|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - m42 58mm do canona
xadam4 - Nie 15 Kwi, 2012 Temat postu: m42 58mm do canona Witam mam krótkie pytanie. czy warto używać heliosa przy canonie 1100d jako portretówki ?? mój tato zakupił taki za 7€ we Francji i w dobrym stanie (tak wyglądał przez kamerke internetowa ;D ) myśle że te 30 zł to nie jest zła cena za szkiełko .
lotofag - Nie 15 Kwi, 2012 Temat postu: Re: m42 58mm do canona To jak tato przywiezie, to sprawdzisz czy warto
wzbg - Nie 15 Kwi, 2012
Jak najbardziej można używać do portretów.
Kwestia, czy spodoba się obraz tła.
Na poniższej stronie wpisz dokładny symbol, a orientacyjnie zapoznasz się z jego możliwościami. Należy też wiedzieć, że dwa takie same obiektywy mogą mieć różną jakość obrazu.
http://www.flickriver.com...os/interesting/
xadam4 - Nie 15 Kwi, 2012
wiem wiem a jak to jest z ostrością u niego? i ogólnie jak się sprawuje?
wzbg - Nie 15 Kwi, 2012
Polecam poczytać ten artykuł:
http://foto.pszoniak.net/.../porady/m42.pdf
suso - Nie 15 Kwi, 2012
myślę że obraz tła czy ostrość to nie największy problem . Problemem będzie ustawianie ostrości w wizjerze 1100d. W wiele większym wizjerze 60d to jest problem . Nie mniej da się to zrobić
ashley - Nie 15 Kwi, 2012
E tam. Jak masz adapter z dandelionem to masz potwierdzenie ostrosci i problem ze tak powiem niknie. Jest jedna sprawa dotyczaca starych obiektywow z mocowaniem M42 na ktora sie natknalem. Jest sporo producentow dosc nieznanych ktorzy robili na prawde fajne szkla, a czasem sprzedawane sa za bezcen.
A helios. Jak juz wiele razy pisali koledzy. Muszisz trafic na konkretny egzemplarz. Moze byc bajecznie pieknie a moze byc totalna sraka. Heliosy jak na dawna rosyjska masowa produkcje przystalo maja duzy rozrzut jakosci.
xadam4 - Nie 15 Kwi, 2012
wlasnie musze kupic adapter ale jak patrzylem to w granicach 80 zl z tym dandelionem a tak to 25 zl. ale z ustawieniem ostrosci nie bedzie takiego problemu bo na LV ustawiam
http://allegro.pl/eos-m42...2273484436.html
czy taki adapter dobry bedzie? czy moze bez tego dendaliona?
ashley - Nie 15 Kwi, 2012
No to jak ustawiasz na LV (live wiev ?) To powodzenia zycze i mocnych nerwow po zgraniu na kompa. Ja mialem to samo. Na malym "telewizorku" wyglada ostro a potem... O ja cie .... co to takie rozmazane dandelion da ci te przewage ze ostrzac "mrugnie" i "piknie" jak trafi w punkt. A w naszym przypadku malych wizjerkow bedzie ciezko i bardzo sie to przyda. Zreszta ustawianie na LV jest niewygodne. Sam nie wierze ze to napisalem
lotofag - Pon 16 Kwi, 2012
Te "potwierdzenie ostrości" też się potrafi pomylić, a dobrze pomyslane LV może pomóc (z powiększaniem fragmentu kadru, itp.) Ale taki już urok przy korzystaniu ze staroci z nowoczesnymi puszkami...
xadam4 - Pon 16 Kwi, 2012
lotofag napisał/a: | a dobrze pomyslane LV może pomóc (z powiększaniem fragmentu kadru, itp.) |
dokładnie o tym mówie tak robie przy makro więc i tu nie powinno być problemu zresztą robie zdjęcia ze statywu a nie "z reki" i ten obiektyw posłuży mi głownie w moim "studio"
[ Dodano: Pią 27 Kwi, 2012 17:20 ]
dostałem już obiektyw i powiem ze całkiem fajnie się spisuje poza wytarta powłoka soczewki jest dobrze (nie wpływa na jakosc zdjęc) jasne tanie szkło do portretu a i ten adapter mam z dandelionem (powt. AF) działa ale leciutko się myli przy f2, od f4 w gore działa całkiem i trafia. i już wiem o co chodziło z tłem mi to nie przeszkadza
|
|