forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3100 vs Canon 500D

photoartis - Sro 02 Maj, 2012
Temat postu: Nikon D3100 vs Canon 500D
Witam, wczoraj padł mi Nikon D40 po zrobieniu 82 000 zdjec Teraz musze wybrac jego nastepce. A wiec waham sie miedzy Nikonem d3100, a Canonem 500D. Który będzie lepszy do pracy reporterskiej (relacje z imprez, filmy wideo podczas konferencji prasowych) ??
moronica - Sro 02 Maj, 2012

zostaly ci jakies interesujace obiektywy po tym d40?
photoartis - Sro 02 Maj, 2012

niee,nic nie kupowalem do D40 tak wiec zaczynam od zera :)
siosio - Czw 03 Maj, 2012

A jaki obiektyw masz podpięty w d40?

500D nie da się kupić nowego.

Nikon d3100 będzie ok.

jaad75 - Czw 03 Maj, 2012

photoartis napisał/a:
Który będzie lepszy do pracy reporterskiej (relacje z imprez, filmy wideo podczas konferencji prasowych) ??
Żaden z tych aparatów nie nadaje się do "pracy reporterskiej".
lotofag - Czw 03 Maj, 2012

Korpus jak korpus, ale jeszcze nie padła kwestia w jakie szkło go uzbroić do tej "pracy reporterskiej". W dodatku
Cytat:
nic nie kupowalem do D40
;)
Nie wspominając już o tych "filmach wideo podczas konferencji prasowych"...

Wszystko zależy od tego o jakie efekty chodzi autorowi tematu.

Sunders - Czw 03 Maj, 2012

jaad75 napisał/a:
Żaden z tych aparatów nie nadaje się do "pracy reporterskiej".

Prawda, chociaż D3100 nie nadaje się bardziej :smile:

siosio napisał/a:
500D nie da się kupić nowego.

Fałsz - http://www.faxtel.com.pl/...uct/view/id/345 :smile:

maput - Czw 03 Maj, 2012

Sunders napisał/a:
Fałsz - http://www.faxtel.com.pl/...uct/view/id/345 :smile:

Wiem, że nie na temat, ale nie mogę się powstrzymać - baaaaardzo nie polecam tego sklepu. Po wystawieniu im niezbyt pozytywnego, ale też nie negatywnego komentarza na ceneo (napisałem nawet że polecam, po prostu wytknąłem parę niezgodności z opisem), dostałem maila z pogróżkami...

Sunders - Czw 03 Maj, 2012

maput napisał/a:
http://www.faxtel.com.pl/...uct/view/id/345

Wiem, że nie na temat, ale nie mogę się powstrzymać - baaaaardzo nie polecam tego sklepu.

O.K.IMO i tak lepiej dołożyć ok. 100pln do 550D w innym sklepie.

jaad75 - Czw 03 Maj, 2012

Sunders napisał/a:
Prawda, chociaż D3100 nie nadaje się bardziej :smile:
Może - jak dla mnie oba nie nadają się zupełnie tak samo... :razz:
dcs - Czw 03 Maj, 2012

Do filmów pt. "Nakręć i zapomnij" -SLT.
Pazuzu - Sob 05 Maj, 2012

A co to znaczy nie nadaje się? Pewnie że się nadaje, tylko ma najwięcej ograniczeń w porównaniu do korpusów z wyższej półki. Tak samo jakbym napisał że buty za 100 zł nie nadają się do wejścia na Rysy.
Bierz d3100, albo jak możesz poczekaj chwilę, zaraz pojawi się d3200 z bilionem Mpix, dzięki czemu d3100 powinien stanieć.

lotofag - Sob 05 Maj, 2012

Pazuzu napisał/a:
A co to znaczy nie nadaje się? Pewnie że się nadaje, tylko ma najwięcej ograniczeń w porównaniu do korpusów z wyższej półki. Tak samo jakbym napisał że buty za 100 zł nie nadają się do wejścia na Rysy.

W tym sęk, że ważniejsze jakie to buty i z tego wynika za ile ;)
Ja raz zrobiłem ponad 20 kilometrów po górach w trampkach :mrgreen: Da się? Da się, tylko po drodze zaczął padać rzęsisty deszcz a pod podeszwami czułem każdy kamyczek. Także jak widać wycieczkę można uskutecznić, tylko licząc się z niewygodami i przemoczeniem. Więcej bez odpowiednich butów w góry nie wyjdę (a był to tylko Beskid Sądecki a nie Tatry Wysokie) i taką historyjkę można odnieść do wyboru korpusu do reporterki. Oczywiście zależy jaka to reporterka, bo i góry mogą okazać się w rzeczywistości ledwo pagórkami i wtedy trampkom niestraszne ;)