forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Czyszczenie lustrzanki

MNISZKA - Sro 09 Maj, 2012
Temat postu: Czyszczenie lustrzanki
Mam w tej chwili do czyszczenia swojego sprzętu taki zestaw jak na zdjęciu poniżej. Co byście dokupili? Co nadało by się do czyszczenia lustra?

mozer - Sro 09 Maj, 2012

MNISZKA, a masz jakiś problem z tym czyszczeniem, że pytasz?

Na lustrze spora warstwa tego szmakiego się osadza a gruszką to tak średnio schodzi. Z czyszczeniem reszty daję sobie radę. Może czegoś nie wiem, proszę o radę
dcs - Sro 09 Maj, 2012

MNISZKu,
Zapytaj na PW agat1. Ona wie tu najwięcej o SLT.
:shock: A piała, że się nie kurzy.
http://forum.optyczne.pl/...profile&u=14622

Pisać można wiele, a to może jak wy czyścicie też spróbuje
dcs - Sro 09 Maj, 2012

MNISZKA,
U nas /jak napisała agat1/ "latajace /.../ lustro w tempie często kilkanascie razy na sekunde skutecznie zdmuchuje go z tylnej ścianki obiektywu i przepompowuje do komory aparatu gdze drobinki szukaja naładowanego elektrostatycznie ciepłego sensora żeby sie przykleić ".

agat1 i tak wyłączył PW a co do tych lewitujących drobinek kurzu :mrgreen: :mrgreen: to nie mam zielonego pojęcia wiem że się lustro brudzi i już a to widać na zdjęciach :sad:
mozer - Sro 09 Maj, 2012

MNISZKA, a tym lenspenem nie udaje się doczyścić?

A jak do tam wsadzić do objektywów jest super ale lusrto ciężka sprawa
hijax_pl - Sro 09 Maj, 2012

MNISZKA, a przeszkadza Ci to na zdjęciach, że chcesz czyścić? Z tego co na necie można wyczytać, to łatwo to lusterko czyszczeniem nieumiejętnym zniszczyć. Ale z drugiej strony można je zastąpić zwykłą filią spożywczą :D

PS
W klasycznych SLR brud na lustrze co najwyżej przeszkadza w oglądaniu obrazu przez wizjer, ale i tak w mikroskopijnym stopniu. A matryce - tak samo jak w SLT - czyszczą się same. ;)

Ale w SLT lustro się przecież nie podnosi na razie bardzo nie przeszkadza ale co będzie potem to nie wiadomo
mozer - Sro 09 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:
Ale z drugiej strony można je zastąpić zwykłą filią spożywczą

:?:

dcs - Sro 09 Maj, 2012

mozer,
mozer napisał/a:
:?:

-W SLT można zawinąć/zapakować kanapki.

Cytat:
W SLT można zawinąć kanapki.

Jak dobrze przejedziesz walcem drogowym i będzie odpowiednio cienkie to można spróbować

ŻART:
Szczyt zręczności

Dachować walcem drogowym

hijax_pl - Sro 09 Maj, 2012

mozer, nie czytujesz sonyrumorsow? ;-)
http://www.sonyalpharumor...sparent-mirror/

ghost - Sro 09 Maj, 2012

mniszka, pokaż fotki z brudem.
MNISZKA - Pią 11 Maj, 2012

A czym je zrobię swoim aparatem
ghost - Pią 11 Maj, 2012

Tym brudnym. Jak rozumiem, efekt widać na zdjęciach?
broczek - Pią 11 Maj, 2012

Pokaż fotkę zrobiona jakiemuś "ciekawemu tematu", na której jest widoczny brud, który tak przeszkadza.
Nie rób natomiast zdjęcia tegoż paproszka na lustrze. Raczej nie da rady przy pomocy tego samego aparatu.

hijax_pl - Pią 11 Maj, 2012

MNISZKA, polecam zdjęcie (rozogniskowanego) sufitu na najbardziej domkniętej przysłonie. Pewnie trzeba będzie dopalić wbudowaną lampą ;)

A nie lepiej zdjąć obiektyw i kliknąć jakąś jasność

Nie

Robiłem tak kiedyś i jest widać paprochy, przypominam że to SLT tu lustro się nie podnosi i jest na zdjęciach obecne

MNISZKA napisał/a:
przypominam że to SLT tu lustro się nie podnosi i jest na zdjęciach obecne
Żeś pojechał po bandzie... Przypominam, że są na tym forum osoby, którzy zdają sobie z tego sprawę :lol:

MNISZKA, wstaw w końcu jakieś zdjęcie, bo jak na razie - nie wiedząc na ile realny jest Twój problem - to takie pitolenie bez sensu w tym wątku się odbywa... :roll:

MNISZKA, masz niebieski sufit? ;) No i pisałem - rozogniskowany... Inaczej mówiąc: niewyostrzony.

zrobie nowe
Usjwo - Sob 12 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:
polecam zdjęcie (rozogniskowanego) sufitu

hijax_pl napisał/a:
masz niebieski sufit?

:lol: :lol: :lol:

Wujek_Pstrykacz - Sob 12 Maj, 2012

Ale już na tym trochę ostrym suficie widac sporo plam,tylko, czy to brud, czy poplamiony niebieski sufit :razz:
MNISZKA - Sob 12 Maj, 2012

Sufit ma małe niedoskonałości ale te duże plamy to brudy lustra
ghost - Sob 12 Maj, 2012

albo matrycy.
MNISZKA - Nie 13 Maj, 2012

Rozostrzony sufit

i kartka

mozer - Nie 13 Maj, 2012

MNISZKA, ja nadal widzę fakturę sufitu - rozostrz porządnie obiektyw. I zrób zdjęcie bez lampy - lampa daje nierównomierne oświetlenie.
Wujek_Pstrykacz - Nie 13 Maj, 2012

Tak czy inaczej, jakies brud widać :neutral:
ophiuchus - Nie 13 Maj, 2012

Na kartce widać, gdzie są zabrudzenia, teraz wystarczy je tylko usunąć ;) albo wykorzystać w aparacie funkcję mapowania pyłków.
MNISZKA - Nie 13 Maj, 2012

Włączałem czyszczenie matrycy, mało to pomaga
ophiuchus - Nie 13 Maj, 2012

Gruszką, panie, trza dmuchnąć... a nie takie tam se... o taką np.: http://www.cyfrowe.pl/apa...-b-gruszka.html
MNISZKA - Pon 14 Maj, 2012

Mam gruszkę (patrz zdjęcie w 1 poście)
kozidron - Pon 14 Maj, 2012

MNISZKA, spróbuj obejrzeć lustro, żeby miec pewność gdzie są te syfki. Lustra w slt nie polecałbym Ci czyścić, łatwo mu zaszkodzić a bajki wypisywane przez agat1 mogą śmiało konkurować z tymi opowiadanymi przez tadeusza, jak widać komuś nowemu może to zaszkodzić.

Syfki (patrząc na fotke kartki) nie wyglądają źle, mam na mysli, że nie jest to kurz związany z wilgocią więc "zmasowany atak gruszką" powinien przynieść pozytywne rezultaty.

ghost - Pon 14 Maj, 2012

mz to syfy na matrycy, nie lustrze.

lustra bym nie tykał, bo sony zabezpieczyło się i w instrukcji jest jasno napisane, że nie wolno go dotykać (jedynie dmuchać).

MNISZKA - Sro 16 Maj, 2012

a takie spreje ze sprężonym powietrzem co są do komputerów by się nadały, bo moja gruszka to by muchy nie ruszyła
ghost - Sro 16 Maj, 2012

kup porządną gruszkę. spraye są różne i niektóre zostawiają osad.
MNISZKA - Czw 17 Maj, 2012

Mógłbyś podać przykładową dobrą gruszkę na aukcji allego
jurand - Pią 18 Maj, 2012

Ja kupiłem w aptece dużą gruszkę z miękkim końcem (rozm 9 cokolwiek to znaczy) :wink: bo mi jakieś kłaczki siedziały na matówce.
Jedyna podstawa zakupu to żeby grucha nie była talkowana, bo ponoć takie się zdarzają. Dałem całe 7,20zł :grin:

ghost - Pią 18 Maj, 2012

ja mam apteczną i działa. lud zdaje się dobrze ocenia giottos.
mozer - Sob 19 Maj, 2012

Nie widzę sensu płacenia 6x więcej za "specjalistyczną" gruszkę.
Pazuzu - Nie 20 Maj, 2012

Ja mam i tą z apteki i taka za 10 która wyglądem przypomina ta w linku. Osobiście uważam że te dedykowane są wygodniejsze w użyciu. Apteczna, wiadomo, rolę swoja spełnia. Ale jak mam wybrać to wolę tą dedykowana.
Marx76 - Nie 01 Lip, 2012
Temat postu: Czyszczenie lustrzanki.
W związku z tematem czyszczenia ja mam dwa pytania.
1) Mój Nikon d5100 ma automatyczne czyszczenie (podobno czyści się sam za pomocą wibracji - tak pisze w instrukcji) ale ja nie czuję żeby w nim coś wibrowało. Czy te drgania są tak słabe, że aż są nie wyczuwalne dla użytkownika, czy coś nie działa jak powinno ?
2) Jak często mam tej funkcji używać ? przy każdym uruchomieniu czy np. raz w tygodniu ?
Pozdrawiam. :smile:

komor - Nie 01 Lip, 2012

To są drgania samej matrycy, więc raczej nie ma szans ich poczuć, to raz. Dwa, że zdaje się to są ultradźwięki, więc usłyszeć też trudno. Co do pytania jak często używać, to nie wiem jak w Nikonach, ale w Canonach domyślne ustawienie czyści matrycę przy każdym włączeniu i wyłączeniu aparatu. Skoro producent to tak ustawia, to podejrzewam, że częste czyszczenie matrycy nie zużywa niczego specjalnie i nie trzeba się o to martwić.