|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Jaka lustrzanka na start? Pomocy!
przemek1259 - Pią 30 Mar, 2012 Temat postu: Jaka lustrzanka na start? Pomocy! Witam! Jestem tutaj nowy więc Witam wszystkich Forumowiczów. Chciałbym zapytać który aparat jest lepszy? Będę chciał nim robić zdjęcia rodzinne, krajobrazu, macro, portret, osób. Praktycznie każdego rodzaju zdjęcie. Interesuje mnie w którym zestawie obiektyw jest lepszy. Ponieważ nie chce za miesiąc wydawać na nowy obiektyw bo ten nie daje rady.
Mam do wyboru 2 lustrzanki:
- Olympus E-510 ( z obiektywem 14 - 42 z zestawie )
- Nikon D40 ( z obiektywem 18 - 55 w zestawie )
Ewentualnie Sony Alpha 100 lub 200.
Bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam!
moronica - Pią 30 Mar, 2012
przemek1259, przede wszystkim to nie podales, z jakim obiektywem sa te korpusy, to jak mamy ci poradzic, ktory bedzie lepszy? ponadto, lustrzanka to nie kompakt, z jednym szklem nie obskoczysz wszystkich tych rodzajow fotografii, zwlaszcza makro. lustrzanke sie kupuje by moc jej uzywac z obiektywami przeznaczonymi pod konkretne dziedziny fotografii
Sunders - Pią 30 Mar, 2012
przemek1259, podaj planowany budżet na aparat oraz obiektyw/-y/ i czy musi być nowy, czy może być używany?
przemek1259 - Pią 30 Mar, 2012
Poprawiłem post jest już informacja jakie są to obiektywy. Chodzi o to że chciałbym się uczyć narazie na obiektywie dołączonym do zestawu, i który zestaw będzie najlepszy jak dla mnie. A potem jak "ogarne" to wszystko to kupię obiektyw lub nawet inny aparat.
[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:22 ]
Sunders napisał/a: | przemek1259, podaj planowany budżet na aparat oraz obiektyw/-y/ i czy musi być nowy, czy może być używany? |
Podałem te 2 aparaty ponieważ nikona D40 kupię za 600zł a Olympusa E-510 za 570zł, więc myślę że to tanio jak na lustrzankę. Składam na lustro jakieś ale jak trafiła mi się "okazja" do 600zł to pytam was czy to się wogóle opłaca
moronica - Pią 30 Mar, 2012
przemek1259, w Nikonie jest ilestam wersji obiektywow 18-55. ale to juz tam szczegoly. kazdy z tych korpusow bedzie ogromnym kompromisem gdyz obecne modele sa juz lata swietlne przed nimi. nie masz przypadkiem jakiegos w miare zaawansowanego kompaktu, na ktorym moglbys sobie cykac zglebiajac ustawienia poza trybem M? wtedy moglbys dalej sobie zbierac i kupic cos wartego uwagi za te kilka miesiecy czy rok. 600zl to nie majatek ale to tez zalezy ile to jest dla ciebie
|
|