forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do samsunga nx5

edusek - Wto 10 Kwi, 2012
Temat postu: Jaki obiektyw do samsunga nx5
Na poczatku zaznacze ze nie znam sie na obiektywach,jestem amatorem i posiadam samsunga nx5.Mam pytanie odnosnie obiektywu do tego aparatu.Posiadam tylko standardowy 18-55.Szukam obiektywu 50-200 i teraz mam takie pytanie co polecacie czy kupowac orginalny samsunga czy jakis inny.Co polecacie i dlaczego.
Z gory dziekuje za pomoc.

sando - Pią 13 Kwi, 2012

Kup ten Samsunga bo to w tej chwili jedyny obiektyw 50-200 dla systemu NX. Jeśli chciałbyś podłączyć inny to musiał byś to zrobić przez przejściówkę co wiązało by się z brakiem AF i innymi niedogodnościami.

Poza tym obiektyw 50-200 Samsunga jest tani i podobno całkiem dobry.

Chris62 - Pią 13 Kwi, 2012

Na pewno polecę 30 mm /F2 tylko jedna uwaga po jego użyciu nie chce się wracać do zoomów...
Tak czy inaczej zamówiłem też 50-200 w wersji 1 bo zakresu tele czasem potrzebuję a przy tym wersja 1 już jest trudna do dostania (wersja 2 jest droższa z racji iFN, którego ja wolę nie mieć zwłaszcze, że wtedy OIS trzeba wyłączyć przez menu a nie przęłącznikiem)

lhx - Sob 14 Kwi, 2012

Obiektyw 50-200 jest zdecydowanie wart polecenia, wersja II wcale nie jest droższa - 666 zł, kosztuje tyle samo. Dobry, szybki obiektyw - ładnie rozmywający tło.

Na pewno można polecić 30mm, bardzo ostry - trafia się na alledrogo za ~400 zł. Obowiązkowy do tego systemu.

Podobno samsungowe 60mm i 85mm są bardzo dobre.