forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - sony alfa 57, canon 60d, nikon d90?

kasiakaj - Sob 28 Kwi, 2012
Temat postu: sony alfa 57, canon 60d, nikon d90?
Z góry przepraszam, jeżeli podobny temat już się pojawił, aczkolwiek przeglądając forum, żadny z nich nie rozwiał moich obaw. Do tej pory używałam kompaktów, ostatnim z nich była hybryda sony DSC-HX1, dzięki której głębiej wkroczyłam w świat fotografii. Ostatnio ze względu na przypływ gotówki stanęłam przed wyborem pierwszej lustrzanki cyfrowej. Budżet ok 3000zł. Waham się między canonem 60d, nikonem d90 oraz nową alfą 57. Soniak ma ciekawe parametry,jest nowy na rynku, mówi się, że ich lustrzanki "dorównują" canonom i nikonom. Przecież w nikonach znajdują się matryce od sony? Z drugiej strony, jeszcze mało osób może się o niem wypowiedzieć, nie będąc pracownikiem testującej aparat redakcji. Nikon d90, jest już starym modelem, aczkolwiek ciągle chwalonym, utrzymującym cenę. Czy aby nie za starym? Czy warty jest pieniędzy, kiedy konkurencja proponuje co raz to więcej? i co z tym prześwietlaniem? Czy canon 60d jest dobrym następcą 50d? Czy 600d jest naprawdę "półkę niżej"?Trudno mi powiedzieć co będzie moim priorytetem w robieniu zdjęć. Czy makra, krajobrazy, portrety..Zdaję sobie sprawę także, że może nie od razu, ale na pewno konieczny będzie zakup dodatkowego obiektywu, bo te kitowe, są kitowe..
ophiuchus - Sob 28 Kwi, 2012

A masz mniej więcej jakiś plan na przyszłość pod względem ewentualnych zakupów "szklarniowych"? Z tych wskazanych przez Ciebie zamiast D90 rozważyłbym D7000, i wtedy prawdopodobnie wybrałbym właśnie ten korpus. O A57 trudno mi cokolwiek powiedzieć, ale wygląda na to, że ma nowszą wersję matrycy zastosowanej w Nikonie D7000, D5100 czy Pentaksie K-5 (jego też sugeruję dorzucić do zestawu ;) ). Canon wydaje się (choć sam go używam :D ) w tym towarzystwie nieco odstawać na minus - zwłaszcza pod kątem zakresu tonalnego i możliwości matrycy, chociaż rozdzielczość ma znakomitą i bardzo fajne opcje pozwalające na filmowanie. Do tego jest bardzo wygodny w trzymaniu. Tym sposobem ustawiłbym je o tak:
Jeśli zostawisz te modele, które wybrałaś -
A57
60D
D90

Jeśli zmienimy nieco zawartość listy:
D7000
A57
60D

A jeśli dołożyć do tego Pentaksa K-5, to oczywiście w kategorii cena/jakość plus ergonomia wygrywa w przedbiegach :D Zastanów się teraz tylko jakie ewentualnie obiektywy mogą Ci być w przyszłości potrzebne. Jeśli zatrzymasz się na uniwersalnym zumie to Pentax jak najbardziej :]

hijax_pl - Sob 28 Kwi, 2012

A57 już jest w sprzedaży?

Jestem tego samego zdania co ophiuchus: wg mnie też ustawiłbym korpusy następująco:
- k5
- d7000
- a57

A57 na końcu z uwagi, że jego wizjer nie jest niestety najwyższych lotów. W wielu sytuacjach zawiedzie, a tam gdzie będzie bardzo dobrze się sprawował - tam też optyczne wizjery D7000 czy K5 też dadzą doskonale sobie radę.

Nie wiążę swej przyszłości z fotografią, raczej traktuje ją jako hobby, ale bardziej na poważnie. Co do alfy, to tak, jest już w sprzedaży. Co do nikona d7000...kosztuje on około 4,5 tys. za samo body, dokładając jeszcze obiektyw, wyjdzie grubo ponad 5 tys. Ma ktos może na zbyciu ? :)
ophiuchus - Sob 28 Kwi, 2012

W Fotodżokerze można D7000 dostać za nieco ponad 4000, chociaż fakt, to jest za dużo jak na mój gust. 60D w tym kontekście wcale nie wygląda lepiej, moim zdaniem nie powinien kosztować więcej niż 3000 zł. Ot zalety posiadania PLN :/ Dlatego warto rozważyć Pentaksa, który za kwotę ok. 3500 za korpus jest na prawdę świetnym rozwiązaniem. A57 to półka mniej więcej Canona 600D, czyli w tej chwili jest bardzo droga jak na swoje umiejscowienie :D

A co sądzicie o canonie 600d jeżeli już o nim mowa?
lotofag - Sob 28 Kwi, 2012

kasiakaj napisał/a:
A co sądzicie o canonie 600d jeżeli już o nim mowa?

Typowy entry-level Canona. Na pewno znajdziesz o nim informacje, tak jak o różnicach względem wcześniej wspomnianych korpusów.

Tak przy okazji - cały czas skupiasz się na korpusach, a co z obiektywami? ;)

siosio - Sro 02 Maj, 2012

600D dla amatora starczy. Weź obiektyw 18-135 i więcej nie potrzebujesz do amatorskich zastosowań.

600D ma tą samą matryce co 60d. Róźni się wielkością, szybkością, i brakiem dodatkowego ekranika - który zwłaszcza amatorem nie jest specjalnie przydatny.

hijax_pl - Sro 02 Maj, 2012

siosio napisał/a:
który zwłaszcza amatorem nie jest specjalnie przydatny.
I który to dość szybko może zacząć być jednak potrzebny :)
jaad75 - Czw 03 Maj, 2012

siosio napisał/a:
600D dla amatora starczy. Weź obiektyw 18-135 i więcej nie potrzebujesz do amatorskich zastosowań.
Czyżby?... :roll:
siosio - Czw 03 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:
siosio napisał/a:
który zwłaszcza amatorem nie jest specjalnie przydatny.
I który to dość szybko może zacząć być jednak potrzebny :)

W wizjerze widać czas i przesłonę, i ekranik mono nie jest jakoś super niezbędny.

[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 06:44 ]
jaad75 napisał/a:
siosio napisał/a:
Czyżby?... :roll:

No jak dojdzie do wniosku, że chce makro, to może wziąć ef 100mm macro, które będzie dobre również do portretów. Można jeszcze dorzucić ef 50 f/1.8 i styknie taki zestaw.

jaad75 - Czw 03 Maj, 2012

siosio napisał/a:
No jak dojdzie do wniosku, że chce makro, to może wziąć ef 100mm macro, które będzie dobre również do portretów. Można jeszcze dorzucić ef 50 f/1.8 i styknie taki zestaw.
Tylko po cholerę ma kupować tego ciemnego zooma?
hijax_pl - Czw 03 Maj, 2012

siosio napisał/a:
W wizjerze widać czas i przesłonę, i ekranik mono nie jest jakoś super niezbędny.
Hm... wiesz po co jest ekranik na górze aparatu? ;)
siosio - Pią 04 Maj, 2012

Do szybkich zmiana parametrów.
hijax_pl - Sob 05 Maj, 2012

Pudło ;-)
mozer - Sob 05 Maj, 2012

hijax_pl, o kurcze, a ja używam go do zmiany parametrów. Ale ze mnie lama ;)

mozer, odrywasz wzrok od wizjera? ;) :D
mozer - Sob 05 Maj, 2012

hijax_pl, jeszcze przed przyłożeniem oka do wizjera :)

mozer napisał/a:
jeszcze przed przyłożeniem oka do wizjera
A nie wystarczy Ci info screen na tylnym LCD? ;) :)
maput - Sob 05 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:
mozer napisał/a:
jeszcze przed przyłożeniem oka do wizjera
A nie wystarczy Ci info screen na tylnym LCD? ;) :)

Ja w życiu tego info screena nie użyłem ;) Nawet nie jestem pewien czy wiem jak się włącza.

mozer - Sob 05 Maj, 2012

hijax_pl, w sumie nie wiem - może by wystarczył. Przyzwyczaiłem się ;)

No dobra - a teraz na poważnie....

siosio - masz jakikolwiek statyw?

mozer - Sob 05 Maj, 2012

hijax_pl, akurat obsługa górnego ekraniku na statywie o odpowiedniej wysokości jest średnio wygodna...
komor - Sob 05 Maj, 2012

mozer, to zależy jaka jest „odpowiednio wysoka” ta wysokość. :) Są przecież dwie szkoły, w zależności od zastosowań. Co innego krajobraz daleki, a co innego np. modelka 3 metry przed Tobą.
mozer - Sob 05 Maj, 2012

komor, no ale czy w tych dwóch zastosowaniach jest to argument na rzecz górnego wyświetlacza vs. tylny?
komor - Sob 05 Maj, 2012

mozer, to jest argument kiedy co lepsze. Jak chcesz mieć statyw na wysokości oczu, żeby się nie schylać przy kadrowaniu, to górny ekranik niespecjalnie jest wygodny. Jak chcesz mieć statyw niżej, ze względu na perspektywę, to górny ekranik jest jak znalazł.
MNISZKA - Sob 05 Maj, 2012

Ja mam a55 dobrze się sprawuje a a57 jest modelem poprawionym poczekaj 2 miesiące staniej na bank
4motion - Pon 07 Maj, 2012

MNISZKA napisał/a:
Ja mam a55 dobrze się sprawuje a a57 jest modelem poprawionym poczekaj 2 miesiące staniej na bank

Poczekaj jeszcze pół roku będzie jeszcze tańszy.

Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Maj, 2012

Za dwa miesiące pojawi się plotka o A58, a za pół roku o A59. A58 już się będzie próbowało sprzedawać :razz: