forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do zdjęć przyrody dla Canon EOS 1100D

frugo - Wto 08 Maj, 2012
Temat postu: Obiektyw do zdjęć przyrody dla Canon EOS 1100D
Witam.

Jestem amatorem i od pewnego czasu posiadam Canona 1100D z kitowym obiektywem 18-55 IS II, ogólnie dla mnie daje rade normalnie ale chciałbym porobić zdjęcia przyrody, a szczególnie zwierząt bo mam w okolicy piękne lasy, jednak tym obiektywem nie da rady podejść dość blisko żeby coś sensownego zrobić:/

Mój budżet to około 1000zł, może być trochę więcej albo lepiej trochę mniej ;) Nie mam nic przeciwko używanemu obiektywowi jeżeli miałby być znacznie lepszy niż nowy za tą kasę. Tylko w razie używanego proszę o radę jak sprawdzić czy nie jest uszkodzony lub wadliwy.

Proszę o poradę jaki wybrać obiektyw który da mi największe zbliżenie (lub jak to się nazywa bo się nie mogę jeszcze ogarnąć w tej nomenklaturze optycznej), chodzi o to aby z większej odległości zrobić zdjęcie na którym będzie widać coś więcej niż krzaki ;)

Przejrzałem forum i inne stronki i znalazłem takie typy:
Canon 75-300mm
Canon 70-300mm
Sigma 70-300mm

Który z nich by był najlepszy dla mnie i jakie mniej więcej są różnice między dwoma pierwszymi bo testu pierwszego nie znalazłem. Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje obiektywów dla mnie. Jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Sunders - Wto 08 Maj, 2012

Canon EF-S 55-250mm f/4,5-5,6IS.
frugo - Wto 08 Maj, 2012

Dziękuje za odpowiedź.
A co przemawia bardziej za nim niż za tamtymi?

Ogólnie też go próbowałem porównać ale nie wiem jak się odnieść do maksymalnej ogniskowej. Czy na tym obiektywie uzyskam mniejsze zbliżenie, a lepszą jakość?

frugo napisał/a:
Czy na tym obiektywie uzyskam mniejsze zbliżenie, a lepszą jakość?

Tak.

frugo napisał/a:
co przemawia bardziej za nim niż za tamtymi?

Nieco lepsza jakość optyczna i obecność stabilizacji.

frugo - Wto 08 Maj, 2012

Dziękuje bardzo za szybką i konkretną odpowiedź. Widzę że cena tego obiektywu jest przystępna.

Teraz widzę, że są różne wersje obiektywów Canon 300mm i chyba jeden drugiemu nie równy.
Mam takie pytanie, czy znacznie lepszy byłby obiektyw Canon EF 70-300 mm f/4-5,6 IS od tego EF-S 55-250 mm f/4,5-5,6 IS?
Pytam bo widzę że mogę mieć w porównywalnej cenie Canon EF 75-300 mm f/4-5,6 III (bez stabilizacji chyba) co 55-250 mm IS, a ten 70-300 mm f/4-5,6 IS jest znacząco droższy:/ Stabilizacja aż tyle kosztuje?

komor - Wto 08 Maj, 2012

Wszystkie starsze Canony 70-300 lub 75-300 bez IS to już dość stare złomy. Tylko 70-300 IS jest w miarę przyzwoity, choć dziś są już lepsze w podobnej cenie (np. Tamron 70-300 VC). Niestety ten Canon nadal trzyma cenę. Natomiast nowszy 55-250 IS, o którym napisał Sunders, jest co prawda dość mocno plastikowy, ale to nowa, dość ostra konstrukcja. W tym budżecie naprawdę warto się nim zainteresować. Dawniej poleciłbym Sigmę 70-300 (bez stabilizacji), która kosztuje poniżej 1000 zł, ale od kiedy jest ten Canon 55-250 IS, to niekoniecznie Sigma 70-300 jest już kusząca. Jest co prawda dość pancerna jak na tę półkę finansową, ale jej jakość optyczna odstaje od Canona 55-250, no i nie ma stabilizacji, która jest przydatna.
frugo - Wto 08 Maj, 2012

Dziękuje bardzo za wyjaśnienia bo zdziwiły mnie te kosmiczne rozbieżności cen.

Już ogarniam mniej więcej temat ;) W takim razie zwracam się ku 55-250 IS.

Teraz takie pytanie jeszcze, jeśli bym chciał kupić używkę na co zwrócić uwagę przy kupnie?
Co może być zepsute w obiektywie? Tylko Autofocus?

hijax_pl - Wto 08 Maj, 2012

W tym segmencie cenowym raczej bym osobiście nie celował w używkę. Ale jak już koniecznie - to czy IS działa i nie wydaje dziwnych dźwięków, czy AF działa i nie wydaje dziwnych dźwięków, czy nic w środku nie klekoce, czy soczewki nieporysowane i czyste (z przodu i tyłu), czy pierścienie chodzą równomiernie (nic nie przeskakuje) i z należytym oporem (delikatnym). W końcu czy zdjęcia testowe na minimalnej i maksymalnej odległości ostrzenia, po przymknięciu przysłony o jedną działkę Ci odpowiadają.

To w zasadzie takie podstawy.

dcs - Wto 08 Maj, 2012

...czy w środku niezapylony/kurzony.
hijax_pl - Wto 08 Maj, 2012

dcs, w 55-250 IS? No chyba, że po jakimś fotoreporterze stojącym tuż przy torze żużlowym ;)
Wydaje mi się, że to zbyt młoda konstrukcja jak na takie zasyfienie. Równie dobrze można szukać grzyba.

No ale może się mylę - masz rację, sprawdzić nie zaszkodzi...

dcs - Wto 08 Maj, 2012

hijax_pl,
Wystarczą wakacje w np. Tunezji. Ten piaskowy pył wlezie wszędzie.

frugo - Wto 08 Maj, 2012

Dziękuje bardzo za odpowiedzi Panowie :)

Rozjaśniliście mi pogląd na sprawę :D

Teraz rozejrzę się w cenach i albo kupie nówkę albo znajdę coś blisko mnie żeby na żywo obejrzeć i fotki testowe po robić:)

komor - Wto 08 Maj, 2012

frugo napisał/a:

No to jak z samochodem. Można kupić używany za 3000 zł, ale może być też używany za 300.000 zł. Jedno i drugie to używany samochód. :)

moronica - Wto 08 Maj, 2012

komor napisał/a:
frugo napisał/a:

No to jak z samochodem. Można kupić używany za 3000 zł, ale może być też używany za 300.000 zł. Jedno i drugie to używany samochód. :)

mozna rowniez przypomniec tego uzywanego Nikkora, ktory zostal niedawno sprzedany za ponad £100.000

moronica napisał/a:
mozna rowniez przypomniec tego uzywanego Nikkora, ktory zostal niedawno sprzedany za ponad £100.000

Ale on wyglądał na bardzo mało używanego :mrgreen:

ciekawe, czy nowy wlasciciel zamierza ten stan zmienic czy tylko go wstawi do gabloty i bedzie sie cieszyl jego widokiem
komor - Wto 08 Maj, 2012

Myślę, że nie ma żadnego powodu praktycznego do kupowania obiektywu do lustrzanki za £100k przez osobę prywatną. :)

ee tam, i drozsze sobie szejki zamawiaja i im leica je konstruuje (khm khm 1600/5.6) ;)
dcs - Wto 08 Maj, 2012

moronica,
Można se luknąć na harem w sąsiednim Emiracie.

komor napisał/a:
nie ma żadnego powodu praktycznego do kupowania obiektywu do lustrzanki za £100k przez osobę prywatną.

Jest conajmniej jeden - kolekcjonerstwo :smile: Ciekawe ile takich egzemplarzy jest "w obiegu" :?:

produkowali srednio 2 na rok na specjalne zamowienie wiec pewnie garstka ich jest

a tak przy okazji
Cytat:
Speaking today, Levett revealed that the photographic gem has been sold to an unnamed ‘private collector’ for the full £100,000 asking price.

wiec jednak prywaciarz ;)

komor - Wto 08 Maj, 2012

Sunders napisał/a:
Jest conajmniej jeden - kolekcjonerstwo

Sunders, przeca pisałem:
komor napisał/a:
powodu praktycznego

podkreślenie redakcji :D

dcs - Wto 08 Maj, 2012

moronica,
"jak sie nie pali, nie pije i nie rodzi dzieci to zawsze sie cos tam uda odlozyc na takie ekstrawagancje :wink: " -ale chyba nie bedzie przedluzał/a x1.7 :mrgreen:

komor napisał/a:
Sunders, przeca pisałem:
komor napisał/a:
powodu praktycznego

komor, to wbrew pozorom prawdopodobnie jest praktyczne - im taki okaz jest rzadszy, tym pewniej zdrożeje w przyszłości i może być w ten sposób niezłą lokatą kapitału. :smile:
P.S.Niezły O.T. :razz: