|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 2000zł NIKON
Justyna0221 - Czw 19 Kwi, 2012 Temat postu: Lustrzanka do 2000zł NIKON Witam Was
Chciałabym was prosić byście pomogli mi wybrać lustrzankę. (Najlepiej firmy Nikon)
Będzie to mój pierwszy aparacik w takiej cenie wiec nie chce wydać pieniędzy na darmo
Mam na to 2000zł (może być używany)
Aparacik będzie mi potrzebny do robienia zdjęć na Wczasach w Domu na Imprezach.
Chce by miał w sobie możliwość nagrywania filmów w jakości Full HD
Myślałam o Nikon d3100 lub d5100
Z góry dziękuję
hijax_pl - Czw 19 Kwi, 2012
Skoro Justyna0221 napisał/a: | Najlepiej firmy Nikon | i Justyna0221 napisał/a: | miał w sobie możliwość nagrywania filmów w jakości Full HD | oraz Justyna0221 napisał/a: | d3100 lub d5100 |
to...D5100 jest lepszym wyborem.
Justyna0221 - Czw 19 Kwi, 2012
a do tego jaki obiektyw by był najlepszy?
A może jakieś inne modele ?
jaad75 - Czw 19 Kwi, 2012
Justyna0221 napisał/a: | a do tego jaki obiektyw by był najlepszy? | A do czego?
Do nikona d5100
Sunders - Czw 19 Kwi, 2012
Justyna0221, do jakiego rodzaju fotografii
Jest w pierwszym poście napisane gównie do wycieczek
Sunders - Czw 19 Kwi, 2012
18-105VR + ew.35/1.8
I co na tych wycieczkach będziesz fotografować? Krajobrazy? Makro? Czy może ptaki i dzikie zwierzęta? A może to będą wycieczki miejskie i będziesz fotografować życie ulicy? Czy też np. architekturę? Albo eksponaty w nuzeach?
dragossani - Czw 19 Kwi, 2012
To trochę zbyt ogólnikowo powiedziane żeby dało się na tej podstawie doradzić obiektywy. Zdjęcia w pomieszczeniach czy w terenie? Co ma być fotografowane? Z jakiej odległości? Obiekty będą ruchome czy nie?
Gównie krajobrazy (ale będąc np nad morzem chciałabym uchwycić np statek w oddali lub ludzi siedzących na plaży)
Justyna0221 napisał/a: | Gównie krajobrazy | To zazwyczaj szeroki kąt.
Justyna0221 napisał/a: | nad morzem chciałabym uchwycić np statek w oddali | To teleobiektyw.
Justyna0221 napisał/a: | ludzi siedzących na plaży | To może być robione różnymi ogniskowymi, kwestia odległości/perspektywy jaką chcesz uzyskać...
Krótko mówiąc, nie da się wszystkiego zrobić dobrze przy użyciu jednego obiektywu, dlatego właśnie w lustrzankach są one wymienne.
Usjwo - Pią 20 Kwi, 2012
dragossani napisał/a: | To trochę zbyt ogólnikowo powiedziane żeby dało się na tej podstawie doradzić obiektywy. |
e nie przesadzajmy, informacje sa dosc precyzyjne
Justyna0221 napisał/a: | Aparacik będzie mi potrzebny do robienia zdjęć na Wczasach w Domu na Imprezach.
...
Będzie to mój pierwszy aparacik w takiej cenie |
Co oznacza ze Justyna0221 szuka tzw. "obiektywu do wszystkiego", ktory jest kompromisem pomiedzy jakoscia, cena i mozliwoscia zastosowania. Najczesciej taki obiektyw jest sprzedawany w zestawach.
Nikonowe obiektywy kitowe to 18-55 i 18-105, do tego pewnie w podobnym zakresie jest jakis obiektywy, ktory przekracza zakladany budzet (wiec on odpada).
Pewnie jakoo obiektyw do wszystkiego z tych dwoch lepszy bedzie 18-105, wiec jezeli kasy starczy...
Poniewaz ja sie nie znam na Nikkorach, wiec cala "rada" opierala sie tylko na Twoich zalozeniach, wiec poczekajmy jeszcze na potwierdzenie (lub nie) od Nikoniarzy.
jaad75 - Pią 20 Kwi, 2012
Usjwo napisał/a: | Co oznacza ze Justyna0221 szuka tzw. "obiektywu do wszystkiego", ktory jest kompromisem pomiedzy jakoscia, cena i mozliwoscia zastosowania. Najczesciej taki obiektyw jest sprzedawany w zestawach.
Nikonowe obiektywy kitowe to 18-55 i 18-105, do tego pewnie w podobnym zakresie jest jakis obiektywy, ktory przekracza zakladany budzet (wiec on odpada).
Pewnie jakoo obiektyw do wszystkiego z tych dwoch lepszy bedzie 18-105, wiec jezeli kasy starczy... | Tyle, że te obiektywy nie bardzo nadają się do robienia zdjęć "w domu na imprezach", bo są zwyczajnie za ciemne.
Usjwo - Pią 20 Kwi, 2012
jaad75 napisał/a: | Tyle, że te obiektywy nie bardzo nadają się do robienia zdjęć "w domu na imprezach", bo są zwyczajnie za ciemne. |
Jak sie ma kase kupuje sie osobne jasne obiektywy do roznych zadan, jak sie ma mniejsza kase kupuje sie ciemne obiektywy i lampe, jak sie nie ma kasy wali sie wbudowana albo nie robi zdjec. To taki kompromis wymusony zaobnoscia portfela.
jaad75 - Pią 20 Kwi, 2012
Usjwo napisał/a: | Jak sie ma kase kupuje sie osobne jasne obiektywy do roznych zadan, jak sie ma mniejsza kase kupuje sie ciemne obiektywy i lampe, jak sie nie ma kasy wali sie wbudowana albo nie robi zdjec. | Obawiam się, że przy założonym budżecie w grę wchodzi głównie ostatnia opcja...
|
|