|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 1000zł - zupełny start mojej przygody
michal_145 - Wto 03 Kwi, 2012 Temat postu: Lustrzanka do 1000zł - zupełny start mojej przygody Witam.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przeczytałem całą masę tematów dot. mego problemu, nawet ten sprzed kilku dni (jednak autor miał zupełnie inne ode mnie priorytety). Sprawa wygląda tak: obecnie posiadam zwykły kompakt (Kodak Z812IS), jednak mi to nie wystarcza, pragnę rozpocząć zabawę na innym poziomie fotografii. Podam co dla mnie jest najważniejsze.
-W tej cenie body + obiektyw
-Ujęcia sportowe przede wszystkim - wyścigi/rajdy (szybki musi być)
-Aparat nie może być bardzo lekki i mały, mam na to za duże dłonie
Wiem, że budżet jest strasznie skromny przy Waszych aparatach wartych dziesiątki tysięcy, ale liczę na specjalistyczną pomoc z której forum to słynie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Michał,
Aszex - Wto 03 Kwi, 2012
Zły dział.
Pisz tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=1
michal_145 - Wto 03 Kwi, 2012
Wiem, że to bardzo mały budżet ale myślę, że możemy wyjść poza lata 90
hijax_pl - Wto 03 Kwi, 2012
Nooo.. za 1k to się niewiele skroi. Może lepiej jakąś używkę hybrydy z MF i rozsądną serią?
michal_145 - Wto 03 Kwi, 2012
No to chyba będę musiał kupić po prostu lepszy kompakt w MediaMarkt, ale dzięki za pomoc
hijax_pl - Wto 03 Kwi, 2012
michal_145, z jakiej odległości będziesz chciał fotografować? Jakie ogniskowe obiektywów Cię interesują?
moronica - Sro 04 Kwi, 2012
michal_145, nie lepiej przemeczyc sie z obecnym aparatem i w miedzyczasie dozbierac drugie tyle? bo jakas tam lustrzanke moze i by sie wyszukalo w tym budzecie ale szybka i porzadnych rozmiarow plus szklo do sportu to nierealne
michal_145 - Sro 04 Kwi, 2012
Najczęściej około 5 metrów, żaden długoogniskowy obiektyw nie jest mi potrzebny - przynajmniej tak mi się wydaje.
@moronica
Niestety obecny aparacik nie nadaje się do tego ani trochę, ciężko nim cokolwiek uchwycić, chciałbym zacząć nową przygodę, tak naprawdę, mogę przemęczyć się z lustrzanką jeśli będzie ona mniejsza lub nie zaoferuje kilku klatek/s
moronica - Sro 04 Kwi, 2012
michal_145, szybkosc to nie tylko liczba klatek na sekunde, to przede wszystkim szybkosc i celnosc AF, zarowno w korpusie jak i w obiektywie
michal_145 - Sro 04 Kwi, 2012
Dzięki, rozumiem, czyli na tą chwilę nic W MIARĘ ROZSĄDNEGO nie dostanę?
maput - Sro 04 Kwi, 2012
michal_145, no niestety. Moim zdaniem do Twoich wymagań w tym budżecie nie znajdziesz niczego. Fotografia sportu to kosztowna sprawa jest...
Aszex - Sro 04 Kwi, 2012
michal_145, a czy możliwy jest scenariusz że wcześniej ustawiasz wszystko na dany fragment drogi/toru i gdy samochód wjedzie w ten obszar, to naciskasz spust?
No i dlaczego nie kompakt jak sugeruje hijax?
komor - Sro 04 Kwi, 2012
Jeżeli możesz fotografować z bliska, to jedyne co pozostaje – jeśli upierać się przy lustrzance – to kupić po prostu jakiekolwiek lustro z obiektywem kitowym, które mieści się w budżecie i polować na ujęcia ze bliska, bez użycia AF, po prostu spora przysłona, szeroki kąt i jak auto przejeżdża koło nas, to pstrykamy z wyłączonym AF. Coś tam z tego może wyjść… Ale jak już napisano powyżej – fotografia sportu to wymagający temat pod względem sprzętu.
michal_145 - Wto 17 Kwi, 2012
Niestety jestem zmuszony wrócić do tego tematu - po przeglądnięciu połowy forum i naczytaniu się o różnych takich jak HS20 (miałem kupić tydzień temu ). Tylko teraz która z tych podstawowych lustrzanek z kitem będzie najlepsza w tej cenie?
450D?
PS: Zwracałem też uwagę na te wszystkie dziwne Lumixy - ale to są raczej wymiarowo kieszonkowe aparaty co bardzo by mi przeszkadzały
ashley - Wto 17 Kwi, 2012
Jak tak patrze to w tej cenie mozna by sie zmiescic z canonem 300D na ten przyklad. Aparat ceniony. Co prawda leciwy ale da sie wychaczyc za ko 100 funciakow (cos kolo 500 pln) na ebayu. Do tego na poczatek kiciak 18-55 tez tanio sie znajdzie i mozna dzialac. Na pewno bedize lepiej niz w kompakcie.
muzyk - Wto 17 Kwi, 2012
hijax_pl napisał/a: | Nooo.. za 1k to się niewiele skroi. Może lepiej jakąś używkę hybrydy z MF i rozsądną serią? |
Canon 20D da się już wyahczyć z jakimś 18-55 bez iesa (do 1000 zł zapomnij o lustrze i tele razem - chyba, że np. ów Canon i manualne tele M42 - ciężko będzie, ale jak nabierzesz wprawy, to 2-3 fotki na 10 ustrzelisz satysfakcjonujące).
Konstrukcja wszak stara, ale obrazek dająca przepiękny (luknij na testy optycznych robione tym pudełkiem...)
pan.tadeusz - Wto 17 Kwi, 2012
A450 z 18-55 wyrwiesz za 1350 zł jeszcze na gwarancji.
ten model to taka zubożona A550 i w tej cenie z całkiem przyzwoitym i w miarę szybkim 18-55 na początek będzie ok.
michal_145 - Wto 17 Kwi, 2012
20D jest dostępny w bardzo rozsądnej cenie (ok. 550-600zł body) więc myślę, że jest w moim zasięgu, znalazłem też w tej cenie Pentaxa K10D
muzyk - Wto 17 Kwi, 2012
Cytat: | 20D jest dostępny w bardzo rozsądnej cenie (ok. 550-600zł body) więc myślę, że jest w moim zasięgu, znalazłem też w tej cenie Pentaxa K10D
|
Tak, tylko zwróć uwagę, żeby nie był zbyt wyeksploatowany i miał w miarę rozsądny przebieg (ilość klapnięć lustra/ruchów migawki - producent przewiduje zdaje się do 100 000).
Co do obiektywów - stałkę 200 mm np. jupiter manualną, albo jeśli wyhaczyłbyś - Sonnar 180 2.8 z bagnetem średnioformatowym Pentacon Six - do tego przejściówka P-Six/M42/Eos - kombinacja 2, a ta m42/Eos z dandelionem, czyli oszukiwaczem korpusu Canona..., albo bezpośrednio P-Six/Eos ale też z dandelionem - jeśli oczywiście znalazłbyś taki słoik, żeby się w budżecie zmieścić).
Jeśli nie manualny, to na tele z AF nie licz. Owszem, są takie wynalazki jak Tamron 70-300, Sigma 70-300 DG bez APO, które może znalazłbyś używane w rozsądnej cenie, ale czy będzie zadowolony z jakości obrazka?
Z drugiej strony, w K10 masz zdaje się stabilizację (używając manualnego nawet!) i potwierdzenie ostrości bez kombinowania dandelionu z chipem...
jaad75 - Sro 18 Kwi, 2012
muzyk napisał/a: | Z drugiej strony, w K10 masz zdaje się stabilizację (używając manualnego nawet!) i potwierdzenie ostrości bez kombinowania dandelionu z chipem... | Nie zdaje się, tylko na pewno. Masz też do tego pułapkę ostrości gratis i zauważalnie lepszy wizjer niż w 20D.
muzyk - Sro 18 Kwi, 2012
jaad75 napisał/a: | Nie zdaje się, tylko na pewno. |
Nie byłem pewny, czy w "kadyszce" to wszystko jest, co w późniejszych.
muzyk napisał/a: | Nie byłem pewny, czy w "kadyszce" to wszystko jest, co w późniejszych. | Stabilizacja jest we wszystkich lustrach Pentaksa od czasów K100D, czyli od wiosny 2006 (pomijając mało popularny bliźniaczy model K110D i oczywiście 645D).
kozidron - Sro 18 Kwi, 2012
jaad75 napisał/a: | Masz też do tego pułapkę ostrości gratis i zauważalnie lepszy wizjer niż w 20D. |
bez przesady z tym wizjerem ja bym powiedział minimalnie i to przez małe m "zauważalna" różnica jest między nikonem D300 a powiedzmy 40D
michal_145 a w temacie, to wolałbym k-dyszke pentaxa, w tym budżecie szukałbym jakiegoś szkła stało ogniskowego pod twoje zainteresowania, niestety żeby "robić" rajdy pewnie będziesz musiał dołozyć jakąś kase do obiektywu, bo obiektywem zestawowym moze być cięzko.
kozidron napisał/a: | bez przesady z tym wizjerem ja bym powiedział minimalnie i to przez małe m "zauważalna" różnica jest między nikonem D300 a powiedzmy 40D | O tak?
312 mm^2 (powierzchnia wizjera K10D) - 260 mm^2 (20D) = 52 mm^2
329 mm^2 (D300) - 282 mm^2 (40D) = 47 mm^2
Czyli wg. Ciebie 47 mm^2, to "zauważalna" różnica, a 52 mm^2, to "minimalna, przez małe m"?
jaad75 napisał/a: | Czyli wg. Ciebie 47 mm^2, to "zauważalna" różnica, a 52 mm^2, to "minimalna, przez małe m"? |
a bierzesz pod uwagę jasność wizjerów, czy tylko wielkość
Ty mówiłeś o jaad75 napisał/a: | zauważalnie lepszy wizjer | i ja mówie o tym samym, nie o gabarytach a o zauważalnie lepszym wizjerze, na którego cechy nie tylko składają się wielkość ale także komfort pracy
nie jeden EVF ma wiekszy gabarytowo wizjer od optycznego, tylko pytanie czy chcesz się zamienić
ani razu nie wspomniałeś o gabarytach i nie mydl mi oczu, bo wiesz dobrze o co chodzi
zawsze mam w pamięci twój czesto linkowany gif z wielkościami wizjerów(pomocne zresztą) wiem jakie są rozmiary w tych wszystkich puszkach nie tylko z tego gifa ale także z reala
kozidron napisał/a: | a bierzesz pod uwagę jasność wizjerów, czy tylko wielkość | Biorę pod uwagę wielkość i focus snap, czyli to co liczy się przy manualnym ostrzeniu. Nawet standardowa matówka AF ma w Pentaksach wyraźną ziarnistość.
kozidron napisał/a: | na którego cechy nie tylko składają się wielkość ale także komfort pracy
| j.w.
jaad75, ja może troszku jestem niewyraźny dziś, miałem na mysli, że różnica miedzy 20D a k10 jest minimalna w komforcie pracy a ta miedzy 40D a D300 już zauważalna i wcale nie chodzi o mm2
michal_145 - Sro 18 Kwi, 2012
Panowie odchodząc od wielkości czy też innych parametrów wizjerów, co będzie lepszym wyborem (na razie bierzemy pod uwagę tylko kitowe obiektywy)? Bo chciałbym się ukierunkować i zacząć szukać konkretnej sztuki a nie chcę sam podejmować decyzji, dzięki
kozidron, ja bym powiedział, że minimalna, to jest między Pentaksami, a Nikonami z tego samego okresu (z tym, że Pentax zawsze ma bardziej ziarniste matówki, co bardziej nadaje się do MF). Canony XXD zauważalnie tu odstają, dopiero 7D ma porównywalny wizjer.
michal_145 napisał/a: | Panowie odchodząc od wielkości czy też innych parametrów wizjerów, co będzie lepszym wyborem (na razie bierzemy pod uwagę tylko kitowe obiektywy)? | A z jakim szkłem masz jeden i drugi?
jaad75 napisał/a: | kozidron, ja bym powiedział, że minimalna, to jest między Pentaksami, a Nikonami z tego samego okresu |
jaad75, jedna uwaga wiem, że w tym zdaniu mówisz o pentakasach i nikonach ale dla załozyciela wątku trzeba zaznaczyć, żeby miał jasność i raczej nie chodzi mi o wizjer, że 20D nie jest z tego samego okresu co k10
michal_145 napisał/a: | Panowie odchodząc od wielkości czy też innych parametrów wizjerów, co będzie lepszym wyborem (na razie bierzemy pod uwagę tylko kitowe obiektywy)? Bo chciałbym się ukierunkować i zacząć szukać konkretnej sztuki a nie chcę sam podejmować decyzji, dzięki |
To szukałbym K10, oddzielnie same body i polowałbym na obiektyw pentaxa 18-55WR, te uszczelnienia mogą się przydać, szczególnie że na tych rajdach zamierzasz podchodzić blisko.
kozidron napisał/a: | 20D nie jest z tego samego okresu co k10 | No, jest 2 lata starszy, z tego samego okresu jest 30D. Choć w kwestii wizjerów, to oczywiście nic nie zmienia.
michal_145 - Pią 27 Kwi, 2012
W trakcie poszukiwania natknąłem się na GX10 (ponoć bliźniak K10D) - wart uwagi?
http://allegro.pl/samsung...2291772713.html
Czy te przybrudzenia nie wpłyną znacząco na jakość zdjęć?
kozidron - Pią 27 Kwi, 2012
michal_145, matryca jest najzwyczajniej do wyczyszczenia, bywało że miałem bardziej brudną, oczywiscie o ile ten włosek na środku to jest włosek a nie rysa. Chociaż rysa na zdjeciu powinna wyjść biała.
Cena jak najbardziej atrakcyjna, aparat wart zakupu, przebieg migawki w połowie.
jaad75 - Pią 27 Kwi, 2012
kozidron napisał/a: | Cena jak najbardziej atrakcyjna | Póki co, bo aukcja wciąż trwa - jak przekroczy 750zl, to już nie będzie atrakcyjna z tym przebiegiem.
michal_145 - Sro 02 Maj, 2012
Panowie i panie,
mimo, że nie udało mi się wylicytować Samsunga, znalazłem już Canona 30D z podstawowym obiektywem w cenie 1000zł i już prawie na pewno będzie to mój wybór
|
|