forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Idealnie prostopadłe ustawienie apratu

infon - Nie 08 Kwi, 2012
Temat postu: Idealnie prostopadłe ustawienie apratu
W jaki sposób tanio i szybko ustawić aparat idealnie prostopadle do danej powieszchni? Pozwaliłoby to np. na sprawdzenie zdecentrowania obiektywu poprzez kontrolę ostrości rogów.

Czy jest do tego jakiś tani wygodny przyrząd (jakiś pręt z podstawką wyznaczający kąt prosty przyłożony do centrum fotografowanego płaskiego obiektu pozwlałby na łatwe odpowiednie ustawienie aparatu na statywie)?

Kocur - Nie 08 Kwi, 2012

Lustro i wskaźnik laserowy. Przykładasz lustro w miejscu planszy testowej czy co tam chcesz fotografować, a na stopce lampy na aparacie kładziesz wskaźnik laserowy i ustawiasz aparat tak, żeby promień lasera wracał do źródła. Znając pionową odległość oś optyczna - promień wskaźnika (a można to łatwo zmierzyć po ustawieniu byle linijką) możesz bez problemu ustawić aparat równolegle do obiektu, w dodatku ze środkiem kadru w dowolnym punkcie z całkiem dobrą precyzją i to nawet ze sporej odległości. Tylko uwaga na oczy, żebyś sobie nie zaświecił, oraz na sprzęt, bo świecenie w obiektyw laserem niekoniecznie jest dobrym pomysłem. ;)
infon - Pon 09 Kwi, 2012

Wow! Dzięki :)
Tutejszyn - Pon 09 Kwi, 2012

Cos nie bardzo to widzę. Jak zmierzyć odległość "Oś optyczna - promień lasera"?. Linijką chcesz mierzyć odległość do środka walca? Jak ustawić w szynach na lampę idealnie równolegle do osi optycznej wskaźnik laserowy? Poza tym jak zapanować nad przechyłem bocznym aparatu, aby lewa i prawa krawędź matrycy była w tej samej odległości od płaszczyzny testowej?

Teoretycznie można to zrobić patrząc przez wizjer w ustawioną prostopadle do płaszczyzny testowej cienką rurkę. Rurka oczywiście podświetlona u spodu. Trzeba zgrać punkt świetlny z centrum kadru. Teoretycznie... bo w praktyce robi się z tego jakaś trudna do opanowania konstrukcja, a ponadto punkt świetlny obserwowany przez wizjer musiałby byc okręgiem, czego na oko nie da się stwierdzić.
Krótko mówiąc d...

infon - Pon 09 Kwi, 2012

Po tym, jak przymocujesz laser do aparatu i ustawisz aparat "w miarę prostopadle", synchronizujesz go z osią optyczną aparatu w ten sposób, że promień lasera powinien być przesunięty od centrum kadru o tyle, o ile laser jest przesunięty względem środka obiektywu i w tym samym kierunku. Centrum kadru możesz łatwo wyznaczyć na podglądzie punktem ostrzenia. Można używać kolejnych przybliżeń.

Niemniej, jak zapoznałem się z tym pomysłem, to uważam, że... każdy aparat powinien mieć wbudowany laserek świecący równolegle do osi optycznej ;)

To co mnie teraz interesuje, to jaki wskaźnik laserowy najlepiej kupić do tego celu, najlepiej z jakimś uchwytem, żeby do kompaktu też się dało go przymocować?

komor - Pon 09 Kwi, 2012

A nie prościej po prostu przy pomocy wizjera albo jeszcze lepiej: podglądu na ekranie, wycentrować wszystko mając w kadrze dobrze skrojony prostokąt, np. kartkę A4, A3 czy coś podobnego? Nie wyobrażam sobie jak zapewnić idealną równoległość tego wskaźnika laserowego względem osi optycznej.
B o g d a n - Pon 09 Kwi, 2012

Widzę, że kocur jakieś gwiezdne wojny zapodałeś. :wink:

A nie prościej zastosować praktyczną geometrię?
Przykładowo na płaszczyźnie, którą chcesz fotografować zaznaczasz 3 punkty w równej odległości i jednej linii (A B i C).
Potem bierzesz kawałek sznurka, składasz go na połowę (można wziąć też dwa równe kawałki) i wyznaczasz trójkąt równoramienny ADC, gdzie D to przewidywane (do skorygowania) miejsce ustawienia aparatu.

Odcinek DB jest prostopadły do AC i wszystko. :grin:

hijax_pl - Pon 09 Kwi, 2012

B o g d a n, a jak tym sznurkiem wyrównać oś optyczną aparatu tak by płaszczyzna matrycy była idealnie równoległa z płaszczyzną kartki?

infon, poczytaj o kolimacji (laserowej) teleskopu - tak, to jest właśnie to o czym pisze kocur ;)

B o g d a n - Pon 09 Kwi, 2012

hijax_pl napisał/a:
a jak tym sznurkiem wyrównać oś optyczną aparatu tak by płaszczyzna matrycy była idealnie równoległa z płaszczyzną kartki?

No jak to jak?
Trafić środkowym punktem ostrości w środek kadru, wyznaczonego na tej samej wysokości co aparat chyba nie powinno być problemu? :smile:

hijax_pl - Pon 09 Kwi, 2012

Czyli metoda komora ;-)
Kocur - Wto 10 Kwi, 2012

komor napisał/a:
Nie wyobrażam sobie jak zapewnić idealną równoległość tego wskaźnika laserowego względem osi optycznej.
Przyłożyć kątownik do przedniej części obiektywu, puścić promień po powierzchni drugiego ramienia kątownika i zablokować w takiej pozycji np. taśmą - to będzie regulacja zgrubna. Po ustawieniu lasera najlepiej na dużej odległości zmierzyć odległość między promieniem lasera a osią optyczną - to można zrobić nawet linijką. Przy robieniu zdjęć wystarczy znaleźć punkt odpowiednio poniżej plamki lasera i ustawić go w centrum kadru przy pomocy powiększenia na LiveView. Oczywiście laser można przykleić gdziekolwiek, kwestia złapania potem odpowiednich wymiarów. Błąd ustawienia jakiś tam oczywiście będzie, ale będzie on raczej niewielki i w dodatku w porównaniu do innych metod wraz ze wzrostem odległości lustro-aparat błąd ten będzie coraz mniejszy.
komor - Wto 10 Kwi, 2012

No nie wiem, Kocur, na pewno zależy to od zdolności manualnych, ale w moim przypadku to jednak pewniej byłoby złapać narożniki prostokąta na live view. :) Drobne przesunięcia tego lasera przy montażu czy zabawie kątownikiem zniweczą całą tę precyzję, tak to widzę.
Kocur - Wto 10 Kwi, 2012

Na pewno to zależy od zdolności manualnych i od ogarnięcia tego co i dlaczego się robi. Ja to kiedyś robiłem w ten sposób właśnie i wydaje mi się wyszło całkiem dobrze. Twój sposób niewątpliwie jest tańszy, szybszy i łatwiejszy w wykonaniu, ale mz mniej dokładny. Wszystko zależy od tego, co komu potrzebne. ;)