|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Poszukuję plecaka na sprzęt
zielonek430 - Czw 12 Kwi, 2012 Temat postu: Poszukuję plecaka na sprzęt Witam
Planuję zakup plecaka. Na wydatek ten mam ~500 zł. Głównym założeniem jest to, że poza sprzętem muszę w nim tachać coś do wsunięcia, wypicia, przy możliwości kurtka i inne bajery. Obecnie posiadam Nikona D60 z kitem, 55-300, lampę SB-700 oraz inne akcesoria, ponadto jakiś mało markowy statyw, w planach 1 lub 2 obiektywy (ale nieduże). Plecak ma być wygodny również na dłuższych wędrówkach (góry, miasto), ale także mieć łatwy dostęp, chociaż do samego body (ale dla mnie, nie złodzieja). I chcę też, bym wyglądał normalnie mając go na plecach, nie jakby z garbem (mam ponad 1,8 m, więc Naneu Alpha L raczej odpada) i nie chcę, by to był wielki plecak, raczej taki przeciętnej wielkości.
Z tego, co dotychczas wypatrzyłem to znalazłem:
-Lowepro Primus AW - odpowiedniej wielkości, pakowany od tyłu (brak dostępu nie przeze mnie), otwór z boku, mocowanie na statyw, druga, spora kieszeń, teoretycznie bez wad, być może za duży? dość drogi
-Lowepro Primus Minimus AW - to samo, jeno mniejsze (ale chyba nadal zmieści to, co w planach, tańszy
-Lowepro Rover AW - duża komora na górze, system nośny, statyw, ale utrudniony dostęp do sprzętu (tylko po ściągnięciu) no i jest olbrzymi i równie drogi jak Primus
-Lowepro Fastpack 250/350 (ze względu na pas biodrowy) - spore komory na aparat, te na własne sprzęty mniejszy, wygodny dostęp, brak mocowania na statyw, tani
-KATA DR-467i - pakowana od tyłu, brak dostępu od boku, ale ponoć wygodna, tania, odpowiednia wielkość
Czy coś z tych modeli się nada do moich potrzeb? Czy może coś innego? Czy ktoś może podzielić się wrażeniami z użytkowania tych modeli?
Z góry dzięki za odpowiedź.
spootnick - Czw 12 Kwi, 2012
Fastpack 350. Na amazonie idzie tanio kupic. http://www.amazon.co.uk/L...c/dp/B000YIWR8G
czasem ceny spadaja ponizej 30funtow. cena skalepowa okolo 80 funtow. jedna wada, brak mocowania statywu. jak masz kogos w UK to moze tobie to sprowadzic.
hijax_pl - Czw 12 Kwi, 2012
spootnick napisał/a: | Na amazonie idzie tanio kupic | Tyle, że zajeb.. drogo sobie liczą za przesyłkę do PL.
Cytat: | Items: £43.09
Postage & Packing: £30.95
Order Total: £74.04 |
to napisalem jesli ma kogos kto mieszka w uk i moze jemu to przywiesc. a jaka jest cena tego plecaka w PL?
spootnick napisał/a: | a jaka jest cena tego plecaka w PL? | Od 260zł http://www.ceneo.pl/1073084, czyli jakieś £50
no to rzeczywiscie sie nie oplaca z UK sciagac. Cena w sklepie http://www.jessops.com/on...74337/show.html
Mnie to zawsze fascynowało i fascynuje jak to jest, że przesyłka wewnątrz EU kosztuje około 30 eurasów, a z HK - 5$
Generalnie nie opłaca się kupować z wysyłką zza polskiej granicy... Z hameryki dowalą cło i VAT, a z wewnątrz unii te kozty jakoś automagicznie wpadają do kosztów przesyłki
zielonek430 - Czw 12 Kwi, 2012
A jak z pojemnością górnej komory w tym plecaku? Wejdzie tam coś poza kanapką i butelką wody?
forrest - Czw 12 Kwi, 2012
Mam Fastpacka 250 i powiem Ci, że górna komora nie jest szczególnie pojemna. Choć półtoralitrowa butelka od biedy się zmieści. Ogólnie plecak mało wygodny w użytkowaniu, przydaje się do samolotu.
zielonek430 - Czw 12 Kwi, 2012
Właśnie problem polega na tym, że plecak ma posłużyć do spacerów, często długich po górach czy po mieście, więc ma być pojemny pod oboma względami. Z tego względu Primus (lub Primus Minimus) wydaje mi się optymalny, lecz nie znalazłem nigdzie pełnej opinii na temat żadnego z nich.
Sam tez chce kupic ten plecak ze wzgledu na wyjazd do Polski. Posiadam torbe naramienna i plecak teraz szukam kopromisu miedzy jednym i drugim. Torbe ogladalem w sklepie i mam pozytywne odczucia. Plecak ma mi tez posluzyc jako bagaz podreczny. To co mam ze sprzetu to spokojnie zmieszcze. Ale nie wiem jak jeszcze wykozystam gorna komore.
muzyk - Pią 13 Kwi, 2012
Crumpler Muffin
Są oczywiście inne kolory - w tym czarny z żółtymi szwami.
Zalety: wykonanie, pojemność, komora na laptop, wsad od strony pleców, 30 lat gwarancji.
Wady: trzeba się do takiego otwierania plecaka, brak uchwytu na statyw.
Usjwo - Pią 13 Kwi, 2012
Ja uzywalem (i jeszcze uzywam czasami) Fastpacka 350 (on ma trzy kieszenie, dodatkowa na laptopa) i powiem ze dla mnie to najlepsza opcja. W Fastpacku przetarl mi sie material kolo suwaka gornej kieszeni, wiec kupilem 2x drozszy Kata 3N1-33 (ja potrzebuje miejsce na 17" laptopa) i teraz do pracy laptopa nosze w Kacie, a sprzet na wycieczki w zreperownaym Fastpacku . Wygoda, ergonomia zdecydowanie lepsza, system szelek tez. Fastpack jest nieprzemakalny. Tydzien temu zlapala mnie tropikalna ulewa w Malezji, woda sie lala z nieba jak z wiadra, po przejsciu okolo 0.5km, wszedlem pod dach i moglem uzywac sprzetu bez zadnych problemow, plecak nie przemiekl, a powiem ze sie niespodziewalem.
Teraz czekam az Kata sie zepsuje, niestety wyglada na porzadny wyrob
zielonek430 - Sob 14 Kwi, 2012
A co do Fastpacka, czy warto dopłacać do wersji DSLR Video? Można przytroczyć statyw i ma kilka pojemników, może się przydadzą.
Primusa sobie odpuszczam, bo nigdzie go nie ma...
[ Dodano: Sob 14 Kwi, 2012 20:48 ]
I jeszcze takie jedno pytanie: czy ktoś coś słyszał nt. plecaków Vanguard (szczególnie Up-Rise 45)? Czy są one coś warte?
4motion - Nie 15 Kwi, 2012
Ja posidam to http://www.ceneo.pl/4887642 (czyli to o co pytasz) można przytroczyć statyw ma schowany pas biodrowy i pasek na klatce, jest nieprzemakalny (niby) i ma schowany pokrowiec przed deszczem, można mu jedną kieszen powiększyć przez rozpięcie zamka, górna kieszeń wystarczy na niewielki napój kanapki i drobiazgi. Bardzo wygodny w noszeniu.
Nosze w nim Canon 60d Sigma 17-70, Canon 50mm, lampe 430ex i Samyanga 8mm plus .......
4motion - Nie 15 Kwi, 2012
Ja posidam to http://www.ceneo.pl/4887642 można przytroczyć statyw ma schowany pas biodrowy i na klatce jest nieprzemakalny (niby) i ma schowany pokrowiec przed deszczem można mu jedną kieszen powiększyć przez rozpięcie zamka, górna kieszeń wystarczy na niewielki napój, kanapki i drobiazgi. Bardzo wygodny w noszeniu.
|
|