|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - filtr polaryzacyjny
toyota96 - Pon 05 Cze, 2006 Temat postu: filtr polaryzacyjny Witam
Bardzo proszę o radę który filtr polaryzacyjny wybrać, otóż srednica mojego biektywu to 67mm i ceny takich filtrów są już znacznie odczuwalne w mojej kieszeni. Orienktując się stwierdziłam, że Hama jzdecydowanie jest najtansza, ale czy te filtry są godne uwagi. Otóż Arku kiedys przeczytałam Twój post że zdecydowanie jestes zwolennikiem drogich filtrów, ja rzeczywiście nie chcę tracić na jakości mojego obiektywu, ale czy wydanie na od 300 zł zwyż na filtr jest koniecznością.
Pozdrawiam
toyota96
eska - Pon 05 Cze, 2006
Wszystko zalezy od tego jakiego obiketywu uzywasz? Zasada jest taka, ze caly zestaw jest tak silny jak jego najslabsze ogniwo> Jesli masz dobry obiektyw i kupisz do niego kiepski filtr, to raczej mijasz sie z celem.
Najlepiej jesli mozesz pojsc od sklepu czy punktu gdzie jest spory wybor takich filtrow, wez ze soba swoj aparat (dobrze jesli to jest cyfrowka) i zrob fotke jakiegos dosyc kontrastowego planu z i bez filtra i porownaj jakosc fotografii.
Taki prymitywny "naoczny" test moze pomoc.
Konrad
toyota96 - Wto 06 Cze, 2006
Witam
Faktycznie nie sprecyzowałam jaki mam sprzęt, otóż posiadam canona 300D i obiektyw tamrona 28-75mm f 2.8
Pozdrawiam
Toyota 96
|
|