|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 50 i ~70 mm do Pentaksa k-5 oraz LX
NAD - Czw 29 Mar, 2012 Temat postu: 50 i ~70 mm do Pentaksa k-5 oraz LX Witam serdecznie po przerwie
Kiedyś Państwo bardzo mi pomogli przy okazji doboru systemu analogowego, dzięki czemu zakupiłem Pentaxa LX z czego jestem niezmiernie rad!
Bardzo spodobał mi sie Pentax do tego stopnia iż od kilku miesięcy jestem posiadaczem k-5 wraz z obiektywem DA 18-135, aparat w pełni mnie zadowala, wybrałem go jako małą dosyć szybką lustrzankę do zdjęć ulicznych.
Obecnie jestem na etapie poszukiwań dodatkowych szkieł które z powodzeniem użyje w obu aparatach, szukam 50mm, 70mm oproszę o sugestie
hijax_pl - Czw 29 Mar, 2012
50/1.4
77/1.8
NAD - Czw 29 Mar, 2012
takie cóś?
http://allegro.pl/smc-pen...2228180810.html
Pazuzu - Pią 30 Mar, 2012
Moim zdaniem lepiej wziąć smc-A 50 1,7. Lub cokolwiek z A. Wartości przesłony będą przekazywane do korpusu co znacznie ułatwia pracę. Szkło do wyrwania za około 300 zł.
lotofag - Sob 31 Mar, 2012
Jesli jesteś fanem starych manuali to ok. W innym wypadku chyba lepiej coś z czego wygodnie będzie korzystać też na K-5.
hijax_pl wymienił dwie dobre propozycje, oczywiscie nie kosztują one 300zł, ale IMHO zarówno K-5 jak i LX warte są dobrej optyki
NAD - Nie 01 Kwi, 2012
szukam szukam ;p
na początku rozstrzygałem zakup jednej nowej stałki w rodzaju Voigtlander Nokton 58 f/1.4 SLII w zasięgu dla mnie cenowym, jednak chciałbym pogodzić oba aparaty których z powodzeniem na przemian używam, zresztą taka była koncepcja zakupu k-5 i rezygnacja z Nikona
|
|