|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Wpływ zasłonięcia wizjera na pomiar światła
piXelRider - Nie 08 Kwi, 2012 Temat postu: Wpływ zasłonięcia wizjera na pomiar światła Starałem się wyszukać taki przypadek na forum, ale kolega o nicku zawierającym "wizjer" skutecznie to utrudnił
Robię już kilka lat zdjęcia lustrzankami, ale dopiero teraz zauważyłem, że światło wpadające przez wizjer wpływa na pomiar światła. Przy spoglądaniu przez wizjer efekt jest niwelowany, jednak robiąc zdjęcia "z ręki" przy znaczącym świetle z tyłu różnice są już tragiczne - np. dwukrotnie przekłamany czas. Dotąd myślałem, że błędne czasy były spowodowane moim niedoświadczeniem, czy też "humorem" aparatu, ale dziś odkryłem konkretną przyczynę.
Uświadomcie mnie proszę: czy to normalne? Konkretny przypadek dotyczy Canona 50D.
hijax_pl - Nie 08 Kwi, 2012
Tak. To jest normalne.
piXelRider - Nie 08 Kwi, 2012
He he, człowiek uczy się całe życie
Aszex - Nie 08 Kwi, 2012
dlatego niektóre lustrzanki mają w zestawie zatyczki do wizjera
piXelRider - Nie 08 Kwi, 2012
Tak, tylko trzeba wpierw zdjąć muszlę... (w 50D) Mało wygodnie to wykombinowali. Przy body z czujnikiem zbliżeniowym mogliby dodać automatyczne zakrywanie...
hijax_pl - Nie 08 Kwi, 2012
W tych bardziej profi "zatyczki" są wbudowane
Problem dotycz aparatów z wizjerem optycznym tylko.
baracuda - Nie 08 Kwi, 2012
piXelRider napisał/a: | że światło wpadające przez wizjer wpływa na pomiar światła.. |
hijax_pl napisał/a: | Tak. To jest normalne. |
Chyba nawet instrukcja o tym wspomina. (canon)
agat1 - Pon 09 Kwi, 2012
piXelRider napisał/a: | jednak robiąc zdjęcia "z ręki" przy znaczącym świetle z tyłu różnice są już tragiczne - np. dwukrotnie przekłamany czas |
Wspomniałam o tym jako wadzie optycznych wizjerów w porównaniu do EVF przy okazji porównania do aparatów SLT, ale od razu fanboje Canona i Nikona uznali że jest to atak na ich wspaniałe produkty ich wspaniałych marek. Bo w wątku SLT nie wolno wymieniać zalet EVF tylko należy wymieniać wszystkie możliwe wady
O ile wizjer OVF czy EVF służy do kadrowania i pozwala na poprawne kadrowanie (mało ważne czy pokazuje 95 czy 100% sceny) to nie ma to zasadniczego wpływu na jakość zdjęć to jednak błedny pomiar światła o 1 EV ma negatywny wpływ na jakość zdjęć . Co w testach sie nie zdarza, w praktyce i owszem tylko mało kto wie w czym rzecz
goltar - Czw 12 Kwi, 2012
W tym temacie nie dyskutujemy o wizjerach EVF, tylko czy takie zjawisko w wizjerach optycznych rzeczywiście występuje.
agat1 - Czw 12 Kwi, 2012
goltar napisał/a: | W tym temacie nie dyskutujemy o wizjerach EVF, tylko czy takie zjawisko w wizjerach optycznych rzeczywiście występuje. |
W samym temacie założonego wątku kolega nie wspomniał, że musi być optyczny (cyt "Wpływ zasłonięcia wizjera na pomiar światła", wydaje sie że reakcja w stylu: To normalne ale nie wszystkie wizjery tak mają, mieści sie w zakresie naturalnego rozwinięcia tematu wątku.
|
|