forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki TANI obiektyw dla amatora?

bons - Pią 04 Maj, 2012
Temat postu: Jaki TANI obiektyw dla amatora?
Od roku jestem posiadaczem canona 550d. Do tej pory używałem wyłącznie kit'a 18-55. Niestety jakimś cudem wdarł się kurz do środka i na zdjęciach widoczna jest mała plamka.

Dlatego powoli dorastam do decyzji o zakupie nowej optyki. Znalazłem kilka obiektywów na allegro, sprawdziłem jednak opinie o nich na optyczne.pl i się załamałem.

Czy do 800-1000 zł można kupić "dobry" obiektyw? Zdaje sobię sprawę, że jakość idzie w parze z ceną - jednak nie chcę przeznaczać większych sum, przynajmniej na razie.

Chciałbym aby to było szkiełko w miarę uniwersalne tak aby zastąpiło kit'a i dołożyło swoje 12 groszy. Myślałem o jakimś pokroju tamrona 18-200, jednak chyba nie ma dobrych recenzji.

Mogę liczyć na pomoc bardziej doświadczonych osób? ;-)

Zainteresował mnie:
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS

Jednak czy z takim przedziałem 55-250 da się używać obiektywu jako "głównego"? Domyślam się, że zrobić zdjęcie jakiegoś krajobrazu jest praktycznie niewykonalne.

ophiuchus - Pią 04 Maj, 2012

bons, proponuję Canonowy EF-s 18-135. Cena akurat w granicach 1000 zł i całkiem przyzwoita jakość optyczna z niezłym zakresem. Będzie pan zadowolony ;)
Sunders - Pią 04 Maj, 2012

bons napisał/a:
czy z takim przedziałem 55-250 da się używać obiektywu jako "głównego"?

Da się, ale po co się męczyć.

bons napisał/a:
Czy do 800-1000 zł można kupić "dobry" obiektyw?

Proponuję tamrona AF SP 17-50/2,8 XR Di-II - nowy za trochę ponad 1200pln, ale używany nawet poniżej 1000pln można trafić. Oczywiście najlepiej z odbiorem osobistym i sprawdzeniem poprawności ostrzenia. :smile:

krisv740 - Pią 04 Maj, 2012

bons, a ja proponuję żebyś sprawdził i wyczyścił matrycę...
no chyba,że masz 0,5kg piachu w szkiełku...

h.s. - Sob 05 Maj, 2012

Słuszna uwaga, paproch w obiektywie nie powoduje plam na zdjęciu, na matrycy tak
ashley - Sob 05 Maj, 2012

Sunders ale kolega pytal o zamiane kita. Proponujesz zamiane 18-55 na 17-50?
Moze nie jestem jakims znawca, ale z wlasnego doswiadczenia widze ze optymalnym zakupem bedzie chyba jako w miare uniwersalny 18-135. Przy tym nie traci sie szerokiego kata a zoomik jest wystarczajacy do zdecydowanej wiekszosci ujec.

komor - Sob 05 Maj, 2012

ashley napisał/a:
Proponujesz zamiane 18-55 na 17-50?

Nic złego w zamianie ciemnego plastikowego 18-55 na jasny f/2,8 obiektyw 17-50 o lepszej jednak jakości wykonania. Wymiana kita nie musi polegać na zwiększeniu „zooma”.

ashley - Sob 05 Maj, 2012

Racja. Ale z posta pytajacego wnioskuje iz szuka on wlasnie czegos o dluzszej ogniskowej co pozwoli na ominiecie przekladania obiektywow ( pytanie o 55-250 ) i jako dla amatora poprawi komfort uzytkowania. Ja wlasnie z pozycji takiego amatora spogladam.
Sunders - Sob 05 Maj, 2012

ashley, czyli kupiłeś aparat mający możliwość wymiany obiektywów po to, żeby ich nie wymieniać :???:
bons - Sob 05 Maj, 2012

krisv740 napisał/a:
bons, a ja proponuję żebyś sprawdził i wyczyścił matrycę...
no chyba,że masz 0,5kg piachu w szkiełku...

Niestety nie. JEDEN paproch wpadł za pierwsze szkiełko jest widoczny w obiektywie i na 100% on powoduje plamę na zdjęciu. Dziwi mnie tylko fakt, że strasznie dbam o sprzęt a tu taka niespodzianka.

ashley napisał/a:
Sunders ale kolega pytal o zamiane kita. Proponujesz zamiane 18-55 na 17-50?
Moze nie jestem jakims znawca, ale z wlasnego doswiadczenia widze ze optymalnym zakupem bedzie chyba jako w miare uniwersalny 18-135. Przy tym nie traci sie szerokiego kata a zoomik jest wystarczajacy do zdecydowanej wiekszosci ujec.

18-135 to na chwilę obecną chyba numer 1. Uniwersalny a takiego właśnie szukam ;-)

Gdyby w jakiś sposób udało mi się pozbyć plamki z obiektywu to skłaniałbym się do pozostania przy kicie + 55-250 - lub coś podobnego.

lotofag - Sob 05 Maj, 2012

bons napisał/a:
JEDEN paproch wpadł za pierwsze szkiełko jest widoczny w obiektywie i na 100% on powoduje plamę na zdjęciu.

"Pierwsze szkiełko" patrząc od "mordki" obiektywu? ;) To raczej nie bardzo, co innego brudy od strony bagnetu albo własnie na matrycy.

Tak przy okazji - stare ale jare: http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html ;)

bons - Sob 05 Maj, 2012

lotofag napisał/a:
bons napisał/a:
JEDEN paproch wpadł za pierwsze szkiełko jest widoczny w obiektywie i na 100% on powoduje plamę na zdjęciu.

"Pierwsze szkiełko" patrząc od "mordki" obiektywu? ;) To raczej nie bardzo, co innego brudy od strony bagnetu albo własnie na matrycy.

Tak przy okazji - stare ale jare: http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html ;)

Może z tym pierwszym szkiełkiem przesadziłem - nie znam się ;-)

Poniżej przesyłam fotki, tak prościej będzie wytłumaczyć ;-)

http://imageshack.us/g/534/22485818.jpg/

hijax_pl - Sob 05 Maj, 2012

bons napisał/a:
Poniżej przesyłam fotki, tak prościej będzie wytłumaczyć
Matryca czysta?
moronica - Sob 05 Maj, 2012

bons, to wyglada jak typowy brud na matrycy. paproch w obiektywie bylby duzo bardziej rozmyty o ile w ogole byloby go widac
Sunders - Sob 05 Maj, 2012

bons, nie masz możliwości zrobienia zdjęcia innym obiektywem :?:
Też mi to wygląda na brud na matrycy :???:

bons - Sob 05 Maj, 2012

w takim razie jestem w szoku. Zamowilem gruszke, sprobuje wszystko przedmuchac. Innego obiemtywu niestety nie posiadam.

bons, zdejmij obiektyw, ustaw czas B, wcisnij spust migawki i spójrz na matrycę. Równo odbija sie światło czy coś widzisz?
bons - Sob 05 Maj, 2012

raczej jest ok..

Raczej? To znaczy, że jest czysto czy nie?
Zrób zdjęcie sufitu przy najmocniej domkniętej przysłonie i obiektywie ustawionym na nieskończoność (pewnie będzie potrzebna lampa)
Wtedy wyjdą wszystkie paprochy na matrycy...

bons - Nie 06 Maj, 2012

Dziękuje za pomoc Panowie!~
Zabrudzenie samo znikło, już zdjęcia wychodzą ok.
Tak jak pisałem wcześniej czekam na przesyłkę z gruszką, postaram się przedmuchać sprzęt i powinno być okej :-)

Wracając do wątku głównego to teraz mam dylemat co wybrać 55-250 czy 18-135. Ten drugi jest droższy ok 500zł, więc jeszcze musiałbym zaczekać, jednak ma bagnet metalowy, a z tego co wyczytałem to duży plus.

mozer - Nie 06 Maj, 2012

bons napisał/a:
wybrać 55-250 czy 18-135

To wybór jak między miotłą a marchewką - to zupełnie różne zakresy, do różnych zastosowań.
Ponieważ już masz 18-55, proponowałbym 55-250.

bons napisał/a:
ma bagnet metalowy, a z tego co wyczytałem to duży plus

Bez przesady, nie w takich obiektywach.

bons - Nie 06 Maj, 2012

Mam możliwość nabycia 55-250 za ok. 500 zł.
Pytanie czy warto kupować używany? Jeżeli tak, to na co zwracać szczególną uwagę?

Sunders - Pon 07 Maj, 2012

bons napisał/a:
Pytanie czy warto kupować używany?

Jesli jest w dobrym stanie, to IMO tak.

bons napisał/a:
Jeżeli tak, to na co zwracać szczególną uwagę?

Czy nie ma nadmiernych luzów, czy szkła są czyste, nieporysowane, czy działa AF i IS, czy ostrość w całym kadrze jest podobna i czy nie ma w nim zanieczyszczeń które można zobaczyć na zdjęciach :smile: