forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 5D Mark II czy obiektyw do aps-c?

siosio - Czw 26 Kwi, 2012
Temat postu: 5D Mark II czy obiektyw do aps-c?
Mam EOS-a 50D moje podstawowe obiektywy to ef 24-85 f3.5-4.5 oraz ef 50mm f/1.8 II

Co doradzicie zrobić - kupić EOS 5D Mark II, czy pozostać przy aps-c i dokupić sobie 16-35L (ewentualnie mam w głowie jeszcze ef-s 17-55 i ef 24L).

Jak wezmę MarkII to przez najbliższy rok nie bardzo będę miał kasy na obiektyw i będę musiał focić na tym co mam.

Z drugiej strony - raczej nie będzie się dało kupić w niedalekiej przyszłości FF u Canona taniej jak teraz (chyba, że używkę - a tego wolę unikać przy kupnie body).

Najwcześniej w czerwcu będę kupował.

Focę głównie krajobrazy. A że Mark II słaby af ma to wiem.

Chodzi mi bardziej o pomoc w odnalezieniu odpowiedzi czy warto mieć pełną klatkę, czy po prostu kupić sobie dobry obiektyw do aps-c.

Na analogu robiłem foty z ef 24-85 i całkiem dobrze obiektyw się sprawował z małym obrazkiem.

jaad75 - Czw 26 Kwi, 2012

siosio napisał/a:
Focę głównie krajobrazy.
No to odpowiedź powinna nasunąć Ci się sama.
BTW, Mark II, to oznaczenie generacji danego modelu i może oznaczać zarówno 5D, jak i 1D, czy 1Ds... :roll:

maput - Czw 26 Kwi, 2012

kup szkło ;)
siosio - Czw 26 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
siosio napisał/a:
Focę głównie krajobrazy.
No to odpowiedź powinna nasunąć Ci się sama.
BTW, Mark II, to oznaczenie generacji danego modelu i może oznaczać zarówno 5D, jak i 1D, czy 1Ds... :roll:

Poprawiłem.

Z treści mojego postu i tak wynikało, że chodzi mi o 5d Mark II.

jaad75 - Czw 26 Kwi, 2012

siosio napisał/a:
Z treści mojego postu i tak wynikało, że chodzi mi o 5d Mark II.
Wiem, dlatego napisałem "BTW"...
siosio - Pią 27 Kwi, 2012

No tak.
fatman - Sob 05 Maj, 2012

Jeżeli robisz krajobrazy to przesiadka na FF otworzy Ci nowe możliwości.
Też miałem 50D i też przeszedłem na 5Dmk2.
Teraz się chłopcy wyprzedają z dwójek bo trójka weszła i można trafić dobry okaz.
Szkło potem. Póki co będziesz "klepał" pięćdziesiątką. :wink:

hijax_pl - Nie 06 Maj, 2012

fatman napisał/a:
Póki co będziesz "klepał" pięćdziesiątką.
... a ta 50ka na FF też
fatman napisał/a:
otworzy /.../ nowe możliwości.
:)
fatman - Nie 06 Maj, 2012

Heh... nie ma to jak manipulacja :mrgreen: :twisted:
No to ciągnijmy///
Oczywiście, że otworzy nowe możliwości - będzie z czego wykadrowywać ! :mrgreen:

fatman, nie nie :-)
Jak sie wykosztuje na FF i zostanie kasa na 50ke (mm) tylko to też będzie całkiem nieźle ;-)
:cool:

Ale przecież pisze, że ef 50mm f/1.8 II już ma !

Oj to mi umknęło :oops:
siosio - Nie 06 Maj, 2012

I w sumie podobnie myślałem, mogę pojechać trochę na 50tce f/1.8. Później może dokupiłbym samyanga 35mm, a następnie dozbierał na 24-105 - bo nowy 24-70 pewnie będzie tak drogi, że nie ma co marzyć.

Oglądałem niedawno EF-s 17-55 is f/2.8 i wydał mi się gorzej wykonany od mojego 24-85... Przede wszystkim nie da się swobodnie zmieniać ogniskowej - czuć jest opór trzeba mocno chwycić i przekręcić.

16-35 z kolei pasuje mi pod aps-c ale na FF byłby jak dla mnie za szeroki.....

I dlatego najbardziej mnie kusi 24L.

Polecam jako pierwsze "dozbierać" do 24-105L. To najbardziej uniwersalne. Potem ewentualnie 16-35 lub jeżeli chcesz zaoszczędzić to 17-40 (szkło wcale nie gorsze). Do krajobrazów musisz mieć coś szerokiego. Ale... 1mm na krótszym końcu jednak wnosi sporo.
Mając 50D najszęściej używałem EF-s 17-55 is f/2.8 - superostre szkło. U mnie chodził wygodnie. A do landszaftów - C10-22 dawał bardzo ładne obrazki.

Sunders - Nie 06 Maj, 2012

siosio napisał/a:
Oglądałem niedawno EF-s 17-55 is f/2.8 i wydał mi się gorzej wykonany od mojego 24-85... Przede wszystkim nie da się swobodnie zmieniać ogniskowej - czuć jest opór trzeba mocno chwycić i przekręcić.

To musiał być uszkodzony obiektyw.Mam go i ze zmianą ogniskowej nigdy nie było problemu.

siosio napisał/a:
Focę głównie krajobrazy. A że Mark II słaby af ma to wiem.

Do krajobrazów ten AF jest IMHO wystarczający. :smile: