forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 7D - szukam obiektywu `reporterskiego`

chri55tof - Sro 25 Kwi, 2012
Temat postu: Canon 7D - szukam obiektywu `reporterskiego`
Witam,

Mam do Szanownych Kolegow zapytanie i prosbe o pomoc w wyborze obiektywu.
Przeczytalem mega ogromny watek odnosnie co wybrac zamiast kita i jestem glupszy niz bylem przed lektura.

Moja historia sprzetu :
Body : 350D > 500D > 7D (obecnie)
Szkla : 18-55, 50 1.8, 18-135, Sigma 120-400 (wszystkie sie ostaly)

Szukam czegos w miejsce 18-135 (ten obiektyw kupilem razem z 7D, bo byla mega promocja w Jessopsie i roznica w cenie pomiedzy samym body nie byla duza). Zona, ktorej zostawilem 500D chce troszke wiekszy zakres niz 18-55, wiec powiedzialem ze odstapie jej ten 18-135 a sobie cos kupie :) (i tak zakup planowalem, ale jak zona wspomina, to szczesciu trzeba pomagac :) Taka okazja moze sie juz nie powtorzyc hehe)

Moje zastosowania :
- Obiektyw poszukiwany bedzie do 7D
- Glownie wykonuje fotografie reporterska, zdjecia uliczne (zdarza sie podejsc do obcej osoby i powiedziec, ze cos mnie w niej urzaklo, ze jest cos ciekawego, poprosic o pozowanie i pstryklnac kilka fotek), zdjecia ludzi, sytuacji, sa to zdjecia `z reki` w ciagu dnia, nie robie studyjnych portretow, nie uzywam raczej statywu (czasem do ptakow z Sigma 120-400), czasem architektura (ale z zewnatrz, wiec szerokiego kata jakos nie pragne),
- Moje doswiadczenie z fotografia to okolo 4 lat, dalbym sobie 5 w skali 1-10 (gdzie 1 to osoba ktora nie wie jak dziala lustrzanka, a 10 to Joe McNally)
- Fotografuje czasem z lampa (mam 430EXII) zeby np doswietlic troche twarz modelki na tle zachodzacego slonca
- Budzet jaki moge przeznaczyc to okolo 500-600 funtow
- Analizowalem na chwile obecna 24-105 4.0L, 24-70 2.8L,
- W przyszlosci raczej nie planuje przejscia na FF (napewno nie przez najblizszych 3-5 lat), pozniej kto wie.

Jesli temat w jakims stopniu zdublowalem, to przepraszam. Szukalem podobnych watkow.

Pomozcie prosze.

Sprawa nie jest jakas palaca czasowo, ale chcialbym dokonac zakupu w ciagu 1-2 miesiecy.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich !

Kris

mozer - Sro 25 Kwi, 2012

chri55tof, a dlaczego nie rozważasz 17-55? To najbardziej typowy "reporterski" zoom pod aps-c.
komor - Sro 25 Kwi, 2012

+1 za mozerem.

mozer napisał/a:
chri55tof, a dlaczego nie rozważasz 17-55? To najbardziej typowy "reporterski" zoom pod aps-c.

Hmmm.... dobre pytanie.
Moje powody :
Cena zblizona do 24-70,
Jakosc - Lka to Lka,

Plusy : 2.8 + IS + USM

Sumarycznie : dodaje do rozwazenia.

komor - Sro 25 Kwi, 2012

chri55tof, 24-70L też ma USM, więc ta zaleta odpada. Ale podstawowym plusem 17-55 jest zakres ogniskowych, odpowiadający z grubsza na APS-C zakresowi 24-70 na FF.
B o g d a n - Sro 25 Kwi, 2012

Jeśli w tym, co robisz nie potrzebujesz zakresu 17 do 23 mm, to brałbym właśnie EF 24-70/2.8L. Może jakiś używany aby nie nadwyrężyć kieszeni?

komor napisał/a:
24-70L też ma USM, więc ta zaleta odpada.
No ale w stosunku do tego co autor ma obecnie - jest na plus, podobnie jak światło. :wink:

komor Tak, oczywiscie ze ma, wiem, poprostu zapomnialem.
A co Panowie powiecie o konkurencji : Sigma, Tamron, Tokina ?
Sigme mam 120-400 i naprawde bardzo sobie chwale.

MM - Czw 26 Kwi, 2012

Reporterskie szkło pod 7D? Jak dla mnie numer jeden to 17-55/2.8 IS USM. Sam robię reporterkę na 7D. 24-70L to świetne szkło, ale nie do reporterki na małej matrycy jako jedyne szkło. MUSISZ mieć coś szerszego. Dlatego jak musi być L to już raczej 16-35/2.8. Sam tak mam i sobie chwalę. Czasami nawet te 16mm to zbyt dużo i przydałoby się coś szerszego...
chri55tof - Czw 26 Kwi, 2012

Panowie,
Widze ze najwiecej opinii i zalet 17-55/2.8 IS USM widze - cos w tym jest.

Czytajac testy i opinie uzytkownikow czlowiek zwraca rowniez uwage na minusy i szczegolnie jeden utknal mi w glowie. Jak to jest tak naprawde z zasysaniem paprochow przez to szkielko ? Bardzo zasysa ? Sa widoczne na zdjeciu cokolwiek ... ?

Kris

MM - Czw 26 Kwi, 2012

A nie pisali o odciskach palców na obudowie?
Chyba nadszedł czas, żebyś zamiast testów i opinii wziął w końcu to szkło do ręki...

siosio - Nie 29 Kwi, 2012

Ja tam myślę, że ef-s 15-85 wystarczy do dziennych zdjęć ulicznych.
traceur - Pon 07 Maj, 2012

Mam podobny problem, tylko chwilowo obiektyw byłby pod 550d, a jeśli body by nie starczyło to w planach jest właśnie 7d. Zastanawiam się głównie nad 16-35 f/2.8 lub stałką 24mm f/1.4 i jako dodatek, tak na prawdę, tylko do tych 18 mm szkiełko kitowe, które i tak posiadam. Jak wskazuje tytuł obiektyw potrzebny by mi był do reporterki szeroko pojętej, street photo, wszelkiego typu eventy itp.
pitmitchel - Wto 08 Maj, 2012

mam 24 mm 1.4L II i nie oddam za żadne pieniądze :) rewelacja do reporterki... ale na cropie może być ciut za wąsko...
mozer - Wto 08 Maj, 2012

pitmitchel napisał/a:
na cropie może być ciut za wąsko...

A jest coś szerszego na cropa o tej jasności? ;)

traceur - Wto 08 Maj, 2012

Wczoraj miałem okazję obydwa te obiektywy podpiąć pod 550d i 24 faktycznie może być za wąska, chociaż miałem możliwość porobić zdjęcia wyłącznie w sklepie więc nie wiem dokładnie jakby się to przekładało na inne warunki. Z drugiej strony w większości wypadków powinna wystarczyć, a na wszelki wypadek zawsze było by to nieszczęsne 18mm.
pitmitchel - Czw 10 Maj, 2012

mozer napisał/a:
pitmitchel napisał/a:
na cropie może być ciut za wąsko...

A jest coś szerszego na cropa o tej jasności? ;)

Umówmy się, że z założenia jest to szkło pod FF :)

chri55tof - Nie 20 Maj, 2012

UPDATE do glownego tematu

Sumarycznie zdecydowalem sie na Tamrona 17-50 F2.8 Di II wersja z VC
Dzisiaj pierwszy dzien pstrykania fotek tym szkielkiem. Musze sie upewnic, ze na dobry model trafilem. Jakie konkretnie testy Panowie (oczywiscie do wykonania w warunkach domowych) Panowie polecacie ? Ktos ma moze ten obiektyw z czytajacych ten watek i moze podzielic sie wrazeniami ?
Dlaczego wybralem wlasnie ten obiektyw ?
Bralem pod uwage Canona 17-55, SIgme 17-50 oraz tego wlasnie Tamrona 17-50
Stosunek cena/jakosc - ktory zawsze najbardziej sobie cenie przy wyborze obiektywow (bo okreslam siebie jako zaawansowanego amatora, ktory fotki traktuje jako hobby) wyszedl na plus dla Tamrona - Jessops ma to szklo w cenie 342 funty.
Tamron UK daje 1 rok gwarancji, a jesli zarejestruje sie to szklo w ciagu 2 miesiecy po zakupie, to gwarancja zostaje przedluzona o dodatkowe 4 lata ! W sumie daje to 5 lat gwarancji producenta. To rowniez przyczynilo sie do wlasnie takiej decyzji.

[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 19:41 ]
Update odnosnie testow (zdjecie 1 oraz 2 powiekszenie 200%, czyli sporo) :

F2.8

F5.6

Test AF

Co Panowie myslicie ?
AF wydaje sie byc celny (mozna o 1-2 dzialki podregulowac w body)
Ale co myslicie odnosnie ostrosci (dodam, ze zdjecia robione w pokoju, przy oswietleniu sztucznym) ?

Pozdr.

Kris

[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 19:56 ]
Powiekszenie powiekszeniem, w skali 1:1 bylo to 33%

jaco88 - Nie 03 Cze, 2012

mam tamiego 17-50 2.8 VC podpiętego pod 60d, na 2.8 wygląda podobnie - lekkie mydło ale widoczne dopiero na powiększeniu 200%, ale po przymknięciu do f/4 robi się naprawdę ostro... wydaję mi się że lepiej niż na Twoim f/5.6

dodam jeszcze że robiłem na próbę krajobrazy f/11 na statywie i wtedy fotki wychodzą naprawę fajnie ostre :)