|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Co wybrać Canona EOS 600D 18-55 i 55-250 czy sam 18-135 ?
mati150_92 - Czw 03 Maj, 2012 Temat postu: Co wybrać Canona EOS 600D 18-55 i 55-250 czy sam 18-135 ? Witam zamierzam kupić lustrzankę taką jak w temacie. Potrzebuję ją hmm tak na razie do wszystkiego czyli portrety, imprezy, krajobrazy i moje pytanie brzmi co lepiej wziąć body + 18-55 i 55-250 te 2 obiektywy czy jeden 18-135 poproszę o szczegółowe dane jeśli ktoś się dobrze zna jakie są za i przeciw
siosio - Czw 03 Maj, 2012
Lepiej wziąć 18-135 - ten obiektyw jest lepszy od 18-55 oraz 55-250.
Będziesz miał mniejszy zoom ale później z czasem możesz sobie dokupić choćby 75-300, który kosztuje około 6 stów.
hijax_pl - Czw 03 Maj, 2012
siosio napisał/a: | później z czasem możesz sobie dokupić choćby 75-300, który kosztuje około 6 stów. | A po co?
Poczytaj sobie testy optycznych tych obiektywów.
18-135 ma dosyć spory zakres i całkiem niezłe rozdzielczości uzyskuje. Poza tym jest lepiej wykonany od 18-55 oraz 55-250 - ma metalowy gwint - a to spory plus. Sam weź do łapy w sklepie te obiektywy i zaraz poczujesz różnicę w jakości wykonania. 18-135 nie jest jakoś super wykonany ale całkiem nieźle się prezentuje w przeciwieństwie do pozostałych interesujących Cię obiektywów.
A jak sprzedawca zasugeruje 17-85, który jest w podobnej cenie co 18-135 i ma USM, to wiedz, że ten obiektyw jest gorszy optycznie i lepiej brać 18-135 - nie ma USM ale całkiem dobrze sobie radzi bez niego.
[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 17:35 ]
hijax_pl napisał/a: | siosio napisał/a: | później z czasem możesz sobie dokupić choćby 75-300, który kosztuje około 6 stów. | A po co? |
Skoro myśli o zoomie i zapewne tanio.... 55-250 też nie jest jakiś super a jest jednak droższy.
mati150_92 - Czw 03 Maj, 2012
na razie potrzebny jest mi obiektyw praktycznie do wszystkiego bo najpierw będę się bawił przez dłuższy czas tym który kupie a dopiero później będę dokupywał bo co to za filozofia wydać tysiaka na obiektyw i zaraz rozglądać się za innym. Za bardzo nie wiem co to jest to USM więc jak byście mogli wytłumaczyć mi poza tym chciałbym wiedzieć na razie o tym 18-135 jak najwięcej i to od strony fotografa a nie od strony specyfikacji bo nie obczajam tego więc kilka opisów by mi się przydało jak się zachowuje przy portretach, imprezach, krajobrazach, makro
hijax_pl - Czw 03 Maj, 2012
mati150_92 napisał/a: | Za bardzo nie wiem co to jest to USM więc jak byście mogli wytłumaczyć mi poza tym chciałbym wiedzieć na razie o tym 18-135 jak najwięcej i to od strony fotografa a nie od strony specyfikacji bo nie obczajam tego więc kilka opisów by mi się przydało | USM to rodzaj napędu automatycznego ustawiania ostrości. Generalnie jest szybszy i cichszy.
Co do zastosowań to w żadnym z wymienionych nie sprawdzi się, choć jakieś tam fotki pstrykniesz i tak. W zgodzie z powiedzeniem: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
By lepiej obczaić to może jakiś poradnik fotografa? Możesz zacząć od stronki szerokikadr
mati150_92 - Czw 03 Maj, 2012
ja wiem że w lustrzankach najlepiej mieć 100 obiektywów do każdej rzeczy ;] ale no kasy brak dzięki za poradnik ogółem zdjęcia robiłem kompaktem wiec co nieco znam się na rzeczy lecz co do obiektywów to już nie za bardzo więc lepiej wziąć ten 18-135 tak ? a polecasz jeszcze jakiś ?
Canon nie ma tanich stałek za wyjątkiem 50mm f/1.8 - około 500zł - optycznie bardzo dobry
Jest jeszcze 28mm f.2,8 za około 800 złotych
A później trzeba płacić od 1500 wzwyż.
Nie masz kasy na 100 obiektywów więc weź 18-135 - w tej cenie nie znajdziesz nic lepszego.
lotofag - Czw 03 Maj, 2012
mati150_92 napisał/a: | ja wiem że w lustrzankach najlepiej mieć 100 obiektywów do każdej rzeczy ;] |
Może nie 100, ale po to właśnie mamy systemy z wymienną optyką by korzystać ze specjalizacji
Sunders - Pią 04 Maj, 2012
mati150_92 napisał/a: | wiem że w lustrzankach najlepiej mieć 100 obiektywów do każdej rzeczy ;] |
mati150_92,różne ludzie mają potrzeby ale chyba trochę przesadziłeś
mati150_92 napisał/a: | do wszystkiego czyli portrety, imprezy, krajobrazy |
Do takich zastosowań kup sobie "na początek" 18-135IS i zacznij się rozglądać za obiektywami stałoogniskowymi.
mati150_92 - Pią 04 Maj, 2012
a jakie są stałoogniskowe podaj kilka z nich i powiedz co to daje ?
moronica - Pią 04 Maj, 2012
mati150_92, obiektywy staloogniskowe to takie, ktore nie maja zooma (tzn maja, zoom 1x). sa dostepne na rynku obiektywy staloogniskowe od szerokokatnych po ultrateleobiektywy, jakie wybierzesz to juz zalezy od rodzaju fotografii
Sunders - Pią 04 Maj, 2012
mati150_92 napisał/a: | podaj kilka z nich |
np.EF24mm f/1,4; EF28mm f/1,8; 35mm f/2,0; EF50mm f/1,8; EF85mm f/1,8; itd.
mati150_92 napisał/a: | co to daje ? |
Najczęściej lepszą jakość obrazowania niż w zoomach oraz często większą jasność.
moronica napisał/a: | jakie wybierzesz to juz zalezy od rodzaju fotografii |
Mając takiego zooma jak 18-135 możesz wyrobić sobie opinię o tym o jakiej długości ogniskowej stałkę potrzebujesz.
ashley - Czw 21 Cze, 2012
Niechce smiecic, wiec podepne sie do tematu.
Wlasnie stoje przed zakupem wakacyjno-wyjazdowego obiektywu. Wakacje wiadomo. Piach, deszcz i inne takie malo przyjazne pstrykaczom zjawiska. Ciezko wtedy i rece sie trzesa jak przychodzi zmieniac sloiki. Dlatego moj pierwszy plan to byl tamron 18-200
Wszystko fajnie tylko zaniepokoilo mnie opisywane mydlenie na dluzszych ogniskowych. Zaczalem sszukac dalej i trafilem na tamrona 55-200. Ale bedac juz przy tamronie pomyslalem tez o systemowce canona 55-250 ktory jest w podobnej cenie, a wlasnosci optyczne przyzwoite. Jednak ma tajna bron w postaci IS. Teraz zglupialem. Co wziac. Wyjazd coraz blizej a stres rosnie. Jeszcze jedno. Niestety nie mamy testu canona 55-250 II wiec jezeli ktos go uzywal, mam pytanie, czy ta dziwna przypadlosc ktora wg testu miala pierwsza wersja z aberracjami na 55mm w "dwojce" tez wystepuje?
Zaznaczam ze chodzi tu wlasnie o taki wedrowny obiektyw wakacyjny.
Pozdrowienia.
hijax_pl - Czw 21 Cze, 2012
ashley napisał/a: | Ciezko wtedy i rece sie trzesa jak przychodzi zmieniac sloiki. |
http://www.youtube.com/watch?v=we1d0fS9zVk
ashley napisał/a: | Teraz zglupialem. Co wziac. | 18-135IS
komor - Czw 21 Cze, 2012
hijax_pl napisał/a: | http://www.youtube.com/watch?v=we1d0fS9zVk |
Trzydzieści sekund? Ja nie jestem zawodowcem, ale mnie to zajmuje 6 sekund, bez użycia stołu, a ekspozycja matrycy trwa jakieś pół sekundy.
(Zamiast trzecią ręką aparat trzymać tak, żeby matryca była w dół, lepiej jest wypracować technikę minimalizacji czasu odsłonięcia.)
MC - Czw 21 Cze, 2012
komor napisał/a: | technikę minimalizacji czasu odsłonięcia |
To trzeba gdzieś złotą czcionką zapisać.
pietro69 - Sob 23 Cze, 2012
mam 18-135 i powiem tak ze chyba bardziej spacerowego obiektywu nie znajdziesz
nie jest to eLka ale czasami mam dosc dzwigania czegos ciezkiego i bialego
w zupelnosci wystarczy na wakacje jak i niedzielny spacer
ashley - Pon 09 Lip, 2012
Juz po zabiegu. Po probach 18-135 i 55-250 moj wybor padl na ... ten drugi jednak.
Dlaczego? Dlugo nie moglem sie zdecydowac i szala przewazala na koryzsc pierwszego. Do momentu porownania fotek pod wzgledem aberracji. Tu miarka sie przebrala. Zobaczywszy to co wychodzilo z 10-135 dalem sobie spokoj od razu. Wyczulony na tym punkcie przez starego fuji pomyslalem sobie po co sie znow meczyc z aberrcjami. No i padlo na canona. Co prawda dalej zostaje opcja noszenia min. 2 sloikow w torbie, ale po pierwsze mam nie zdublowane ogniskowe. Po drugie ten 55-250 chyba zaczyna sie ciut wczesniej. Trzeba to jeszcze sprawdzic. Po trzecie mam 115mm wiecej gratis. A optycznie nie moge mu nic zarzucic.
|
|