forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustro do amatorskiej zabawy + packshoty

Preclowski - Sro 11 Kwi, 2012
Temat postu: Lustro do amatorskiej zabawy + packshoty
Witam serdecznie forumowiczow. Przegladalem dziesiatki tematow na roznych forach w poszukiwaniu odpowiedzi co kupic, jednak pozwolilo mi to tylko zawezyc oferte.

O fotografii mam jakies pojecie, zabawa Zenithem (TTL, 12XP), Praktika B-costam, Panasonic FZ8. Do tego niedokonczony kurs fotografii i spora dawka teorii. To czego mi najbardziej brakuje to praktyki, szczegolnie w lustrach cyfrowych oraz swiezych wiesci.

Mam dwa budzety za ktore chce kupic:
a) Lustro do zabawy rekreacyjnej. Glownie portrety + ew. makra, chcialbym tez pobawic sie w zdjecia nieba ale nie jest to priorytet. Do portretow chcialbym miec cos dlugiego i krotkiego, jednak uniwersalnego zeby moc tym obfotografowac inne sytuacje. Budzet: 4500zl
b) Packshoty, tutaj na zlecenie firmy mam fotografowac produkty na strone internetowa. Budzet: 3000-4000zl (na sam sprzet, bez aparatu)

Interesuje mnie zlozenie zestawu w taki sposob, zeby po oddaniu sprzetu na packshoty firmie wciaz miec jakies zabawki. Zakleszczyc te 2 niezalezne budzety.

Na poczatku zastanawialem sie nad Nikonem D5100, Canonem 600D i Pentaxem K-r. Po eliminacjach metoda rzut moneta zdecydowalem sie na Nikona. Jednak dzisiaj doszla potrzeba dobrania sprzetu do packshotow.

Zdania sa podzielone. Niektorzy polecaja 50mm f/1.4, inni 80mm, inni 135mm. Do tego prawdopodobie namiot + softboxy/lampy. O ile o obiektywach czy aparatach mam jakies pojecie, o tyle o sprzecie studyjnym wlasciwie zadne. Bawilem sie takim sprzetem, ale krotko i byl to sprzet z wyzszej polki cenowej (lampy po 15k, wywolywane zdalnie z regulacja sily blysku).

Czy mozecie mi pomoc? Polecic konkretne modele obiektywow i zweryfikowac decyzje o zakupie Nikona D5100? Wiem, ze nie do niego trzeba dokupic zewnetrzny modul wyzwalania blysku lamp. Czy to nie bedzie utrudnieniem? Dodam tez, ze interesuja mnie wylacznie produkty nowe, z fakturkami.

Pozdrawiam serdecznie!

moronica - Sro 11 Kwi, 2012

jesli chodzi o portrety na matrycy wielkosci tej, ktora znajduje sie w korpusach ktore rozwazasz, to do portretu szerszego gdzie chcesz zawrzec troche kontekstu czy niewielka scenke to cos w stylu 35mm f/1.8 byloby ok. wezsze portrety to albo 50mm f/1.8 albo 85mm f/1.8 w zaleznosci od twoich preferencji. 105mm czy 135mm bylyby juz jednak waziutkie, poza tym rowniez sporo drozsze przy zachowaiu dobrego swiatla. wybrany przez ciebie Nikon ma w ofercie wszystkie te szkla. wybieraj ich najnowsze wersje G gdyz starsze oznaczone litera D nie maja wbudowanego silnika AF i z d5100 autofocus nie zadziala. te szkla ci sie przydadza rowniez do tych packshotow a pieniadze, ktore masz na ten cel przeznaczone, wydaj na oswietlenie (byly juz watki tu na forum, poszukaj)

Szkoda bylo by nie wydac tych pieniedzy (z budzetu b), a przy sprzecie stricte foto za 4500zl wydaje mi sie, ze wydanie 3000-4000zl za doswietlenie jest przerostem formy nad trescia. Nie popieram tego doswiadczeniem, a jedynie logika. Zdaje mi sie, ze polowa pieniedzy wydana na sprzet doswietlajacy wzgledem aparatu z obiektywami byla by maksimum ktore warto wydac, czyli 1500-2000zl. W takim wypadku wciaz moge kupic obiektyw tylko pod packshoty za drugie tyle (lub dwa obiektywy, poniewaz fotografowane obiekty beda roznej wielkosci z zalozeniem, ze beda raczej male - nawigacje, czujniki parkowania itd). Czy moze logika tutaj nie dziala i faktycznie jedno dobre szklo wystarczy i faktycznie warto wyladowac spore pieniadze na lampy.

Preclowski, jesli ci pieniadze wypalaja dziure w kieszeni to zainwestuj je w obiektywy. to normalne, ze szkla potrafia byc (nawet kilkakrotonie) drozsze od korpusu. zamiast f/1.8 bierz f/1.4 na przyklad
hijax_pl - Sro 11 Kwi, 2012

Preclowski, Wbrew pozorom najtańszy jest aparat a światło najważniejsze i - potrafi kosztować...

Czyli propozycja budzetu a:
Nikon D5100 BODY + 18-105 VR -3500zl
+ jaki obiektyw do 1000zl?

Drugi budzet:
Nikon 50 f/1.8 AF-S G 58 = 850zl
Benro A-350 EX + BH-0 - 320zl
Namiot bezcieniowy - 90zl
Za reszte lampy?

Preclowski, a po co ci to 18-105 do portretow?
Preclowski - Pią 13 Kwi, 2012

Wyszedlem z zalozenia, ze ten kit to dobry uniwersalny obiektyw i do portretow, i do imprez, i na spacer. Do portretow spodobal mi sie lekki szeroki kat, 35-40mm. Mozecie polecic cos fajnego w cenie ~1000zl?

Na lampy zdecyduje sie chyba takie: http://allegro.pl/zestaw-...268466898.html, bede mogl sie nimi pobawic zarowno przy packshotach jak i przy portretach.

moronica - Pią 13 Kwi, 2012

Preclowski, uniwersalny to on ma tylko zakres ogniskowych. do imprez jest ciemny, do portretow nie zapewni ci wystarczajacego rozmycia tla jesli na tym ci zalezy. cos w okolicach 35mm do portretow w tym budzecie to przeciez juz ci polecalam 35mm f/1.8. w systemie Nikona jest tylko jeden taki, wystarczylo sobie poszukac
jaad75 - Pią 13 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
O fotografii mam jakies pojecie, zabawa Zenithem
Nie wiem co mają zegarki do fotografii... :twisted:
Preclowski - Sob 14 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Preclowski napisał/a:
O fotografii mam jakies pojecie, zabawa Zenithem
Nie wiem co mają zegarki do fotografii... :twisted:
Uwazasz, ze cos jest nie tak z Zenithem? To bardzo dobry sprzet do nauki podstaw fotografii.

@moronica bardzo fajny ten obiektyw, decyduje sie na niego. Reszte kasy wladuje w akcesoria do aparatu.

Powiedzcie mi prosze, czy wyzwalanie lamp przez fotocele zdaje egzamin? Czy lepiej zaopatrzyc sie w przejsciowke na kabelek?

jaad75 - Sob 14 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
Uwazasz, ze cos jest nie tak z Zenithem?
Nie było nigdy aparatów Zenith. Zenith, to znany szwajcarski producent zegarków. Gdybyś faktycznie fotografował Zenitem, to raczej wiedziałbyś, co miał napisane na obudowie... :roll:
komor - Sob 14 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Gdybyś faktycznie fotografował Zenitem, to raczej wiedziałbyś, co miał napisane na obudowie...

Z naciskiem na „raczej”, bo przecież wiele osób popełnia ten błąd…

komor, wyobrażasz sobie, że robiłbyś zdjęcia jakimś aparatem i nie zauważyłbyś tej drobnej różnicy w pisowni, na wielkiej jak stodoła obudowie pryzmatu?... :razz:
moronica - Sob 14 Kwi, 2012

;)

a jesli chodzi o Zenita to moze mial napis cyrylica

komor - Sob 14 Kwi, 2012

jaad75, większość użytkowników Zenita może nie przykładać takiej wagi do nazwy, no i ostatni kontakt mogli mieć wiele lat temu. Zwykle nazwa Zenit(h) pada w kontekście: dawno temu.

moronica napisał/a:
a jesli chodzi o Zenita to moze mial napis cyrylica

Łacińską nazwę miał bez th. Patrz zdjęcia na wikipedii.

komor napisał/a:
na wikipedii.
O, nawet nie wiedziałem, że były wersje na bagnet K.

I ta literowka doprowadzila do takiego offtopu? Poza podaniem 2 modeli obiektywow tak naprawde w dwustronnicowym temacie nie dowiedzialem sie niczego. Balgan na forum. Docinki, offtop, brak konkretow. Liczylem na wiecej.

A o czym tu pisać - temat był poruszany wiele razy... Dostałeś odpowiedź, że w przypadku packshotów najistotniejsze jest światło. To czy będzie to D5100, czy inny korpus nie jest aż tak istotne, podobnie jak użyte szkło. Najlepszą jakość dadzą oczywiście stałki, ale jeśli będziesz przymykał (co jest powszechną praktyką przy packshotach), to i obiektyw kitowy da przyzwoite efekty. Nie rozumiem tylko po cholerę pisać o swoim rzekomym doświadczeniu, jeśli zadaje się tak podstawowe pytania.
hijax_pl - Sob 14 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
Poza podaniem 2 modeli obiektywow tak naprawde w dwustronnicowym temacie nie dowiedzialem sie niczego.
A co chciałeś się dowiedzieć? Wiesz co to są packshoty? Jeśli tak to automatycznie wiesz jaki obiektyw jest potrzebny i dlaczego światło jest ważne.

Dużo miękkiego światła to małe ISO, czyli niewielkie szumy - wystarczy dowolny korpus.
Duża głębia ostrości to tez przymknięty obiektyw, albo ciemny - tu nawet kitowy 18-105 da doskonale radę.

Czyli D5100+18-105VR będzie odpowiedzią na punkt (a) i (b) jednocześnie.
Pozostaje tematyka portretu i makro: co pod tymi hasłami rozumiesz?

Portret... Chcesz rozbebłać tło? Czy raczej będą to portrety studyjne?
Makro - o jakie powiększenie chodzi? Może wystarczy Raynox DCR-250 założony na tego 18-105VR i.. dużo cieeerpliwości?

Uslyszalem wiecej komentarzy i nabijania sie z "Zenitha" niz konkretnych odpowiedzi. To mi sie nie podoba.

Jedyny dylemat jaki teraz mam to cos uniwersalnego do 1000zl. Na spacer, na wycieczke, na impreze (slub, komunia) - raczej zmiennogoniskowy ~100mm. Do portretow biore 35mm f/1.8 i 50mm f/1.8. Oba beda sluzyc rowniez do packshotow. Do tego statyw, 2 softboxy, blende i namiot bezcieniowy. Do makro chyba dokupie ten konwerter Reynox i bede sie nim bawil z roznymi obiektywami. Brakuje mi tylko dluzszego szkla do portretow, ale budzetu nie starczy. Chyba, ze faktycznie ten kit 18-105VR bedzie dobrym kompromisem. Cenowo wychodzi bardzo fajnie.

Jesli sa tutaj osoby pawajace checia pomocy to prosze o typ statywu, najtanszego ktory warto kupic, i ktory nada zeby wziasc go w plener. Im dluzej czytam o statywach, tym mniej wiem. Wyciagajac wnioski z tego co pisza internauci nie warto nawet podchodzic do statywu < 5000zl. Mnie interesuje cos ~400zl. Mysle, ze dla amatora to az za duza kwota.

O oswietleniu tez czytam i czytam, ale ciezko znalezc opinie o konkretnych modelach. W internecie jest mnostwo teorii. Rozumiem, ze kupujac zestaw z allegro nada sie on dobrze do packshotow, jednak do portetor brakuje wciaz swiatla glownego - mocniejszego od tych dwoch.

Cytat:
Nie rozumiem tylko po cholerę pisać o swoim rzekomym doświadczeniu, jeśli zadaje się tak podstawowe pytania.
Przeyczytaj raz jeszcze co pisalem o swoim dsowiadczeniu. Ze troche to, troche tamto, chwila w studio z drogim sprzetem ale nie zdazylem sie z nim dobrze zapoznac. Mialem stycznosc z fotografia, znam podstawy i tyle. Nic wiecej. To samo napisalem w pierwszym poscie.

Preclowski napisał/a:
Jedyny dylemat jaki teraz mam to cos uniwersalnego do 1000zl.
18-105VR
Preclowski napisał/a:
Do portretow biore 35mm f/1.8 i 50mm f/1.8.
Pamiętaj, by to był 50/1.8G a nie D.
Preclowski napisał/a:
Oba beda sluzyc rowniez do packshotow
Moim zdaniem wygodniejszy będzie 18-105VR
Preclowski napisał/a:
Do tego statyw, 2 softboxy, blende i namiot bezcieniowy.
Softboxy do czego? Tzn jakie lampy? Bo namiot też zapewne chcesz jakoś oświetlić?..
Preclowski napisał/a:
Brakuje mi tylko dluzszego szkla do portretow
85/1.8G - dłuższy do APS-C nie ma sensu ;)
Preclowski napisał/a:
Jesli sa tutaj osoby pawajace checia pomocy to prosze o typ statywu, najtanszego ktory warto kupic, i ktory nada zeby wziasc go w plener.
Popatrz na aluminiaki Sirui.
Preclowski napisał/a:
Wyciagajac wnioski z tego co pisza internauci nie warto nawet podchodzic do statywu < 5000zl.
Hm.. Gdzie takie rzeczy wyczytałeś? Na pewno mówisz o statywach do lustrzanek?
Preclowski napisał/a:
Mnie interesuje cos ~400zl. Mysle, ze dla amatora to az za duza kwota.
Kwota może i tak, ale ja bałbym się powiesić aparat z obiektywem za 4 tysiaki na jakimś chińskim rzęchu za 100 czy 200zł - po prostu jak się rozleci i aparat rozbije to straty będą dość kosztowne...
Preclowski napisał/a:
O oswietleniu tez czytam i czytam, ale ciezko znalezc opinie o konkretnych modelach. W internecie jest mnostwo teorii. Rozumiem, ze kupujac zestaw z allegro nada sie on dobrze do packshotow, jednak do portetor brakuje wciaz swiatla glownego - mocniejszego od tych dwoch.
Różnica między packshotamia portretami jest taka, że pudełko się nie rusza - możesz spokojnie stosować oświetlenie ciągłe i długie czasy. Przy ludziach zejście poniżej 1/60s grozi już poruszeniem. Wniosek - więcej światła potrzeba.
lotofag - Sob 14 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
Wyciagajac wnioski z tego co pisza internauci nie warto nawet podchodzic do statywu < 5000zl. Mnie interesuje cos ~400zl. Mysle, ze dla amatora to az za duza kwota.

5000zł to jakaś bzdura, ale 500-700zł za sensowny uluminiowy statyw z głowicą już nie ;) IMHO takie minimum to np. Velbon Sherpa 600R. Statyw to taka rzecz, która zwykle warto kupić raz a dobrze - ten sprzęt się szybko nie starzeje, a powinien być odpowiednio solidny.

Ten Velbon tez byl polecany, zeby za chwile zostac nazwany chinskim gownem (na pewno padlo takie okreslenie na forum deviantart) :) Choc mi prawde mowiac sie podoba. http://www.foto-tip.pl/sk...004-p-2089.html temu tez jak na moje oko niczego nie brakuje. Prawdopodobnie miedzy 600R, 800R a Sirui zadecyduje dostepnosc. Bede chcial wszystko kupic na raz.

Wole zainwestowac w swiatlo blyskowe bo lepiej nada sie do portretow, a packshotom roznicy nie zrobi. http://allegro.pl/zestaw-...2268466903.html Tylko do portretow jak wspominalem brakuje do pelni szczescia swiatla glownego. Cena znosna, lampy wygladaja fajnie.

O G przy obiektywie pamietam, jak sprawdzam ceny zawsze patrze z G.

Czyli aprat + optyka postanowione. Mam wybrane obiektywy (+ konwerter) ktore zaspokoja na poczatku moj glod portretow, packshotow oraz makr. A i sprawdza sie w innych, nieznanych jeszcze okolicznosciach. Pewnie po pol roku zabawy sam juz bede wiedzial czego mi dokladnie brakuje i nie bede musial zasmiecac for w poszukiwaniu odpowiedzi.

Pamietam jak Zenitem robilem makra. Obracalem obiektyw tyl na przod i slicznie ostrzyl wtedy z bliskiej odleglosci. Niestety, zerwana migawka zakonczyla wtedy moja przygode z fotografowaniem... do dzisiaj. Swoja droga, po rozebraniu zenitha mialem wiecej srubek niz dziurek w nim :)

lotofag - Sob 14 Kwi, 2012

Z "chińskiego gówna" sugeruję przyjrzeć się też statywom Benro. Mam, nie narzekam (no, może trochę - obecnie wybrałbym bardziej mobilny model) ;)

Preclowski napisał/a:
Wole zainwestowac w swiatlo blyskowe bo lepiej nada sie do portretow, a packshotom roznicy nie zrobi. http://allegro.pl/zestaw-...2268466903.html Tylko do portretow jak wspominalem brakuje do pelni szczescia swiatla glownego. Cena znosna, lampy wygladaja fajnie.
Lampy może i fajnie wyglądają (wszak to rzecz gustu), ale parametrami to dziadostwo... Mizerna, prawie nie istniejąca regulacja skutecznie utrudni operowanie nimi.
W tym zestawie są dwie lampy: masz już klucz i wypełnienie. Przydałoby się jeszcze tylko podświetlić tło.
Preclowski napisał/a:
Pamietam jak Zenitem robilem makra. Obracalem obiektyw tyl na przod i slicznie ostrzyl wtedy z bliskiej odleglosci.
http://allegro.pl/listing.php/search?string=Adapter+Odwrotnego+Mocowania+Nikon&category=8874&country=1
Tylko do tego te obiektywy G się słabo nadają - lepsze byłyby D albo stare manuale ...
W każdym razie odwrócona 50/1.8D daje już niezłe powiększenie...

Preclowski - Nie 15 Kwi, 2012

Hmmm nie widzialem, ze ten trick dziala tez z nowymi obiektywami. A czy mozesz polecic jakies inne lampy w podobnej cenie? Pierscien na liscie zakupow.

Podswietlenie tla narazie zbedne, portrety nie beda studyjne (tzn. okazjonalnie). Dlatego ciesza mnie jasne obiektywy (bokeh).

lotofag - Nie 15 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
Hmmm nie widzialem, ze ten trick dziala tez z nowymi obiektywami.

No własnie słabo działa, o czym hijax_pl wspomniał ;)
Lepiej szkła D lub starsze.

hijax_pl - Nie 15 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
A czy mozesz polecic jakies inne lampy w podobnej cenie?
Podobnej? Nie. Tzn nie zestawy: lampa, statyw, softbox. Ale sama lampa za 400zł? To już jakaś na początek by się znalazła...

Poradzisz sobie z ich ustawieniem bez światłomierza?

Preclowski - Nie 15 Kwi, 2012

Mam stary Zenitowy swiatlomierz, moze da sie z niego nieco wykrzesac. A jesli nie to metoda prob i bledow.

Sama lampa za 400zl moze byc, parasolki/softboxy/statywy nie sa juz zbyt drogie. Budzet jest elastyczny, jesli duzo lepsza lampa bedize za 600zl to moge dac 600. Kwestia czy warto. Moje portrety studyjne beda amatorskie, dobrze musza wyjsc packshoty. Do portretow wole drozsze szkla, zeby moc sie bawic w plenerze.

lotofag napisał/a:
No własnie słabo działa, o czym hijax_pl wspomniał
Lepiej szkła D lub starsze.
No wlasnie D nie beda pasowaly do mojego body :) Ale pierscien jest na tyle tani, ze nawet jesli fotki beda gorsze niz z Reynoxa, to i tak zadna strata. A noz wpadnie mi w lapki obiektyw D.
jaad75 - Pon 16 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
Mam stary Zenitowy swiatlomierz, moze da sie z niego nieco wykrzesac.
Rozumiem, że to światłomierz do światła błyskowego?
Preclowski napisał/a:
parasolki/softboxy/statywy nie sa juz zbyt drogie.
Zdziwiłbyś się...
Preclowski napisał/a:
Moje portrety studyjne beda amatorskie, dobrze musza wyjsc packshoty.
Packshoty przy niewielkich rozmiarach nie stawiają szczególnych wymagań lampom. W zasadzie można je robić również przy świetle ciągłym ze statywu, lub użyć tanich lamp błyskowych, byle miały rozsądne możliwości regulacji - istotniejsze są modyfikatory i umiejętność ich używania.
Preclowski napisał/a:
Do portretow wole drozsze szkla, zeby moc sie bawic w plenerze.
Lamp używa się również w plenerze i tu wbrew pozorom już trochę wymagań muszą spełnić...
Preclowski napisał/a:
No wlasnie D nie beda pasowaly do mojego body :)
Będą pasowały, tyle, że nie będziesz mógł używać autofokusa.
Preclowski - Pon 16 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Będą pasowały, tyle, że nie będziesz mógł używać autofokusa.
Czyli praktycznie rzecz biora nie beda pasowaly

jaad75 napisał/a:
Lamp używa się również w plenerze i tu wbrew pozorom już trochę wymagań muszą spełnić...
Na takie mnie nie stac :) Ani na akumulatory

jaad75 napisał/a:
Packshoty przy niewielkich rozmiarach nie stawiają szczególnych wymagań lampom. W zasadzie można je robić również przy świetle ciągłym ze statywu, lub użyć tanich lamp błyskowych, byle miały rozsądne możliwości regulacji - istotniejsze są modyfikatory i umiejętność ich używania.
Zdecydowalem sie na blysk wylacznie ze wzgledu na portrety. Tak jak mowisz - packshotom niewiele trzeba wiec blysk sie zda. Za to swiatlo ciagle zameczy modela/modelke.

jaad75 napisał/a:
Zdziwiłbyś się...
Oczywiscie, profesjonalne tak. Ale ja szukam amatorskiego sprzetu.

jaad75 napisał/a:
Rozumiem, że to światłomierz do światła błyskowego?
Jesli dobrze pamietam z zajec fotografii, chodzi o tego grzybka na czujniku swiatloczulym? Bodajrze ma (taka biala przyslonka).
jaad75 - Pon 16 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
Czyli praktycznie rzecz biora nie beda pasowaly
Będą działały wszystkie funkcje oprócz AF. AF nie jest niezbędny, ba w niektórych zastosowaniach jest wręcz zbędny, choć bywa pomocny w innych - podobnie wygląda sprawa z pierścieniem przysłon, który posiadają z kolei obiektywy D... Wybór należy do Ciebie.
Preclowski napisał/a:
Na takie mnie nie stac :) Ani na akumulatory
A jesteś pewien? Zauważ, że taką fotografię można uprawiać również przy użyciu manualnych speedlightów. Kwestia tego, co, jak i w jakich warunkach chce się fotografować.
Preclowski napisał/a:
Jesli dobrze pamietam z zajec fotografii, chodzi o tego grzybka na czujniku swiatloczulym? Bodajrze ma (taka biala przyslonka).
Chodzi o możliwość pomiaru światła błyskowego - rodzaj dyfuzora na czujniku nie ma tu nic do rzeczy.
Preclowski - Wto 17 Kwi, 2012

No AF to bardzo uniwersalna funkcja. Przy portretach plenerowych wazna. W studyjnych mniej. Niemniej nie zrezygnuje z niej :)

Zawsze mi wpierano, ze lampa blyskowa w apracie to najgorsze co moze byc i zeby nie uzywac dopoki od tego nie bedzie zalezalo czyjes zycie. Ale zdaje sobie sprawe, ze zewnetrzne lampy moga swietnie doswietlac zdjecia. Byc moze w przyszlosci pobawie sie tym systemem, ale teraz nie starczy mi na to pieniedzy.

Jako, ze nie dostalem propozycji lepszych lamp w podobnej cenie decyduje sie na podane powyzej. Dziekuje wszystkim za pomoc. Udanych kadrow ;)

hijax_pl - Wto 17 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
No AF to bardzo uniwersalna funkcja. Przy portretach plenerowych wazna. W studyjnych mniej.
Hm... No nie wiem. Zależy to bardziej od tego jak szybko Ci Twój model ucieka, a nie w jakim otoczeniu się znajduje ;)
Manualne ostrzenie na kiepskich wizjerach nie jest wygodne, ale nie jest też niemożliwe. A D5100 ma lustrzany tunelik... Daleko mu do wizjerów FF.
No ale jakby się upierać tylko przy MF to już wolałbym te nowe wynalazki Sony - SLT. Powtarzam: tylko MF...
Preclowski napisał/a:
Zawsze mi wpierano, ze lampa blyskowa w apracie to najgorsze co moze byc i zeby nie uzywac dopoki od tego nie bedzie zalezalo czyjes zycie.
Prawda. Tyle, że odnosi się to do lampy w aparacie zabudowanej, a nie do aparatu doczepionej. Porządny speedlight daje radę i w plenerze też (na statywie iz softboxem), a że jest kompaktowy i przystosowany do zasilania akumulatorowego - to jeszcze większy plus: stojaki + parasolki/softboxy wrzucisz w kołczan i można spacerować...
Preclowski napisał/a:
Jako, ze nie dostalem propozycji lepszych lamp w podobnej cenie decyduje sie na podane powyzej.
Studyjne, porządne w tej cenie - nie znam :D Ale manualne speedlighty, jak pisał jaad75: owszem.
Preclowski - Sro 18 Kwi, 2012

Czyli sugerujesz, ze zamiast tych lamp brac speedlighty? Dysponuja one na tyle duza moca, zeby zastapic mi przy packshotach o wiele wieksze lampy? Mozesz polecic cos w cenie do 400-500zl, zeby kupic dwie sztuki?

A co do uciekania modela - wlasnie o tym mowie. Studyjne raczej sa robione na spokojnie, a plenerowe to tu sie poskacze tu sie zlapie w ruchu, tu cos itd. Dlatego uwazam, ze w studyjnej AF jest mniej potrzebny. Ale zdaje sobie sprawe, ze wszystko zalezy od studia i sesji, i ze skoczki moga sie trafic wszedzie :) Po prostu ja bede tego raczej w ten sposob uzywal.

komor - Sro 18 Kwi, 2012

Jednym z najtańszych i jednocześnie sensownych zakupów jest moim zdaniem YongNuo YN-560 – kosztuje w PL ledwo 300 zł, w pełni manualna ale o liczbie przewodniej równej/zbliżonej do Canona 580EX II. Można kupić dwie lub trzy w cenie jednej słabej lampy firmowej. To załatwi Ci sprawy packshota i strobistowania w terenie.
Może się okazać, że do packshotów potrzebujesz jednak większej mocy, wtedy w zależności masz dylemat, albo brać trochę droższe lampy studyjne, czyli byle jakie, niestabilne temperaturowo, albo… przejść na ISO 200 lub 400. :) Trzecie wyjście to zwiększyć budżet.

jaad75 - Sro 18 Kwi, 2012

komor napisał/a:
brać trochę droższe lampy studyjne, czyli byle jakie, niestabilne temperaturowo
Zwłaszcza, że wspomniane wcześniej lampy, to zapewne Delicacy 180Ws (nie mam pewności, bo link już nie działa), czyli straszne dziadostwo... Jeśli szukać tanich studyjnych, to lepiej już coś w rodzaju Quantuumów PT-200:
http://www.quantuum.pl/de...ang=pl&curr=PLN
Żadna rewelacja, ale przynajmniej sensowana regulacja (do 1/32) i mocowanie Bowensa.

Bede musial pomacac troche chyba. Wpadly mi w oko te YongNuo. Za to zmartwil mnie inny temat na forum, gdzie d5100 zostal nazwany aparatem dla pstrykaczy niedzielnych. Czy faktycznie jest tak malo rozwojowy? Na D90 sie nie zdecyduje. Czy naprawde tak duzo mu brakuje? Czy warto dolozyc np. 500zl do czegos duzo ciekawszego?

edit: Nie zmienie juz wyboru z nikona, bo szkoda by bylo tego calego polowania na obiektywy. No i najlepsza nikonowa matryca przyda sie na pewno przy portrtetach/packshotach.

hijax_pl - Sro 18 Kwi, 2012

A czy ergonomia jest Ci do czegoś potrzebna? Jeśli tak to na ile ją wycenisz?

Ergonomia to pol biedy, ale np. slaby wizjer to juz cos. Mam jeszcze 500zl w skarpecie do aparatu, ale czy warto?

Albo inaczej zadam pytanie - czy za 2 lata bede zalowal ze nie kupilem D7000?

Za godzine musze zamknac temat kosztorysu.

komor - Sro 18 Kwi, 2012

Preclowski napisał/a:
czy za 2 lata bede zalowal ze nie kupilem D7000?

Za 2 lata będzie D9000 z 50 megapikselami i filmami 4D. Zakup lustrzanki typu D5100 czy staruszka D90 to nie jest coś, co powinno Cię nękać wyrzutami sumienia za dwa lata. Musisz albo myśleć kategoriami obiektywów, światła, packshotów (za 2 lata ten zestaw nadal będzie robił dobre zdjęcia packshotów), albo kategoriami kupna zabawki do lansu (za 2 lata i tak będzie stary i niemodny).

hijax_pl - Sro 18 Kwi, 2012

Słaby/dobry wizjer to już nie ergonomia? ;)

Mysle raczej, ze za 2 lata nie bedzie mnie stac na nowy aparat :) A chcialbym sie rozwijac. Jak mi ojciec dal w 2001 roku zenitha i mowil ze jako dziecko sam nim fotografowal to bylo cos. Moje dzieci racze aparatu po mnie nie odziedzicza, ale chcialbym, zeby jak najdluzej trzymal sie w pionie.

Jesli mowimy o wygodzie korzystania z wizjera to tak, ale jesli mowimy np. o precyzji MF to juz jest cos. Ale wizjer mozna chyba wymienic na lepszy, czy tylko mi sie zdaje?

maput - Sro 18 Kwi, 2012

Nie można wizjera wymienić. Ewentualnie można wymienić matówkę, choć nie jestem pewien czy w D5100 to możliwe.
Bierz tego D5100 - będziesz zadowolony, a te 500zł nadwyżki wydaj na oświetlenie, bo to w Twoim przypadku znacznie ważniejsze.

I finito :) Wpisuje 1100zl na oswietlenie, starczy i na lampy i na speedlight. Decyzje ktore kupie podejme po wymacaniu sprzetu, ale kwota sztywna.

Teraz w oczekiwaniu na sprzet czuje sie jak dziecko przed wigilia.