forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Odszumianie ??

marek1234-88 - Nie 08 Kwi, 2012
Temat postu: Odszumianie ??
Witam i Zycze Wszystkim Wesołych Swiat a teraz do rzeczy mam w aparacie opcje redukcji szumow czy korzystac z niej jezeli tak to na jakiej wartości ??Pozdrawiam :)
ophiuchus - Nie 08 Kwi, 2012

Robisz JPEG czy korzystasz też z RAW? Jeśli często fotografujesz dynamiczne ujęcia i posługujesz się serią, to odszumianie włączone w aparacie może skutecznie spowolnić zapis zdjęć na kartę. Poza tym nie wiem czy przypadkiem dedykowane programy na kompie nie byłyby skuteczniejsze. Do tego jeśli prawidłowo naświetlisz scenę, to nawet na wysokich czułościach szum będzie na tyle nieistotny, że można sobie tę procedurę podarować - przynajmniej w nowszych korpusach.
marek1234-88 - Nie 08 Kwi, 2012

to tak ja zapisuje w raw a zona jpg co do zdjec to robie mało dynamiczne :)
hijax_pl - Nie 08 Kwi, 2012

Korpus zasadniczo odszumia tylko w formacie JPG. Jak zapisujesz RAW to ta nastawa nie ma znaczenia.
komor - Nie 08 Kwi, 2012

marek1234-88, działanie odszumiania w różnych modelach różnych aparatów działa lepiej lub gorzej, co widać np. po testach. Nie podałeś jaki masz aparat, więc trudno ocenić, czy lepiej mieć włączone czy nie, a już na pewno nie da się powiedzieć jaką ustawić wartość, skoro nie znamy modelu ani nawet producenta.
Tak ogólnie, to jeśli nie obrabiasz fotek w komputerze to warto wypróbować samemu, czy zdjęcia z wysokich czułości lepiej wyglądają odszumione czy nie. Jeśli zaś obrabiasz na komputerze, to warto sprawdzić, czy algorytmy programu, który używasz, nie sprawują się czasem lepiej niż firmware aparatu foto.

hijax_pl - Nie 08 Kwi, 2012

RAW to jedno, a tworzenie JPG - to drugie.
Pomijając kwestie grzebania w RAWie, nastawy odszumiania, tak jak i profilu przetwarzania koloru, przestrzeni koloru, kontrastu itd - tyczą się tylko plików JPG.

marek1234-88 - Pon 09 Kwi, 2012

mam nikona D5100:)
ophiuchus - Pon 09 Kwi, 2012

Wydaje mi się, że matryca w tym aparacie jest na tyle dobra, że możesz sobie pozwolić na niewłączanie odszumiania ;) Jeśli większość zdjęć powstaje w dobrych warunkach oświetleniowych, to tym bardziej. Chyba, że szanowna małżonka trzaska foty w silnie zacienionych miejscach, i ISO3200 to standardowe ustawienie ;) Ale wtedy też bym się zastanawiał.
moronica - Pon 09 Kwi, 2012

albo jesli niedoswietla zdjecia, znaczy sie nie uzywa kompensacji ekspozycji gdy warunki tego wymagaja