forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do 2000zł (do nauki i profesjonalnej fotografii)

zigu007 - Pią 04 Maj, 2012
Temat postu: Lustrzanka do 2000zł (do nauki i profesjonalnej fotografii)
Witam

Czego szukamy (rozważane modele lustrzanek)
Nikon lub Canon.
Wybrałem Nikona D3100 -> http://allegro.pl/nikon-d...2319040708.html
Jednak mój tata ma Canona EOS 450D. Dlatego myślę też o jakimś Canonie, co byśmy się wymieniali obiektywami.
Ale to zależy co lepszego znajdzie się w cenie 2000 zł.

Jeśli pytamy o zestaw (lustrzanka + obiektyw) należy podać także modele obiektywów którymi jesteśmy zainteresowani
Standardowy (+ zapewne w przyszłości Teleobiektyw).

Do jakich celów ma służyć lustrzanka (co chcemy fotografować)
Na początku do amatorskiego fotografowania wszystkiego, a potem zobaczymy.

Ile planujemy/możemy wydać na zakup
Nie chciałbym przekroczyć 2000 zł.

Jakie jest nasze doświadczenie z fotografią
Wcześniej miałem "hybrydę" Fuji FinePix S5600. Bawiłem się tym chwile i chciałbym bardziej zagłębić się w fotografie.

Czy zakup ma być jednorazowy czy w przyszłości planujemy rozwijać system.
Raczej tak, na razie o wspomniany teleobiektyw, a potem może i makro.

Coś tam wiem o fotografii, ale ogólnie mój poziom umiejętności to LAMA. Dlatego proszę o pomoc i nie szczędzić słów krytyki.

Pozdrawiam, Grzegorz :)

mozer - Pią 04 Maj, 2012

W tym budżecie to u Canona jest tylko 1000D/1100D, choć osobiście wolałbym poodkładać ciut dłużej i dołożyć do 550D/600D. Korpusy z najniższych półek są dość mocno okrojone i szybko przestają wystarczać.
maput - Pią 04 Maj, 2012

Do "professionalnej" fotografii w żadnym systemie z tym budżetem nic się nie znajdzie. No chyba, że to byłaby kasa na samo szkło, wtedy od biedy można by coś wybrać.

mozer
A co myślisz o takim sprzęcie -> CANON EOS 550D z obiektywem EFS 18-135 mm? Za 2600 zł w sumie?
Czy wtedy miałbym z głowy kupno teleobiektywu (na jakiś czas)?
Wtedy byłbym w stanie zainwestować te 600zł więcej.

maput
Z tą "profesjonalnej" w tytule to się przyznam, że przesadziłem. Chodziło mi o solidy i z dobrymi parametrami sprzet za tę cenę.

Czy obiektyw ze stabilizacją widocznie mniej rozmazuje zdjęcia niż bez stabilizacji?

komor - Pią 04 Maj, 2012

zigu007, a przeczytałeś podobne wątki, które już są na forum?
Pierwsza lustrzanka do ok. 2500 zł (edycja 2011)
Cyfrowa lustrzanka + obiektyw do 2000 zł

komor
Drugi cały, a pierwszy tylko fragmenty.

mozer - Pią 04 Maj, 2012

zigu007, na początek jest to dobra propozycja, tylko pamiętaj, że 135 mm to nie jest "duże" tele. Ustaw sobie odpowiednik pełnoklatkowego 216 mm w swoim Fuji i zobacz jakie przybliżenie to daje.

[ Dodano: Pią 04 Maj, 2012 09:36 ]
zigu007 napisał/a:
Czy obiektyw ze stabilizacją widocznie mniej rozmazuje zdjęcia niż bez stabilizacji?

Przy motywach statycznych - tak.

mozer napisał/a:
tylko pamiętaj, że 135 mm to nie jest "duże" tele.

Kupuje go tez ze względu na to, że tata ma obiektyw 18-55mm, wiec kupowanie identycznego byłoby trochę bezsensowne. Kupując inny mam 2 różne w domu. A poza tym tata wspominał kiedyś, że chciałby zakupić 18-135mm ;)

Niestety Fuji się już sprzedał i sobie nie sprawdzę. Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc ;)

lotofag - Sob 05 Maj, 2012

zigu007 napisał/a:

Co to znaczy "obiektyw mniej rozmazuje"? ;)
Stabilizacja służy do kompensacji drgań ręki fotografującego i o tyle rzeczywiście pozwala na użycie dłuższych czasów przy mniejszym prawdopodobieństwie poruszenia. Ale te dłuższe czasy mogą spowodować, że poruszający się w kadrze obiekt i tak będzie rozmyty - i tu już żadna stabilizacja nie pomoże ;)