forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Wejście do astrofotografi, po kosztach.

tomekfm - Sob 14 Kwi, 2012
Temat postu: Wejście do astrofotografi, po kosztach.
Witam, ostatnio czytając dyskusje na temat taniego tele Samyang'a zainteresował mnie temat astrofotografii, ale że aktualnie nie mam zbyt wiele kasy chciałbym tylko "musnąć" ten temat po kosztach. Czym dysponuje na razie
- C 50D
- Velbon Sherpa 600R
- Wężyk spustowy
No i pierwsza rzecz to właśnie przydał by się jakiś obiektyw/teleskop no i tu pytanie co polecacie, po niskich kosztach ponoć jakieś teleskopy typu SkyLux/Celestron i teraz pytanie czy jak to się podłączy przejściówką pod aparat i to będzie działać czy jeszcze się będzie trzeba bawić jakimiś przejściówkami, żeby ostrzył? Czy w okolicy 500zł można w ogóle do tego tematu wejść? I czy znacie jakieś godne polecenia strony/fora, gdzie by się można było oczytać, bo na razie googluje.

hijax_pl - Sob 14 Kwi, 2012

Astrofotografia dla zupełnie początkujących
tomekfm - Sob 14 Kwi, 2012

Dziękować,
Czytając na necie eq2+napęd da rade. Teraz pytanko warto dopłacić 150zł i wziąć z jakimś teleskopem czy lepiej sam montaż i do tego aparat?

mozer - Nie 15 Kwi, 2012

tomekfm, znaczy rozumiem, że chodziło o dopłatę 1500 zł za teleskop?
Zjak - Pią 11 Maj, 2012

Już niedługo będzie okazja, żeby wejść praktycznie do astrofotografii po całkiem niskich kosztach. Otóż 6.06.br. będzie zjawisko astronomiczne polegające na przejściu planety Wenus na tle tarczy słonecznej. Więcej informacji na tvnmeteo.pl
Ostatnie takie zjawisko było w 2004r i było widoczne w Polsce. Zrobiłem kilka fotek.
Nie mam specjalistycznego sprzętu do tego typu foto, mam sprzęt tradycyjny.