forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do 2000 zł

Misiek75 - Pią 30 Lis, 2007
Temat postu: Aparat do 2000 zł
Do tej pory robiłem zdjęcia kompaktem Olympus C-310, łade zdjęcia lecz brak ustawień ręcznych. Trochę mnie wciąga fotografia i chciałbym zakupić lustrzankę cyfrową. Problem jest taki, że chcę się zmieścić w 2 tys zł. Poradźcie mi jaki aparat byłby dobry. Myślałem o Panasonic Lumix DMC-FZ50 - czy warto go kupić czy jest jakiś lepszy w podobnej cenie? Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam !
Smola - Pią 30 Lis, 2007
Temat postu: Re: Jaki aparat kupić?
Misiek75 napisał/a:
Do tej pory robiłem zdjęcia kompaktem Olympus C-310, łade zdjęcia lecz brak ustawień ręcznych. Trochę mnie wciąga fotografia i chciałbym zakupić lustrzankę cyfrową. Problem jest taki, że chcę się zmieścić w 2 tys zł. Poradźcie mi jaki aparat byłby dobry. Myślałem o Panasonic Lumix DMC-FZ50 - czy warto go kupić czy jest jakiś lepszy w podobnej cenie? Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam !

Misiek ale ten Panasonic to aparat kompaktowy :D

Z nowych luster masz: Nikona D40 lub Olympusy.

Napisz jakie zdjecia robisz i co sobie cenisz w aparcie i czy w przyszlosci masz zamiar inwestowac w obiektywy.

Czy może być używany?

P.S.

A pare dni temu Kolega MC sprzedał Sony Alfa 100 ze szklem za niecałe 2 tyś.

Misiek75 - Pią 30 Lis, 2007

Zdjęcia robię głównie takie jak te: http://republika.pl/geopage i trochę bobasa chciałbym pofotografować bo niedawno mi się urodził :D
Wiem, że 2tys to niewiele jak na dobry aparat - tym bardziej, że chcę kupić nowy a nie używany. Raczej w dokupywanie obiektywów nie będę się bawił, dobrze by było jednak używać jakiś filtrów / w górach/

Smola - Pią 30 Lis, 2007

Ogladalem twoje zdjecia - gory, gory i jeszcze raz gory.

+ dzieciak ( gratuluje :D )

No to ja bym kupil Nikona D40 + Tamron 17-50/2.8.

Wyjdzie z 2600-2800 zł. Ale warto to szkło kupić.

Jest jeszcze Pentax K100D lub Olympus E410.

Ale pod te body nie ma tego Tamrona.

mavierk - Sob 01 Gru, 2007

Spoko, d40 + w/w Tamron to ostrzenie manualne ;)

d40 + 18-70 coby AF był ;) <- zmieścisz się w 2k

Paweł_G - Sob 01 Gru, 2007

Dla fotoamatora do tej kwoty to bym brał K100D Super. Tylko że ciężko będzie dokupić jakieś sensowne tele do tego. A jeśli nie to to był polecił podobnie jak Smola D40 - najlepiej z dual kitem.
Smola - Sob 01 Gru, 2007

mavierk napisał/a:
Spoko, d40 + w/w Tamron to ostrzenie manualne ;)

d40 + 18-70 coby AF był ;) <- zmieścisz się w 2k

Cholera, fakt. Zapomnialem. Nie bedzie AF :lol:

Sluchajcie chodzi o to by Misiek mial dobre szkło bo robi góry, a tam jakosc kiepskiego szkła wyjdzie napewno. Ten Tamron jest bardzo dobry, a do tego jasny wiec i by dziciaka mogl fotografowac. No ale z Nikonem D40 odpada. Cholera. A pod Olympusa i Pentaxa go nie ma.

z tym d40+18-70 to sie nie zmiesci w 2k. Ale to chyba najlepsze rozwiazanie.

Link z ceneo.pl

http://www.ceneo.pl/405815

Co do pentaxów - no tu jest problem z obiketywami na naszym rynku.

Problem jest polecic cos przyzwoitego ( jak na lustro + szkło ) za 2k i to nowego.

Misiek75 - Sob 01 Gru, 2007

Hm pomyślałem , poczytałem i raczej się zdecyduję na kompakta, bo jak widzę w lustro trzeba stale inwestować i to sporo. Z tego co czytałem wynika, że i zaawansowanym kompaktem można ciekawie focić.
Tylko znowu dylemat Panasonic FZ50 czy Fuji 9600 albo jeszcze coś innego... ?

Wujek_Pstrykacz - Sob 01 Gru, 2007

Focić to można wszystkim co posiada migawke i obiektyw, nawet telefonem komórkowym tylko czy jakość będzie Ci odpowiadać. Ja sporo mykam po górach i wiem że nie zdecydowałbym się na kompakt do tych zdjęć które robie i ty robisz. Jakość jakość jakość - przede wszystkim optyki.Miło się oglądało Twije foty z Małej Fatry, którą znam prawie jak własną kieszeń, czy też z Tatr Zachodnich w których przez ostatnie 4 lata sporo bywam - po słowackiej stronie. Polecam lustro.
maziek - Sob 01 Gru, 2007

Pstrykacz napisał/a:
Focić to można wszystkim co posiada migawke i obiektyw
Znam osobiście kilku facetów, którzy uważają, że wymienione przez Ciebie podzespoły to zbytek ;) .