|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - canon 100 czy 180 do macro
pietro69 - Sob 05 Maj, 2012 Temat postu: canon 100 czy 180 do macro witam wszystkich po dlugim niebycie i od razu potrzebuje pomocy
poniewaz zycie troche mnie ograniczylo postanowilem pomyslec o macrofotografi
i teraz po zabawie z dodatkowymi soczewkami ktoych mam dosc przyszedl czas na obiektyw
i juz bylem zdecydowany na 100 2,8 usm is i zobaczylem ze jest 180 usm oba canony
ktory waszym zdaniem lepszy
pomozcie wybrac
potrzebuje go przede wszsytkim do macro ale czasami portret tez sie robi
a moze juz byl taki dylemat to prosilbym link
hijax_pl - Sob 05 Maj, 2012
A jakie macro?
Jak ma tez być portret to w zasadzie od razu celowalbym w 100mm choć masz już to w 70-200
komor - Sob 05 Maj, 2012
Który lepszy, ale do czego? Bo makro może być różne. 100 mm jest małym i przenośnym obiektywem, o średniej odległości do obiektu. Można wygodnie pracować z ręki, można i statywem, w wersji 100L dostępna jest stabilizacja. 180 mm to już znacznie większy klocek, większa odległość przedmiotowa, więc z ręki trudniej, chyba że do bardziej płochliwych owadów. No i 180L jest konstrukcją znacznie starszą, rozdzielczością nowe 100L raczej go pokona bez problemu.
Na Optycznych są testy starszego i nowszego 100 mm, niestety 180 mm tylko na portalach zagranicznych.
Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM – opis i opinie czytelników, test
Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM – opis i opinie czytelników, test
Canon EF 180 mm f/3.5L Macro USM – opis i opinie czytelników
MC - Sob 05 Maj, 2012
Z tych dwoch bez wahania 100.
Ale racze jeszcze przemyslec Sigme 150.
pietro69 - Sob 05 Maj, 2012
testy i opinie juz wczesniej czytalem
pytacie do jakiego macro
kurcze ciezkie pytanie bo czesto jest tak ze planuje sie co innego a pozniej wychodzi zupelnie inaczej
w pierwszej wersji myslalem o tej 100 z is choc i tak nakladaja mi sie obiektywy i czas pomyslec o porzadkach
jezeli chodzi o makro to wiadomo kazdy by chcial dorwac jakiegos robaczka ale mnie wystarczy kwiat w rosie lub cos tego typu
bawie sie obiektywem 70-300 canon macro ale za daleko a po zalozeniu soczewek wyostrzenie graniczy czasem z cudem i nie robi sie zabawa a mordeka dlatego szukam czegos ciekawego choc moze powinienem zapytac co wy polecacie jezeli chodzi o macro
ale sie rozpisalem
komor - Sob 05 Maj, 2012
100 lub 100L do zabaw z kwiatami oraz słabo zaplanowanych sesji będą jak najbardziej OK. Z robaczkami też dasz radę. Sigma 150 też jest fajna, jak się lubi jej kremowy bokeh. A bawił się ktoś nową Sigmą 150 ze stabilizacją?
Sunders - Sob 05 Maj, 2012
pietro69 napisał/a: | jezeli chodzi o makro to /.../ mnie wystarczy kwiat w rosie lub cos tego typu |
Mam oba. IMHO do takich zastosowań i do 550D zdecydowanie lepiej kupić 100L IS.
pietro69 - Sob 05 Maj, 2012
nie wiem czemu sigmy nie bralem pod uwage moze dlatego ze mam same canony
musze zobaczyc
pietro69 napisał/a: | nie wiem czemu sigmy nie bralem pod uwage moze dlatego ze mam same canony | Do klasycznego macro, ta sigma 150 jest bardzo fajna. Nowa wersja ma OS, który moim zdaniem nie jest za bardzo potrzebny
hijax_pl napisał/a: | Nowa wersja ma OS, który moim zdaniem nie jest za bardzo potrzebny |
Jestem ciekawy czemu tak uważasz
A co rozumiesz przez klasyczne makro?
hijax_pl napisał/a: | co rozumiesz przez klasyczne makro? |
Czemu zastosowanie tego obiektywu chcesz ograniczyć do "klasycznego makro"
Bo do czego innego miałby być patrząc na listę szkieł autora wątku?
Sam autor wątku w innym wątku przyznaje, że na tej liście jest bałagan wymagający uporządkowania i ja się z nim zgadzam
dcs - Sob 05 Maj, 2012
Ktoś próbował 135l + pierścienie?
|
|