forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Aparat do fotografii miasta plus dobry hdr plus video

MotylMegahertz - Pon 16 Kwi, 2012
Temat postu: Aparat do fotografii miasta plus dobry hdr plus video
Witam wszystkich,

Jestem amatorem, który od roku nosi się z kupnem aparatu na lata. W tym czasie zastanawiałem się czego tak naprawdę oczekuje od aparatu oraz zrobiłem kurs, którego zadaniem było uwolnienie amatora o trybu auto i nauka myślenia przy robieniu zdjęć ;) w myśl zasady: "mało, ale za to dobrze".

Chciałbym wykonywać zdjęcia miasta. Do tego chciałbym żeby aparat nadawał się do HDR oraz dawał mi szanse wykonania od czasu do czasu fajnego filmiku w jakości przynajmniej HD. Mój budżet to około 3500 zł (razem z obiektywem).

Póki co wykrystalizowały mi się 3 aparaty, które chciałbym połączyć z obiektywem Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD lub Sigma 17-70 2.8-4.0. Mój budżet mógłby być elastyczny w zakresie około 300 zł. Pośród tych trzech aparatów znajdują się Nikon D5100, Pentax K-r oraz Sony A580. Skłaniam się raczej ku Nikonowi, ale mam taki mętlik w głowie, że już sam nie wiem. W ciągu ostatnich kilku miesięcy obejrzałem mnóstwo video testów, artykułów, testów, sampli, które doprowadziły do totalnej dezorientacji.

Przez długi czas chorowałem na Pentaxa K-r, ale wszyscy posiadacze lustrzanek z którymi rozmawiałem raczej odradzali ze względu na słabą sieć serwisową w Polsce oraz nikłą ilość obiektywów. Z tym, że raczej nie będę gościem który będzie kupował nie wiadomo jakie ilości obiektywów. Dwa, góra trzy.

Proszę o pomoc w moim szaleństwie :)

maput - Pon 16 Kwi, 2012

Pentax przegrywa z D5100 matrycą.

maput napisał/a:

Rozumiem, że to oznacza gorszą jakość zdjęć według tego co napisałeś.
Czy to jest obiektywne zdanie czy może zdanie człowieka "nastawionego na nikony" ?? ;)

hijax_pl - Pon 16 Kwi, 2012

Obiektywne. Obecnie najlepsze matryce APS-C, czyli IMX71 montuja w K5, D7000, D5100, A580, NEX5n
Aszex - Pon 16 Kwi, 2012

Przeczytaj testy na optycznych sonego i nikona i kupuj ;)
jaad75 - Pon 16 Kwi, 2012

MotylMegahertz napisał/a:
Przez długi czas chorowałem na Pentaxa K-r, ale wszyscy posiadacze lustrzanek z którymi rozmawiałem raczej odradzali ze względu na słabą sieć serwisową w Polsce oraz nikłą ilość obiektywów.
To jest bzdura.
maput napisał/a:
A to prawda.
Przegrywa też możliwościami video. Z trzech wymienionych przez Ciebie aparatów, K-r jest najsłabszym korpusem, wygrywa jedynie w kwestii kompatybilności wstecznej i ewentualnie z D5100, stabilizacją matrycy i wbudowanym sterownikiem lamp systemowych (za to już samą współpracą z lampami przegrywa).

Aszex napisał/a:
Przeczytaj testy na optycznych sonego i nikona i kupuj ;)

I w tym tkwi problem, że przeczytałem testy już kilkukrotnie. Nie ma jednak bezpośredniego porównania D5100 i A580 co mnie z resztą nie dziwi. Z tego co się orientuje to jakość zdjęć chyba jest lepsza w Nikonie, a aparat kupuje się do zdjęć a nie do filmów. Z resztą w filmowania Nikon chyba też lepszy. Wybór obiektywów większy i chyba jakość body też na korzyść Nikona przemawia. Na korzyść Sony przemawia stabilizacja i szybkość seryjnych...tyle tylko raczej mnie się to nie przyda. Powoli chyba wyłania się mój zwycięzca, czyżby 5100, chyba nie najgorszy ;)

Powoli chyba wyłania się mój zwycięzca, czyżby 5100, chyba nie najgorszy ;)
Nie najgorszy. Z drugiej strony można by jeszcze rozważyć starszy D90 (matryca ta sama co w K-r, ale aparat dużo bardziej zaawansowany od wszystkich wymienionych), albo w tej cenie kupić K-5 w kicie i składać na lepszy obiektyw, ewentualnie naciągnąć trochę budżet i kupić np. body z DA35/2.4...

jaad75 napisał/a:
Powoli chyba wyłania się mój zwycięzca, czyżby 5100, chyba nie najgorszy ;)
Nie najgorszy. Z drugiej strony można by jeszcze rozważyć starszy D90 (matryca ta sama co w K-r, ale aparat dużo bardziej zaawansowany od wszystkich wymienionych), albo w tej cenie kupić K-5 w kicie i składać na lepszy obiektyw, ewentualnie naciągnąć trochę budżet i kupić np. body z DA35/2.4...

Myślę, że jak na mój stopień zaawansowania i potrzeb to 5100 będzie w sam raz. Nie ukrywam, że jest amatorem. Z tego co czytałem to na przykład K-5 jest aparatem dla fachowców. Chciałbym z całym zestawem zamknąć się w kwocie 3500 (MAX 3800). Kupiłbym za to K-5, ale wtedy przez miesiąc lub dwa oglądałbym tylko body leżące na półce ;)

Myślę, że jak na mój stopień zaawansowania i potrzeb to 5100 będzie w sam raz.
D5100 ma niezaprzeczalny plus jakim jest świetna matryca, natomiast body jest mocno okrojone i kompromisowe - ktoś mocniej zainteresowany rozwojem fotograficznym IMHO powinien pomyśleć o czymś bardziej zaawansowanym...
Z tego co czytałem to na przykład K-5 jest aparatem dla fachowców.
To prosty w obsłudze, uniwersalny aparat.
Chciałbym z całym zestawem zamknąć się w kwocie 3500 (MAX 3800). Kupiłbym za to K-5, ale wtedy przez miesiąc lub dwa oglądałbym tylko body leżące na półce ;)
Nie, w tej cenie bez problemu możesz kupić korpus w kicie z 18-55 WR (uszczelnianym).

Czyżby posiadacz Pentaxa ?? ;> :)

Jeśli masz możliwość - bierz K5

Czyżby posiadacz Pentaxa ?? ;> :)
Tak, ale nie o to chodzi - namawiałbym Cię np. na D7000 jeśli mieściłby się w budżecie, zachęcam też do zastanowienia nad D90 (mimo, że to już leciwa konstrukcja)... Niewątpliwie D5100 ma świetną matrycę, ale jak dla mnie nie spełnia kilku podstawowych warunków, które powinno mieć body "na lata". To po prostu sprzęt skierowany raczej do "niedzielnych pstrykaczy", niż kogoś kto chce głębiej zaangażować się w to hobby, a taki masz jak mi się wydaje zamiar.

No zgadza się, zdecydowanie nie chce być niedzielnym pstrykaczem. Chociaż jeśli nawet ktoś robi zdjęcia tylko w niedziele a robi je świetnie to mógłbym być nazywanym "niedzielnym".

Też uważam, że lepiej chyba jednorazowo wydać trochę więcej i posiadać maszynę na długo niż kupić coś co za dwa lata będzie się chciało sprzedać na allegro ;)

Dziękuje za porady. Z pewnością wezmę je pod uwagę!

MotylMegahertz, idź do sklepu, najlepiej jakiegoś Fotojokera i weź do ręki D5000/D5100 i później D90/D7000. Spójrz przez wizjer. Ustaw ISO, zmień przysłonę i czas migawki.

I już będziesz wiedział dlaczego jaad75 określił D5100 jako dla "niedzielnych pstrykaczy" ;)

lotofag - Pon 16 Kwi, 2012
Temat postu: Re: Aparat do fotografii miasta plus dobry hdr plus video
Do tego chciałbym żeby aparat nadawał się do HDR

Do HDR nadaje się każdy aparat umożliwiający ręczne sterowanie ekspozycją, a zdjęcia składa się później na komputerze. Chyba, że chcesz mieć takie "instant HDR" z poziomu korpusu i Ci to wystarczy, ale to nie ten poziom kontroli nad możiwym do uzyskania efektem ;)

oraz dawał mi szanse wykonania od czasu do czasu fajnego filmiku w jakości przynajmniej HD.

Obadaj sobie najpierw jak wygląda filmowanie lustrzanką. To jest dość dalekie od "wcisnę sobie przycisk i się samo kręci w fólhade"...

Czyli w zasadzie jeśli chodzi o HDR to tak naprawdę najważniejsze jest ręczne ustawienie ekspozycji oraz żeby każde spośród wykonanych zdjęć było możliwie najwyższej jakości.

Co do kręcenia filmów to miałem okazję obserwować parę razy jak kumpel który jest operatorem kamery próbował kręcić lustrzanką. Mimo, że efekt końcowy był bardzo dobry to z pewnością lustrzanki nie zostały stworzone do filmów. Jest jednak szereg akcesoriów, które ułatwiają sam proces kręcenia lustrzanką.

Dotychczasowe porady dały mi do myślenia i faktycznie zanim podejmę decyzję zrobię sobie wycieczkę do jakiegoś fotoszopu ;) Boje się, że moje fundusze mogą mocno ucierpieć bo wszystko wskazuje na to, że kluczowym symbolem w sklepie będzie dla mnie K-5, a to mocno przekroczy mój budżet...

Czyli w zasadzie jeśli chodzi o HDR to tak naprawdę najważniejsze jest ręczne ustawienie ekspozycji oraz żeby każde spośród wykonanych zdjęć było możliwie najwyższej jakości.
Ręcznie - bo tak najprościej. Wykonujesz min dwie/trzy ekspozycje przesuwając o +/- 2EV. Chodzi o to by były dobrze naświetlone partie jasne (nie przepalone) i ciemne (nie niedoświetlone). W komputerze składasz później te trzy pliki w jeden i korygujesz tak mapowanie tonów, by efekt był najbardziej Cię satysfakcjonujący.
Poradników na necie jest od groma...
Cytat:
a to mocno przekroczy mój budżet...
Lepiej zapłacić raz, ale być od razu zadowolonym :)
belkot77 - Sro 18 Kwi, 2012

z pewnością lustrzanki nie zostały stworzone do filmów

Mylisz sie. To jeden z lepszych pomyslow aby wprowadzic filmowanie do lustrzanki. Mozesz uzyskac efekt profesjonalnych kamer malym kosztem. Oczywiscie sama lustrzanka nadaje sie srednio ale po dozbrojeniu robi sie profesjonalna kamera filmowa. Najwazniejsze to dodac folow focus, LCDVF oraz dobry flycam

maput - Sro 18 Kwi, 2012

belkot77 napisał/a:
z pewnością lustrzanki nie zostały stworzone do filmów

Mylisz sie.

Nie myli ;) Lustrzanki nie zostały stworzone do filmów.

maput napisał/a:
Nie myli Lustrzanki nie zostały stworzone do filmów.

Powiem tak: lustrzanki kreca lepsze filmy niz wiekszasc kamer (stworzone do filmowania) na rynku

hijax_pl - Sro 18 Kwi, 2012

belkot77 napisał/a:
lustrzanki kreca lepsze filmy niz wiekszasc kamer (stworzone do filmowania) na rynku
I jak ma się to do:
belkot77 napisał/a:
Mozesz uzyskac efekt profesjonalnych kamer malym kosztem

W końcu chodzi o kamery za 1000zł czy za 200tyś zł? Bo już nie wiem do czego się odnosisz..

maput - Sro 18 Kwi, 2012

belkot77 napisał/a:
maput napisał/a:
Nie myli Lustrzanki nie zostały stworzone do filmów.

Powiem tak: lustrzanki kreca lepsze filmy niz wiekszasc kamer (stworzone do filmowania) na rynku

Co nie zmienia faktu, że nie zostały stworzone do filmów :P

hijax_pl, Bez dwoch zdan lustrzanka krerci lepsze filmy niz kamery w tej samej cenie co lustrzanka. Chcialem tylko powiedziec ze pomimo ze lustrzanka zostala stworzona do zdjec to nadaje sie lepiej do filmow niz kamery ktore zostaly swtorzone do robienia filmow.

Co do kamer profesjonalnych to widzialem porowanie lustrzanki do red one. Praktycznie taki sam efekt. Wiec mozna porownywac rowniez do profesjonalnych kamer.

Pomimo ze lustrzanka nie zostala stworzona do filmowania to sprawdza sie wysmienicie w tej roli...

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2012 11:55 ]
maput, No dobra zalezy jak rozumiec "zostala stworzona".

Jezeli chodzi o to co jest glowna funkcja lustrzanki i co robila w czasach zamierzchlych no to ok. Zostala stworzona (wyprodukowana, wymyslona) do robienia zdjec.

Natomiast jesli rozumiec "zostala stworzona" jako wysmienicie sie nadaje to lustrzanka jest stworzona do filmowania :razz:

belkot77 napisał/a:
Bez dwoch zdan lustrzanka krerci lepsze filmy niz kamery w tej samej cenie co lustrzanka.
Jej zadaniem było konkurować z tymi kamerami daleko wybiegającymi ceną poza typowe kamerki z MM czy innego Saturna. To dzięki matrycy APS-C, która jest wielkościowo porównywalna z filmem 35mm
jaad75 - Sro 18 Kwi, 2012

belkot77 napisał/a:
Co do kamer profesjonalnych to widzialem porowanie lustrzanki do red one. Praktycznie taki sam efekt.
No "delikatnie" przesadziłeś.

jaad75,

Proponuje zapoznac sie z artykulem i obejrzec film

http://inspiredbylife.pl/...zamiast-kamery/

komor - Sro 18 Kwi, 2012

belkot77, od czasu powstania tego artykułu trochę wody już upłynęło. Pojawił się 5DIII, a RED zdaje się też nie stoi w miejscu. Kwestia jakości samego obrazu może i nie różni się wiele między 5D a RED (choć to ryzykowne stwierdzenie i zależy z czym porównywać) ale jeśli już o profesjonalne potrzeby chodzi, to jest jeszcze kwestia kodeków i dostępnych sposobów zapisu danych. Tutaj rozwiązania takie jak RED oferują więcej. Choć oczywiście jak najbardziej można napisać, że 5DII to megazajefajny i korzystny cenowo sposób na wysokiej jakości profesjonalne wideo.

komor, dokladnie. Biorac pod uwage ze np odcinek Dr. House byl nakrecony 5D mozna powiedziec ze wprowadzenie filmowania do lustrzanek to rewolucja a nie jakies dodatkowy bajer malo przydatny.
komor - Sro 18 Kwi, 2012

belkot77, chyba nikt rozsądny tego nie neguje. Kolega maput tylko się z Tobą drażnił, jeśli chodzi o to „stworzenie”, bo niewątpliwie lustrzanki stworzone zostały do naświetlania błony światłoczułej z użyciem lustra i jednego lub dwóch obiektywów. :) A co było potem, to już insza inszość.

belkot77 napisał/a:
jaad75,

Proponuje zapoznac sie z artykulem i obejrzec film

http://inspiredbylife.pl/...zamiast-kamery/
Zapewniam Cię, że zapoznałem się z niejednym artykułem i testem w tej kwestii... :smile:

To dlaczego lustrzanki nie są zaprojektowane do filmowania widać najlepiej po Canonie C300 ;) .. I tez po jego cenie ;)
mozer - Sro 18 Kwi, 2012

Porównywanie lustrzanek z tzw. camcorderami jest bezsensowne - chociażby ze względu na inną specyfikę pracy i działanie autofokusu. Czy jakaś lustrzanka oferuje obecnie tryb 50p lub 50i?

mozer napisał/a:
Porównywanie lustrzanek z tzw. camcorderami jest bezsensowne - chociażby ze względu na inną specyfikę pracy i działanie autofokusu.
AF nie ma tu nic do rzeczy - przy płytkiej GO używa się MF.
mozer napisał/a:
Czy jakaś lustrzanka oferuje obecnie tryb 50p lub 50i?
Oczywiście.
mozer - Sro 18 Kwi, 2012

Ma do rzeczy - imho lustrzanka nie nadaje się do kręcenia "głuptakowego" oraz z ręki.

jaad75 napisał/a:
Oczywiście.

Jaka?

mozer napisał/a:
Jaka?
Wszystkie SLT, A560, A580... Tyle, że to kompletnie nieistotne - ważniejsze jest by oferowały 24fps.
MotylMegahertz - Sro 18 Kwi, 2012

Gentlemen,

Wiem, że może to mało istotne przy opisywanej przez Was problematyce, ale chciałem Wam powiedzieć, że w kwestii mojego aparatu klamka zapadła i padło na Nikona D90 z obiektywem Nikona 18-105. Zdecydowały koszty oraz jego wciąż (wydaje mi się) stosunek ceny do jakości.
Stwierdziłem, że skoro na bardzo wielu forach jest tyle zachwytów tym aparatem to coś w tym musi być i podjąłem decyzje.

Ciesze się, że mój post "rozpędził" Waszą dyskusję. Jak tylko pochwycę w swe szpony maszynkę, zaczynam mozolną naukę zdjęć z głową (w imię zasady "mniej znaczy lepiej" :D ).
Obiektyw może bez szału, ale jak na mój poziom wydaje się być dobrym starterem :)

Dziękuje za wszystkie porady i sugestie. Myślę, że będę Was co jakiś czas nękał swoimi wątpliwościami oraz pytaniami z cyklu "amator pyta i błądzi" ;)

Wybór dobry, aczkolwiek K-5 byłby lepszym. Również jeśli mówimy o kwestii wideo, ale także praktycznie pod każdym innym. Jedyne, co przemawia za D90, to bardziej rozbudowany i łatwiej dostępny system obiektywów i lepsza współpraca z błyskiem - wszystko inne na korzyść Pentaksa i to zwykle zdecydowanie na jego korzyść.
vulkanwawa - Czw 19 Kwi, 2012

maput napisał/a:

... oczywiście chodzi o K-r bo jeśli foto i hdr to sporo lepszy od D5100 jest K-5
Ciekawy test Tutaj

jaad75 - Czw 19 Kwi, 2012

vulkanwawa, tak, oczywiście, początkowo w tym wątku była mowa o K-r.
mozer - Czw 19 Kwi, 2012

jaad75, no przestań, pytałem o normalne aparaty. ;P
Poza tym po co narzucasz swoje upodobania? Dla mnie 24 fps kompletnie nie nadaje się do filmowania z ręki i już.

jaad75 - Czw 19 Kwi, 2012

mozer napisał/a:
jaad75, no przestań, pytałem o normalne aparaty. ;P
A580, czy 560, to nie są normalne aparaty?
mozer napisał/a:
Dla mnie 24 fps kompletnie nie nadaje się do filmowania z ręki i już.
To już są z kolei Twoje upodobania...
mozer - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
To już są z kolei Twoje upodobania...

Naprawdę nie zauważasz różnicy w płynności ruchu między 50i a 24p?

24p to nie jest jakiś Święty Graal kinematografii - to tylko naleciałość historyczna...

jaad75 - Pią 20 Kwi, 2012

mozer napisał/a:
Zauważam różnicę między 24, a 50p (50i wyjątkowo nie lubię), tyle, że podoba mi się bardziej 24/25p.
komor - Pią 20 Kwi, 2012

mozer napisał/a:

Przy „naleciałości historycznej” dochodzi ten efekt, że stosunkowo długie czasy migawki dają rozmycie ruchu takie jak w klasycznym filmie, które dla nas jest dość naturalne. To wcale nie gorzej niż żyletkowa płynność 50i. Zresztą czy taka żyletkowa?

komor napisał/a:
stosunkowo długie czasy migawki dają rozmycie ruchu takie jak w klasycznym filmie
Jeśli używasz tych długich czasów...
komor - Pią 20 Kwi, 2012

No jak klasycznie, to raczej tak, nie? :)

Niekoniecznie... Nie ma takiego przymusu... :smile:
mozer - Sob 21 Kwi, 2012

komor, ale z reguły nie używa się długich czasów. Musiałbyś chyba używać fadera, żeby to miało praktyczny sens.
komor - Sob 21 Kwi, 2012

mozer, filtry ND przy filmowaniu lustrzanką to dość popularny patent, z tego co widzę. Właśnie szczególnie wtedy, gdy chce się mieć „film-look”. Oczywiście przymusu nie ma.
mozer - Sob 21 Kwi, 2012

komor, aha, to nawet nie wiedziałem. :)
Tak, czy inaczej nie zmienia to mojej opinii, że lustrzanka nadaje się do ambitniejszego filmowania, a nie kręcenia "o tak, o, na wycieczce" ;)

jaad75 - Sob 21 Kwi, 2012

mozer, a nie można ambitniej kręcić "ot tak na wycieczce"?... :razz:
To prawie jakby mówić, że lustrzanka nie nadaje się do fotografowania "ot tak na wycieczce"...

mozer - Sob 21 Kwi, 2012

jaad75, wtedy to nie jest już "ot tak" ;P

I tak, lustrzanka do focenia "ot tak na wycieczce" jest często przerostem formy nad treścią ;P

Zresztą ja cały czas piję do tego nieszczęsnego 24p z ręki, które powoduje oczopląs a nie "film-look" ;P

jaad75 - Nie 22 Kwi, 2012

mozer napisał/a:
Zresztą ja cały czas piję do tego nieszczęsnego 24p z ręki, które powoduje oczopląs a nie "film-look" ;P
Dziwną masz przypadłość u mnie niczego takiego nie powoduje... :razz:
mozer - Nie 22 Kwi, 2012

jaad75, ale Tobie też nie przeszkadza malutki korpus K-5 ;)

A Tobie przeszkadza? Obawiam się, że znowu jesteś wyjątkowy... :mrgreen:
mozer - Nie 22 Kwi, 2012

Niech i tak będzie ;)
maput - Nie 22 Kwi, 2012

mozer napisał/a:
jaad75, ale Tobie też nie przeszkadza malutki korpus K-5 ;)

Coś mi w ciemnych i zakurznych kątach pamięci kołacze, że przy przeciekach przedpremierowych K-7 (a może to było K-5) jaad75 bardzo narzekał na to że korpus będzie maciupki ;)

maput, jak najbardziej, tyle, że potem zacząłem go używać i okazało się, że nawet grip nie jest potrzebny (K10D używałem z gripem i byłem pewny, że w przypadku K-5 będzie moim pierwszym zakupem, o czym zresztą wspomniałem w innym wątku).