forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon EF 10-22mm f/3,5-4,5 USM

Sunders - Nie 01 Kwi, 2012
Temat postu: Canon EF 10-22mm f/3,5-4,5 USM
Canon EF-S 10-22mm f/3,5-4,5 USM z wymienionym bagnetem na EF

http://allegro.pl/obiekty...2244490034.html

Czy ktoś miał okazję używać tak zmodyfikowany obiektyw i może opisać jak się to sprawdza na FF i APS-C :?:

ophiuchus - Nie 01 Kwi, 2012

Z tego co widzę, to ten bagnet jest nie tyle wymieniony na EF, co zmodyfikowany z EF-S poprzez odcięcie "zadka". Stosowne instrukcje są na YT. Myślę, że jeśli posiadasz to szkło i nie boisz się takiej dosyć radykalnej zmiany to szkoda bulić. ;) Zresztą po takim zabiegu trzeba bardzo uważać zarówno na lustro w aparacie (pełnoklatkowym) jak i na elementy optyczne, które pozbawione ochrony będzie można tym lustrem uszkodzić - gdy się zapomni i przykręci ogniskową zbyt blisko 10 mm ;)

Ha! Znalazłem prostszy sposób ;)
www.youtube.com/watch?v=EmiS7O8oODM&hd=1

aion3 - Nie 03 Lut, 2013

Witam serdecznie,
jestem zainteresowany kupnem wymienionego obiektywu w temacie. Niemniej jednak mam pytanie. Ogólnie rzecz biorąc korzystam z analogowego canona eos 5 i nie wiem czy to szkło z tym body będzie współpracować, nie znam się na tym. Czy mógłby mnie ktoś oświecić?

pioroon - Nie 03 Lut, 2013

aion3, generalnie jest to szkiełko na cropa. Tak jak koledzy pisali wyżej można zrobić pewne modyfikacje, żeby na FF zadziałało. Jednak ryzyko uszkodzenia lustra jest jak dla mnie zbyt duża. Czy chcesz się w to bawić, to musisz odpowiedzieć sobie sam. Ja bym się w takie rozwiązanie nie pchał...