|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Pomoc w wybraniu obiektywu stałoogniskowego.
4motion - Wto 24 Kwi, 2012 Temat postu: Pomoc w wybraniu obiektywu stałoogniskowego. Witam,
chciałbym kupić stalkę mam aktualnie Canona 50mm II ale ponieważ mój korpus to 60D to jest to trochę za długi zestaw do używania w domu. Obiektywem tym będę robił zdjęcia portretowe mojej dzidzi (taki jest główny argument dla mojej drugiej połowy).
Założenia:
-budżet do 2000zł,
-najchętniej marki Canon,
-ogniskowa max 35mm.
-w miarę celny AF (wiem że za te pieniądze nie ma cudów).
Może jakiś szeroki kąt? 17-40f4 L trochę za ciemny:(.
Posiadam też Sigmę 17-70
Pomożecie
POzdrawiam
Łukasz
jaad75 - Wto 24 Kwi, 2012
Ja bym jednak poszukał dobrej Sigmy 30/1.4.
BTW, akurat jestem w temacie i uważam, że akurat 50-tka na APS-C jest w sam raz do takich zdjęć...
4motion - Wto 24 Kwi, 2012
No dla mnie do domu (pokoje mam niezaduże) to 50tka czasem jest za długa, generalnie mi ona pasuje, może skusił bym się na jakąś lepszą ale chcę coś krótszego. W przyszłości jak młody zacznie śmigać to może 85 1.8. Z Sigmą jest ten problem że nie mam gdzie podłączyć pod body i sprawdzić jak z AF.
B o g d a n - Wto 24 Kwi, 2012
4motion napisał/a: | Założenia:
-budżet do 2000zł,
-najchętniej marki Canon,
-ogniskowa max 35mm.
-w miarę celny AF (wiem że za te pieniądze nie ma cudów). |
4motion napisał/a: | Z Sigmą jest ten problem że nie mam gdzie podłączyć pod body i sprawdzić jak z AF. |
To w takim razie Canon EF 28/1.8 USM.
fatman - Wto 24 Kwi, 2012
Jak chcesz dzidzię fotografować to 50-tka będzie OK. Na APS-C to odpowiednik mniej więcej 85 na FF. Jak za wąsko to tak jak pisze Bogdan - 28/1.8.
4motion - Wto 24 Kwi, 2012
fatman napisał/a: | Jak chcesz dzidzię fotografować to 50-tka będzie OK. Na APS-C to odpowiednik mniej więcej 85 na FF. Jak za wąsko to tak jak pisze Bogdan - 28/1.8. |
Tak jak pisałem 50mm mam fakt to tani plastik ale zdjęcia wychodzą nie najgorsze. To 28 chodziło mi po głowie ale co z tego że 1.8 jak dopiero 2.8 jest używalne. W 50mm mkII też tak jest ale to "szkło" kosztuje 400zł.
Aszex - Wto 24 Kwi, 2012
Samyang 35 ma dobre opinie. Test tutaj, ale nie wiem czy to jest najlepsza inwestycja z dostępnych.
komor - Wto 24 Kwi, 2012
Jak dla mnie to albo Sigma 30/1.4 albo Canon 28/1.8. Tak czy owak przed zakupem był podpiął i sprawdził, obojętnie które z tych szkieł.
Usjwo - Sro 25 Kwi, 2012
Jak musi byc Canon to 28/1.8. Ja majac C28/1.8 nie wiem czy niezdecydowalbym sie teraz na Sigme/1.4
suso - Sro 25 Kwi, 2012
tak jak przedmówcy . Albo Canon 28mm alb sigma 30 mm, innych opcji praktycznie w tej cenie nie ma . Obydwa to porządne szkiełka ( z lekką przewagą sigmy) . Chociarz ja mam canona i jestem zadowolony
broczek - Sro 25 Kwi, 2012
Mam podobne rozterki, co autor wątku.
Przymierzałem się ostatnio do S 30/1.4. . Bawiłem się nim przez kilka dni. Od razu dodam, że moje doświadczenie jest praktycznie zerowe . Piękne foty wychodzą jeśli AF nie zawiedzie. Niestety sztuka, którą miałem raz miała FF, raz BF w zależności od odległości ostrzenia. Próbowałem korygować to mikroregulacją w korpusie ale tak jak wspomniałem dla różnych odległości musiałem dokonywać różnych korekt i tak np. dla strzału z 1m korekta +2, a już dla dalszych odległości -5, -7, -11 dla odległości ok 8m.
Mam nadzieję, że to była wada konkretnego szkła, bo inaczej szkoda byłoby taki obiektyw zdyskwalifikować.
No i jest jeszcze opcja, że d...a ze mnie, a nie profesjonalny operator aparatu
jaad75 - Sro 25 Kwi, 2012
broczek, a może trzeba było wyslać szkło do Sigmy na kalibrację?
MC - Sro 25 Kwi, 2012
Miałem na łykent 30/1.4 z A700 i zestaw spisywał się rewelacyjnie. Jeśli ktoś nie celuje w FF, to będzie to bardzo dobry wybór.
broczek - Sro 25 Kwi, 2012
To nie było moje szkło.
Czy przy stałce jest pewność, że kalibracja pomoże? Czy lepiej jednak jak się wybiera sprzęt, który ma takie objawy, to nie kupować?
MC - Sro 25 Kwi, 2012
Ja bym nie kupował takiego obiektywu, choć przy stałce serwis powinien dać radę.
mozer - Sro 25 Kwi, 2012
broczek, prędzej przy stałce kalibracja pomoże, niż przy zoomie...
jaad75 - Sro 25 Kwi, 2012
broczek, jeśli szkło było ostrym egzemplarzem tylko AF nie trafiał, to ja bym chyba wysłał do serwisu Sigmy na kalibrację...
4motion - Sro 25 Kwi, 2012
TO chyba zdecyduje się na Canon 28mm 1.8 USM chyba że znajdę tu sklep że będę mógł podpiąć ale wątpię.
B o g d a n - Sro 25 Kwi, 2012
4motion napisał/a: | TO chyba zdecyduje się na Canon 28mm 1.8 USM chyba że znajdę tu sklep że będę mógł podpiąć ale wątpię. | Sigmę podobno dobrze jest sprawdzić, Canona możesz brać w ciemno. Używałem go kiedyś z 50D - fajne szkiełko.
|
|