forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - M42 Prinzflex 135 f 3,5

ashley - Nie 15 Kwi, 2012
Temat postu: M42 Prinzflex 135 f 3,5
Niedawno udalo mi sie nabyc za nieduze pieniazki obiektyw prinzflex 135 f3,5 Po przewertowaniu stosow materialow o szklach m42 nie znalazlem zbyt wielu informacji o wyzej wymienionym. Wiec postanowilem sam sprawdzic co toto potrafi. A potrafi calkiem sporo. Przy dobrym swietle jest zabojczy. Przy 3,5 moze lekko mydli. Ale od 4 juz jest ostro. Nie ma problemow z ostroscia. GO jest dosc krotka i troche trzeba przymykac. Ostrzenie od 1,5m. Zadnych praktycznie aberracji, co mnie bardzo mile zaskoczylo. Podoba mi sie jego plastyka i bokeh. Kolory ostre i wyrazne. Testowany tez z pierscionkami makro. Efekt to fotka z bialymi kwiatkami. Bylo juz dosc ciemno. Ok 19.00 i pochmurno.
Na poczatek kilka fotek zrobionych tymze obiektywem.

>> Minigaleria prinzflex 135mm <<

A tutaj maly test obiektywu. fotka pogladowa robiona ze statywu wybrana z serii 5.

Centrum kadru:

I brzeg lewy:

i prawy:

Mysle ze w potoku wszelkich hanimex-ow i innych szkiel M42 ten dosc ladny prinzflex pomimo niskiej popularnosci znajdzie zastosowanie.

wzbg - Pon 16 Kwi, 2012

Kwiatki (flickr) ładnie wypadły, tło dość jednolite. Brakuje odleglejszej perspektywy, np. zdjęcie źdźbła trawy na tle całego trawnika, gałązki na drzewie, a w tle inne drzewa.
Na mur w testach nakleiłbym gazetę, według mnie na druku szybciej można rozpoznać, gdzie ostro, a gdzie mniej.