forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - [Pilne] Pomoc w wyborze Canon 600D czy Sony SLT a57? (Filmy)

omadaha - Sro 25 Kwi, 2012
Temat postu: [Pilne] Pomoc w wyborze Canon 600D czy Sony SLT a57? (Filmy)
Witam,
Zależy mi na opiniach znawców tematu. Waham się, którą lustrzankę wybrać do filmowania:
Canon 600D (+ zainstalowana nakładka Magic Lantern) czy
Sony SLT a57
Czytam o tych aparatach od kilku dni i ciężko mi się zdecydować. Byłabym bardzo wdzięczna za konkretne argumenty za i przeciw. Dodam, że ten aparat ma przede wszystkim posłużyć do nauki samodzielnego ustawiania rożnych parametrów i oswojenia się z takim sprzętem. Z góry dziękuję za pomoc.

EDIT:
Jesli ma to jakieś znaczenie to dodam, że postprodukcja będzie się w całości odbywać na sofcie Adobe CS5.

maput - Sro 25 Kwi, 2012

Jeśli nie potrzebujesz AF przy filmowaniu to raczej Canon.
hijax_pl - Sro 25 Kwi, 2012

omadaha napisał/a:
+ zainstalowana nakładka Magic Lantern)
A po co?
omadaha - Czw 26 Kwi, 2012

maput - możesz podać jakieś argumenty
hijax_pl - głownie ze względu na timelapse (interwałometr) + reczne ustawienia balansu, iso itp.

jaad75 - Czw 26 Kwi, 2012

omadaha napisał/a:
Kontrola nad parametrami naświetlania.
maput - Czw 26 Kwi, 2012

omadaha napisał/a:

Sony ma zdecydowanie najlepszy AF podczas filmowania. Natomiast Canon większe możliwości ustawienia parametrów. Skoro chcesz filmować "na poważnie", to zakładam, że AF średnio Cię interesuje, a większa kontrola nad parametrami bardziej ;)

maput napisał/a:
Sony ma zdecydowanie najlepszy AF podczas filmowania.
Czy zdecydowanie, to nie wiem. Mnie bardziej przekonują Panasoniki...
ghost - Czw 26 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
omadaha napisał/a:
Kontrola nad parametrami naświetlania.

a jakich parametrów naświetlania nie da się kontrolować w a57?

maput - Czw 26 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
maput napisał/a:
Sony ma zdecydowanie najlepszy AF podczas filmowania.
Czy zdecydowanie, to nie wiem. Mnie bardziej przekonują Panasoniki...

Miałem na myśli lustrzanki ;)

ghost napisał/a:
a jakich parametrów naświetlania nie da się kontrolować w a57?
Masz rację, w A57 movie mode jest znacznie bardziej zaawansowany niż w A55 - cofam to co powiedziałem. A57 ma tryb filmowy nawet bardziej zaawansowany niż Canony.
omadaha - Czw 26 Kwi, 2012

Czy te 50 klatek w full HD jest naprawde przydatne, czy tez jesto tylko bajer ktorego sie uzywa jak sie chce zrobic slow motion? Cały czas jestem w kropce z tym wyborem...

omadaha, jak dla mnie bajer, do (ograniczonego) użytku przy slow motion, ale niektórzy twierdzą, że to super istotne... :smile: Jeśli chcesz się maksymalnie zbliżyć do tzw. film look, to znacznie istotniejszym jest tryb 24p.
pan.tadeusz - Czw 26 Kwi, 2012

poza tym w A57 masz EVF,
co przy filmowaniu bardzo wygodne jest

ophiuchus - Czw 26 Kwi, 2012

Szkoda, że A57 oferuje najmniej 25 klatek na sekundę. Nie wiem czy to tak bardzo widać, ale wydaje mi się, że trochę tak. Z drugiej strony, "Hobbita" nakręcili w 48 klatkach, więc chyba trzeba powoli się przyzwyczajać do zmian :D