forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon 100/2,8 Macro

szaman24 - Czw 29 Lis, 2007
Temat postu: Canon 100/2,8 Macro
Witam. Bardzo uważnie przeczytałem test obiektywu Canon 100/2,8 Macro i nie natrafiłem w opisie na maksymalne powiększenie jakie można uzyskać z w/w obiektywem. Obiektyw był konstruowany w czasach analogowych aparatów i w opisie technicznym jest podane przybliżenie 1x lub 1:1( czy jak tam podają- skala odwzorowania). Podane wartości są adekwatne dla analoga tzn. maksymalne przybliżenie a co za tym idzie odwzorowany na matówce obraz będziemy mieli 24*36mm. To jakie powiększenie otrzymamy na aparacie cyfrowym skoro mnożnik w stosunku do analoga wynosi 1,6x ???
A może odwzorowanie w cyfrówce też będzie 24*36mm!! Pozdrawiam. :D

MM - Czw 29 Lis, 2007

Na APS-C będzie ciaśniej :wink:
Smola - Czw 29 Lis, 2007

MM napisał/a:
Na APS-C będzie ciaśniej :wink:

Tzn. np. 1,5 : 1 ???

MM - Czw 29 Lis, 2007

Tzn. 1:1. Tylko Ty zobaczysz tego taki wycinek jaki obejmie mała matryca APS-C :P
Smola - Pią 30 Lis, 2007

MM napisał/a:
Tzn. 1:1. Tylko Ty zobaczysz tego taki wycinek jaki obejmie mała matryca APS-C :P

No nie taka mala. Nie wkurzaj mnie :cry: Też bym chciał mieć 5D :lol:

Czyli możemy powiedzieć, że zmiejsza się tak jakby kąt widzenia obiektywu.

P.S.

A 30D ma ogromna matrycę w porównaniu do A720 IS :D JEEEEEEEE
Dołożyłem kompaktowcom. JEEEEEEE

benetnash - Pią 30 Lis, 2007

o ile mi wiadomo, odwzorowanie 1:1 oznacza że obraz na matrycy/filmie będzie miał takie rozmiary, jak w rzeczywistości posiada. Wynika z tego, że mniejsza klatka będzie na odbitkach sprawiała wrażenie większego powiększenia.
Pozdrawiam!

MM - Pią 30 Lis, 2007

benetnash napisał/a:
o ile mi wiadomo, odwzorowanie 1:1 oznacza że obraz na matrycy/filmie będzie miał takie rozmiary, jak w rzeczywistości posiada. Wynika z tego, że mniejsza klatka będzie na odbitkach sprawiała wrażenie większego powiększenia.
Pozdrawiam!

Kolega przerwał te męczarnie... a chciałem byście sobie jeszcze troszkę pokombinowali :wink:

@MM: przerpraszam, poniosło mnie :D

W sumie możnaby ulepszyć słowniczek na stronie głównej o pojęcie "skala odwzorowania" czy coś podobnego
Pozdrawiam!

Smola - Pią 30 Lis, 2007

MM napisał/a:
Kolega przerwał te męczarnie... a chciałem byście sobie jeszcze troszkę pokombinowali :wink:

Ale ja doskonale wiem na czym polega skala odwzorowania 1:1.

Ale warto zaznaczyc, że APS-C ponosi kleske w walce z FF przy takich obiektywach, gdyż FF daje realne odwzorowanie 1:1 fotografowanego obiektu, a gdy zechcemy zmieścić w kadrze APS-C ten sam obiekt w całości to już nie uzyskamy 1:1. Musimy sie odsunąć od obiektu. Wszystko przy założeniu, że fotografowny obiekt ma rzeczywiste wymiary, które są większe od APS-C, a mniejsze lub równe FF.

Dla mnie to żadna zaleta -- rozumując w drugą stronę lepsze jest APC-C, bo jeżeli chcemy fotografować np. żuczka czy małego kwiatka to za Chiny Ludowe on nie wejdzie w FF ale na APC-C ma już większe szanse.
szaman24 - Pią 30 Lis, 2007

Serdecznie dziękuję że mnie oświeciliście. Niby temat błachostka, a..........
Dobrze że trafiłem na stronę Optycznych.

Arv - Pią 30 Lis, 2007

Smola napisał/a:
Ale warto zaznaczyc, że APS-C ponosi kleske w walce z FF przy takich obiektywach, gdyż FF daje realne odwzorowanie 1:1 fotografowanego obiektu, a gdy zechcemy zmieścić w kadrze APS-C ten sam obiekt w całości to już nie uzyskamy 1:1. Musimy sie odsunąć od obiektu. Wszystko przy założeniu, że fotografowny obiekt ma rzeczywiste wymiary, które są większe od APS-C, a mniejsze lub równe FF.

A w czym to szkodzi ?

Smola - Pią 30 Lis, 2007

benetnash napisał/a:
Dla mnie to żadna zaleta -- rozumując w drugą stronę lepsze jest APC-C, bo jeżeli chcemy fotografować np. żuczka czy małego kwiatka to za Chiny Ludowe on nie wejdzie w FF ale na APC-C ma już większe szanse.

Wyjdzie. Tylko, że na APS-C będzie zajmował więcej kadru. Ale i tu i tu będzie 1:1.

Smola - Pią 30 Lis, 2007

Arv napisał/a:
Smola napisał/a:

A w czym to szkodzi ?

Niczemu to nie szkodzi. Tylko dla takich obiektów to 1:1 na APS-C robi sie takie picowane.

Remol71 - Pią 30 Lis, 2007

benetnash napisał/a:
Pozdrawiam!

IMHO jeżeli weźmiesz ryjek muchy i odciśniesz go na APS-C i na APS-H to będzie to ten sam ryjek. Na APS-H możesz odcisnąć jednak ryjek większej muchy i będzie widać i oczka i uszy, na APS-C tylko oczka, ale o tym samym rozstawie :)