2012
no to trochę się moje kojarzenie rozminęło z Twoim przekazem.
Tak czy siak to co mogę zaproponować to fotki z D5000 + 70-200/2.8 + 1.7x
moronica - Sro 28 Mar, 2012
sample z 70-200 jakies widzialam i bylo myyyyydlo ze hej choc nie wiem, czy to wina sprzetu czy operatora. chetnie zobacze twoje
MM - Czw 29 Mar, 2012
Jeżeli szkło ma f/2.8 a milimetrów brakuje to warto kupić wersję 1.7. Matryca średnio upakowana - taka jak w D300 - radzi sobie z takim TC bardzo dobrze.
moronica - Czw 29 Mar, 2012
obecna nie jest upakowana a w przyszlosci to wyglada na to, ze wszystko bedzie upakowane. az strach pomyslec, jak bedzie wygladal d400
hijax_pl - Czw 29 Mar, 2012
Skoro ploty mówią o D3200 z matrycą z A77 to pewnie będzie to nowa matryca dla wszystkich aparatów DX
MM - Czw 29 Mar, 2012
moronica napisał/a: | w przyszlosci to wyglada na to, ze wszystko bedzie upakowane. az strach pomyslec |
Kochający piksele będą musieli kupić sobie pampersy. To tak profilaktycznie, takie zabezpieczenie na wypadek zsikania z radości
komor - Czw 29 Mar, 2012
MM napisał/a: | Kochający piksele będą musieli kupić sobie pampersy. |
Przede wszystkim zaś nowe komputery i sporo dysków.
hijax_pl - Czw 29 Mar, 2012
komor napisał/a: | Przede wszystkim zaś nowe komputery i sporo dysków. | O ile jeden czy drugi producent lustrzanek w końcu nie zrozumie, że pixel-binning (czyli mniejsze RAWy) jest opcją wysoce pożądaną przy megapikselach idących w dziesiątki...
|
|