forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - stabilizacja

pan.tadeusz - Czw 05 Kwi, 2012
Temat postu: stabilizacja
nie wiem czy dział właściwy...
kiedyś na forum Pentaxa ktoś pisał, że przy ogniskowych rzędu 200 mm (APSC) i czasach krótszych niż 1/500
warto wyłączać stabilizację ponieważ może skutkować poruszeniem.
teoria chyba trochę naciągana :roll: no ale własnie - jakie wnioski z doświadczenia? cały czas włączona czy jednak wyłączamy?
faktycznie może szkodzić przy czasach krótszych niż wynikających z reguły:
wiążącej najdłuższy dopuszczalny czas otwarcia migawki Tm z ustawioną długością ogniskowej obiektywu f.
Dotyczy ona fotografownia aparatem trzymanym w ręce
Tm (w sekundach) <= 1/ f (w milimetrach)
Znaki <= oznaczają mniejszy lub równy.
Reguła dotyczy ogniskowej przeliczonej dla formatu 35mm
czyli APSC x1.5 co przy 200mm faktycznie daje graniczną wartość ~1/500 s

hijax_pl - Czw 05 Kwi, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
teoria chyba trochę naciągana :roll:
Zależy od stabilizacji - są takie, które rozpoznają a są takie, które dalej próbują stabilizować. Z tym tak samo jest jak trybem panoramowania.
pan.tadeusz napisał/a:
jakie wnioski z doświadczenia? cały czas włączona czy jednak wyłączamy?
Ja wyłączam, ale chyba bardziej to jest działanie na zapas niż realna potrzeba w moim sprzęcie... (mam stabilizowane szkła)
jaad75 - Czw 05 Kwi, 2012

Ja nie wyłączam prawie nigdy, chociaż kiedyś mi się zdarzało częściej. Teraz stabilizacja dodatkowo wyrównuje mi drobne odchyłki od pionu/poziomu, więc tym bardziej zostawiam włączoną przy fotografii z ręki (a praktycznie tylko taką uprawiam).
hijax_pl - Czw 05 Kwi, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
czyli APSC x1.5 co przy 200mm faktycznie daje graniczną wartość ~1/500 s
200x1,5 to mi wychodzi 300 a nie 500.. A patrząc na kroki migawki, to masz po drodze jeszcze 1/320 i 1/400s.
1/500 to wartość pochodząca z charakterystyki z układów stabilizacji - ponoć mierzą one wychył z szybkością 500Hz.

Poczytaj sobie TO

pan.tadeusz - Czw 05 Kwi, 2012

mój błąd, dzięki zerknę sobie

[ Dodano: Czw 05 Kwi, 2012 17:25 ]
hijax_pl napisał/a:

1/500 to wartość pochodząca z charakterystyki z układów stabilizacji - ponoć mierzą one wychył z szybkością 500Hz.

częstotliwość próbkowania wygląda mniej więcej tak samo dla VR Nikona i układów Pantaxa/Sony?