|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Usterka- Canon ft ql
blisza - Sro 09 Maj, 2012 Temat postu: Usterka- Canon ft ql Witam. Kupiłam nieużywany aparat Canon FT QL 35mm 1:2.5 (wskazuje na to stan idealny wewnątrz, nigdy wczesniej nikt nie robil nim zdjec)
Jednak jeest mały problem, bo jak sie okazalo brakuje srubki, która zabezpieczałaby pokrętełko/ gałkę migawki regulująca czas naświetlania. Mogę włożyć ją na miejsce i przykręcić jednak obawiam się, że mogą pojawić się błędy pzy robieniu zdjęć, typu po nałożeniu gałki i ustawianiu czasu nie będzie to czas np 250 a 30, ze względu że było to przekręcone...
Nie robiłam jeszcze zdjęć tym aparatem, ze względu na moje obawy (nie wiem czy słuszne)
muzyk - Sob 12 Maj, 2012
Ustaw wg. BULB (B na pokrętle).
Bobby - Pon 14 Maj, 2012
Ze zdjecia wydaje mi sie ze na trzpieniu jest jakis "stop", zaczep, czy wrecz otworek (jesli to nie odbicie swiatla), wiec pokretlo mozna ustawic tylko w jednej (prawidlowej) pozycji. Jesli sie myle to jest inny sposob. W tamtych aparatach pokretlo chyba nie obracalo sie dookola nieskonczenie, ale dochodzilo w jedna lub druga strone do oporu. Zatem, trzeba pokretlo zamocowac i obrocic do oporu w kierunku B albo 1000. Jesli opor jest w innej pozycji niz B albo 1000, to nalezy poluzowac srubke pokretla i skorygowac ustawienie, tak zeby przy oporze bylo ustawione na B albo 1000, zaleznie od tego w ktora strone sie krecilo.
muzyk napisał/a: | Ustaw wg. BULB (B na pokrętle). | wydaje mi sie niewystarczajace. Jesli sie myle to przepraszam.
|
|