forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Rozrzut jakościowy Canon 50/1,8 (wer.II)

jurand - Nie 01 Kwi, 2012
Temat postu: Rozrzut jakościowy Canon 50/1,8 (wer.II)
Jako że posiadałem owy 50/1,8 na pożyczce i musiałem zwrócić, wymyśliłem sobie zakup tego "plasticzaka"
Minusy jego są mi znane, jednak przydatność w tej cenie a co mi tam :grin: lepiej mieć niż nie mieć.
Egzemplarz który posiadałem nie był w żaden sposób wybierany i z C60d pracował poprawnie, a przynajmniej ja nie zauważyłem jego złej pracy. AF trafiał (w większości), ostrzył też gdzie powinien.
Stąd moje pytanie.
Czy zakup losowy przez internet wiąże się z dużym prawdopodobieństwem trafienia marnej sztuki ?
Czy jest duży rozrzut w jakości tego ustrojstwa ?
Czy używkę (nie styraną) można spróbować kupić, czy od razu dać spokój?

kozidron - Nie 01 Kwi, 2012

jurand napisał/a:
Czy zakup losowy przez internet wiąże się z dużym prawdopodobieństwem trafienia marnej sztuki ?

zakup przez internet nie wiąże cię z produktem przez 10 dni, gdyż mozesz go w tym okresie oddać bez podawania przyczyny, po tym terminie musisz mieć powód, który uwzgledni sprzedawca lub serwis (to tak w duzym skrócie, bo gdy reklamujesz produkt sprawa się komplikuje i dochodzi "kilka zmiennych")

jurand napisał/a:
Czy jest duży rozrzut w jakości tego ustrojstwa ?

jest ale tragedii nie ma

jurand napisał/a:
Czy używkę (nie styraną) można spróbować kupić, czy od razu dać spokój?

jego cena jest tak niska, że nie warto kupować uzywki, chyba że kupujesz od Komor'a ( :razz: ) jedynego człowieka na naszej planecie, u którego ten produkt się "nie zużył" po uzytkowaniu go przez 2 lata

komor - Nie 01 Kwi, 2012

kozidron napisał/a:
chyba że kupujesz od Komor'a ( ) jedynego człowieka na naszej planecie, u którego ten produkt się "nie zużył" po uzytkowaniu go przez 2 lata

Przykro mi, ale już ma nowego, drugiego właściciela. :P Niestety mój egzemplarz ani nie spadł ze skarpy, ani nie zaznał błota, ani nie był moim głównym obiektywem, więc oczekiwania Kozidrona co do krótkiego żywota nie znalazły potwierdzenia w moim przypadku. :)
Natomiast przy braku baaaardzo dużych obostrzeń finansowych posłuchałbym tej rady:
kozidron napisał/a:
jego cena jest tak niska, że nie warto kupować uzywki

jurand - Nie 01 Kwi, 2012

kozidron napisał/a:
chyba że kupujesz od Komor'a ( :razz: ) jedynego człowieka na naszej planecie, u którego ten produkt się "nie zużył" po uzytkowaniu go przez 2 lata

U mnie też kilka gratów foto nie zużyło się przez długi czas :mrgreen:
komor napisał/a:
Natomiast przy braku baaaardzo dużych obostrzeń finansowych posłuchałbym tej rady:
kozidron napisał/a:
jego cena jest tak niska, że nie warto kupować uzywki

Na necie nówka kosztuje tyle co u mnie w sklepie, no może z 10zł różnicy.
Kupię u siebie, wybiorę sztukę bo kilka jest, a jak coś nie tak to na miejscu będzie komu dać po mordzie :razz:
Dzięki panowie za radę. Taką w sumie liczyłem usłyszeć.

komor, ale akurat ten plastik u mnie nie zaznał żadnych "urazów" miał najzwyczajniej szczęście a wyrobił się od normalnego uzytkowania :razz:
komor - Nie 01 Kwi, 2012

Ok, rozumiem. Tak najzupełniej poważnie, to chyba ciągle zapominasz, że nie jestem zawodowym fotografem, ani takim hobbystą, który ma wolne każde popołudnie i weekend. Ten obiektyw był u mnie 2 czy 3 lata, ale pewnie nie raz i nie dwa przez miesiąc nie opuszczał plecaka.

komor a ja swojego rzeczywiście dość często uzywałem, fajny plastik, moje obie sztuki były ostrzejsze od 50/1.4, szkoda tylko że nie dłużej niż rok :wink:
jurand - Pon 02 Kwi, 2012

U mnie też pewnie w większości będzie leżakował :wink: Choć zanim nie kupię czegoś troszkę szerszego to się nim pobawię.