|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - [Pilne] Pomoc w wyborze Canon 600D czy Sony SLT a57? (Filmy)
omadaha - Sro 25 Kwi, 2012 Temat postu: [Pilne] Pomoc w wyborze Canon 600D czy Sony SLT a57? (Filmy) Witam,
Zależy mi na opiniach znawców tematu. Waham się, którą lustrzankę wybrać do filmowania:
Canon 600D (+ zainstalowana nakładka Magic Lantern) czy
Sony SLT a57
Czytam o tych aparatach od kilku dni i ciężko mi się zdecydować. Byłabym bardzo wdzięczna za konkretne argumenty za i przeciw. Dodam, że ten aparat ma przede wszystkim posłużyć do nauki samodzielnego ustawiania rożnych parametrów i oswojenia się z takim sprzętem. Z góry dziękuję za pomoc.
EDIT:
Jesli ma to jakieś znaczenie to dodam, że postprodukcja będzie się w całości odbywać na sofcie Adobe CS5.
maput - Sro 25 Kwi, 2012
Jeśli nie potrzebujesz AF przy filmowaniu to raczej Canon.
hijax_pl - Sro 25 Kwi, 2012
omadaha napisał/a: | + zainstalowana nakładka Magic Lantern) | A po co?
omadaha - Czw 26 Kwi, 2012
maput - możesz podać jakieś argumenty
hijax_pl - głownie ze względu na timelapse (interwałometr) + reczne ustawienia balansu, iso itp.
jaad75 - Czw 26 Kwi, 2012
omadaha napisał/a: | maput - możesz podać jakieś argumenty | Kontrola nad parametrami naświetlania.
maput - Czw 26 Kwi, 2012
omadaha napisał/a: | maput - możesz podać jakieś argumenty |
Sony ma zdecydowanie najlepszy AF podczas filmowania. Natomiast Canon większe możliwości ustawienia parametrów. Skoro chcesz filmować "na poważnie", to zakładam, że AF średnio Cię interesuje, a większa kontrola nad parametrami bardziej
maput napisał/a: | Sony ma zdecydowanie najlepszy AF podczas filmowania. | Czy zdecydowanie, to nie wiem. Mnie bardziej przekonują Panasoniki...
ghost - Czw 26 Kwi, 2012
jaad75 napisał/a: | omadaha napisał/a: | maput - możesz podać jakieś argumenty | Kontrola nad parametrami naświetlania. |
a jakich parametrów naświetlania nie da się kontrolować w a57?
maput - Czw 26 Kwi, 2012
jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | Sony ma zdecydowanie najlepszy AF podczas filmowania. | Czy zdecydowanie, to nie wiem. Mnie bardziej przekonują Panasoniki... |
Miałem na myśli lustrzanki
ghost napisał/a: | a jakich parametrów naświetlania nie da się kontrolować w a57? | Masz rację, w A57 movie mode jest znacznie bardziej zaawansowany niż w A55 - cofam to co powiedziałem. A57 ma tryb filmowy nawet bardziej zaawansowany niż Canony.
omadaha - Czw 26 Kwi, 2012
Czy te 50 klatek w full HD jest naprawde przydatne, czy tez jesto tylko bajer ktorego sie uzywa jak sie chce zrobic slow motion? Cały czas jestem w kropce z tym wyborem...
omadaha, jak dla mnie bajer, do (ograniczonego) użytku przy slow motion, ale niektórzy twierdzą, że to super istotne... Jeśli chcesz się maksymalnie zbliżyć do tzw. film look, to znacznie istotniejszym jest tryb 24p.
pan.tadeusz - Czw 26 Kwi, 2012
poza tym w A57 masz EVF,
co przy filmowaniu bardzo wygodne jest
ophiuchus - Czw 26 Kwi, 2012
Szkoda, że A57 oferuje najmniej 25 klatek na sekundę. Nie wiem czy to tak bardzo widać, ale wydaje mi się, że trochę tak. Z drugiej strony, "Hobbita" nakręcili w 48 klatkach, więc chyba trzeba powoli się przyzwyczajać do zmian
|
|