forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - DMC-TZ30 czy DSC-HX20V?

damian94pl - Sob 21 Kwi, 2012
Temat postu: DMC-TZ30 czy DSC-HX20V?
Witam

W ostatnim czasie weszły na rynek takie modele jak TZ30 Panasonica i HX20V Sonego. I teraz zastanawiam się, który aparat byłby lepszy. Cenowo Panasonic jest tańszy od Sonego.
Patrząc na zdjęcia testowe Soniaka, widać jak występuje efekt pasteli na zdjęciu.
Zastanawiam się nad kupnem superzoomów z zoomem do 20 więcej nie potrzebuję. Aparat muszę kupić do 28 kwietnia, czyli dokładnie do tegorocznej parady parowozów w Wolsztynie.
Co wybrać?

siosio - Nie 22 Kwi, 2012

Nikon P510 :razz:

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 08:43 ]
Z tych dwóch to jak już to skusiłbym się na Sony HX20V. Ciekaw jestem 18mln. pix w tak małym aparacie...:)

LCD jest też lepszy w Sony - natomiast Panasonic ma gorsze LCD ale jest dotykowe(ja nie lubię dotykowych).

Te aparaty to nowości i dlatego taka cena .... Ich cena będzie spadać.

Może pomyśl o TZ-20 - poniżej 1000 zł i Sony HX9V trochę powyżej 1000 zł.

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 08:46 ]
http://www.optyczne.pl/po...=1332&add3=1346

TomPL2 - Nie 22 Kwi, 2012

Ja to nie mogę zrozumieć, po co ludziom superzoomy - do parowozów?
Ostatnio ktoś szukał do traktorów czy maszyn rolniczych, bo z drugiej strony pola...

damian94pl - Nie 22 Kwi, 2012

TomPL2 napisał/a:
Ostatnio ktoś szukał do traktorów czy maszyn rolniczych, bo z drugiej strony pola...

Jest wiele przypadków gdzie potrzebny jest zoom. Nie raz się nie da wykonać dobrej foty z bliska, nie raz nie da się wszędzie wejść, nieraz potrzebuję z oddali odczytać jakiś numer albo co to za lokomotywa jest.

hijax_pl - Nie 22 Kwi, 2012

damian94pl, a co robisz ze zdjęciami? Drukujesz z nich plakaty A2 i potrzebujesz każdego piksela matrycy? Czy raczej wrzucasz tylko miniaturki na neta i zasadniczo potrzebujesz nie więcej niż 2Mpx?

siosio napisał/a:
Nikon P510 :razz:

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 08:43 ]
Z tych dwóch to jak już to skusiłbym się na Sony HX20V. Ciekaw jestem 18mln. pix w tak małym aparacie...:)

LCD jest też lepszy w Sony - natomiast Panasonic ma gorsze LCD ale jest dotykowe(ja nie lubię dotykowych).

Te aparaty to nowości i dlatego taka cena .... Ich cena będzie spadać.

Może pomyśl o TZ-20 - poniżej 1000 zł i Sony HX9V trochę powyżej 1000 zł.

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 08:46 ]
http://www.optyczne.pl/po...=1332&add3=1346

Właśnie mnie te 18mln pix trochę przeraża bo to trochę dużo jak na kompakt. To takie wszystko upakowane i źle mi się kojarzy.

Tutaj zdjęcia Sony_DSC-HX20V

http://www.optyczne.pl/47...C5%82adowe.html

Tutaj Panasonica TZ30

http://www.cameralabs.com..._DMC_ZS20_TZ30/

damian94pl napisał/a:
TomPL2 napisał/a:

Jest wiele przypadków gdzie potrzebny jest zoom. Nie raz się nie da wykonać dobrej foty z bliska, nie raz nie da się wszędzie wejść, nieraz potrzebuję z oddali odczytać jakiś numer albo co to za lokomotywa jest.

Eee... to może lornetkę weź ze sobą :)
A poważnie, to może jednak taki Lumix LX5 by cię zadowolił?

hijax_pl napisał/a:
damian94pl, a co robisz ze zdjęciami? Drukujesz z nich plakaty A2 i potrzebujesz każdego piksela matrycy? Czy raczej wrzucasz tylko miniaturki na neta i zasadniczo potrzebujesz nie więcej niż 2Mpx?

Co robię a raczej co będę robił, czyli wrzucał na jakąś stronkę kolejową coś typu:
http://www.wrphoto.eu

damian94pl napisał/a:
Co robię a raczej co będę robił, czyli wrzucał na jakąś stronkę kolejową coś typu:
No to możesz spokojnie wycinać fragmenty ze zdjęcia w kompie. Dzięki temu będziesz miał wirtualnego, dodatkowego zooma ;)

A tak czy siak w takim aparacikach najważniejsze jest dobre oświetlenie - ich matryce nie dają rady przy długich zoomach i pochmurnej pogodzie.

TomPL2 napisał/a:
damian94pl napisał/a:
TomPL2 napisał/a:

Eee... to może lornetkę weź ze sobą :)
A poważnie, to może jednak taki Lumix LX5 by cię zadowolił?

Taa i przyłoże obiektyw aparatu do lornetki i tak zrobie zdjęcie ;P

Kurczę czemu aparaty z małym zoomem muszą robić lepsze zdjęcia ;/

Mniej niż 10 nie może być no po prostu. Ja się cieszę, że już 20x robią.

Ten aparacik będzie i na zdjęcia i na filmy, ale bardziej na zdjęcia.

damian94pl napisał/a:
Praw fizyki się nie przeskoczy.
damian94pl napisał/a:
Robią nawet większe. Ale to dla tych, dla których ważniejszy jest zoom od samej jakości obrazka ;)

hijax_pl napisał/a:
damian94pl napisał/a:
Praw fizyki się nie przeskoczy.
damian94pl napisał/a:
Robią nawet większe. Ale to dla tych, dla których ważniejszy jest zoom od samej jakości obrazka ;)

No dobra no to jaki model aparatu robi w miarę dobre zdjęcia i ma zooma powyżej 5x ?

Wiadomo, że zdjęcia na pełnym zoomie nie będą fajne ale ,żeby chociaż robił w miarę dobre nie na zoomie.

To może taki: Nikon Coolpix P7000

Albo może Canon PowerShot G12? Wazne aby miał filmy przynajmniej hd i zoom najlepiej min 5x no albo 4x ale to już kosztem lepszych zdjęć. GX1 fajnie się prezentuje ale kurde jaki drogi!
orbs - Wto 01 Maj, 2012

ja bym brał panasonica ze względu na to że posiada
tryb video progresywne full hd 60 kl/s soniak tego nie
ma, z tego co wyczytałem soniak również nie posiada
preselekcji diafragmy i czasu - porażka na całej linii.

video z panasonica jest piękne. i panas jest tanszy :)

maniek klawy - Pon 07 Maj, 2012

Kumpel ma DMC-TZ30 jest bardzo zadowolony z niego. Podesłał mi parę fotek, szału nie ma ale faktycznie do wypadów na miasto na imprezki w sam raz.
ammis - Pią 24 Sie, 2012

ja też jestem za TZ30, sprzęt niewielkich rozmiarów, napakowany techniką, zoom świetny, autofokus też.