forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - przesiadka z Olympusa na Canona lub Nikona

synek89 - Sro 25 Kwi, 2012
Temat postu: przesiadka z Olympusa na Canona lub Nikona
Witam Szanownych Forumowiczów :)

Od miesiąca jestem posiadaczem Olympusa E-510 z obiektywem Zuiko 14-54 i efekty współpracy z tym aparatem nie satysfakcjonują mnie. Mam zastrzeżenia przede wszystkim do kiepskiego autofocusa (długo myśli przy słabym świetle) i format 4:3 jest dla mnie bardzo irytujący. Szczerze mówiąc decyzję o zakupie Olympusa podjąłem dość pochopnie, głównie z powodu posiadania Mju II i jego fantastycznych cech oraz opinii o świetnym obiektywie 14-54 - co faktycznie muszę przyznać. Postanowiłem sprzedać aparat i kupić sprzęt podobnej klasy do 2000 zł (używany). Zastanawiam się nad Canonem 450d z obiektywem Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC (w niedalekiej przyszłości planuję jeszcze zakup obiektywu stałoogniskowego 50 mm f1.8 a z tego co wiem taki obiektyw olympusa kosztuje ponad 2 tyś. zł).
Bardzo proszę o radę co do doboru sprzętu w tej cenie. Aparatu używam do wycieczek, imprez , portretów (zamierzam dokupić portretówkę), a więc jak każdy przecięty posiadacz aparatu :)

hijax_pl - Sro 25 Kwi, 2012

Używany? To może Nikon D5000? Z Canona to może da się jeszcze kupić 500D?
synek89 - Sro 25 Kwi, 2012

Chcę kupić używany sprzęt, ponieważ wolę mieć nieco lepszy obiektyw kitowy niż standardowy 18-55.

Canon 500d będzie za drogi, dodam że nie zależy mi na kręceniu filmów. Co do nikona d5000 to kosztuje on tyle co 450d, a sam nie mam preferencji co do marki w tym przypadku. Co lepsze?