|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Baza literatury, prasy fotograficznej.
Smola - Pon 03 Gru, 2007 Temat postu: Baza literatury, prasy fotograficznej. Z uwagi ze coraz czesciej nowi użytkownicy forum pytają o jakąs pozycję do poczytania proponuje stworzyć bazę literatury.
Prosze dodawajcie posty z tytulem książki, magazynu i autorem + krótki opis.
1. Nowy Podręcznik Fotografii ( John Hedgecoe ) - foto anologowe i cyfrowe, przystępna, dla początkujących i średnio zaawansowanych, wszystko wytłumaczone krok po kroku, dużo zdjęć, wykresów, porad, tipsów od autora. Polecam.
Zastosujcie taka forme jak ja - moim zdaniem tak jest przejrzyście.
komar_kzy - Wto 04 Gru, 2007
A ja polecam czasopismo Digital Foto Video - dawniech chip foto vide digital. Czy jakos tak
W kazdym razie, bardzo poczytne pisemko, cena 15zl. Za ta cene warto co miesiac miec na co rzucic okiem w wolnej chwili ...
mnich - Czw 17 Sty, 2008
Polecam książeczke "Fotografia od A do Z" - Michael Langford wydawnictwo Muza SA ilośc stron 233 w kolorze, twarda okładka. Dobra dla początkujących i dla tych co chcą powspominać dobre analogowe czasy. Zawartość jest solidną dawką wiedzy na tematy wszelakie: od budyowy SLR'a przez kompozycje obrazu po wywoływanie zdjęć w ciemni i wszystkie związane z tym techniki.
misza - Sro 12 Mar, 2008
Podpisuje sie pod Digital Foto Video... Pismo warte wydanie tych 15 zl i uzupełnienia informacji ze świata foto
rysiu - Sob 03 Maj, 2008
Książka o fotografowaniu - A. A. Mroczek, świetna lektura. Polecam.
mnich - Sob 03 Maj, 2008
Dla amatorów fotoszopa polecam: Real World Adobe Photoshop CS2. Edycja polska Autor książki: David Blatner, Bruce Fraser, cena około 149 pln.
Solidna encyklopedia wiedzy na temat tego doskonałego oprogramowania.
Dużo przykładów i kolorowych zdjęć. Wyjasnione jest tam właściwie wszystko od A do Z.
Szczerze polecam.
kijos - Pon 12 Maj, 2008
mnich napisał/a: | cena około 149 pln | i 1490 stron - ta książka waży więcej niż niejeden obiektyw
Dla kontrastu:
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego - najkrótszy poradnik jak robić poprawne zdjęcia w prawie każdej sytuacji dla amatorów, którzy już wiedzą co to przysłona i migawka.
http://helion.pl/ksiazki/focwsk.htm
A do fotela i do kawy (zakładam, że większość poradników czytamy z aparatem w ręku
W obiektywie. Mistrzowie fotografii polskiej. Rozmowy Hanny Marii Gizy
http://www.rosikonpress.c...p?s=karta&id=46
rysiu - Czw 15 Maj, 2008
W obiektywie - świetna książka. Warto ją mieć i poczytać w wolnych chwilach.
rafalg - Pią 16 Maj, 2008
FOTOGRAFIA John Freeman - polecam.
mnich - Pią 16 Maj, 2008
rafalg, "Może kilka słów do mikrofonu na ten temat ?"
MC - Pią 16 Maj, 2008
Ben Long, Fotografia cyfrowa. Nie polecam. Tematyka niby szeroka - troszke teorii sprzetowej, troche techniki, troche obrobki. Ale niestety wszystko wychodzi po lebkach. Duzo wiecej sie nauczylem na forum. Bardzo malo porad praktycznych.
k1caj_ns - Pią 16 Maj, 2008
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego
Zamówiłem tą książkę i mam nadzieje ,że jako początkujący amator poradzę sobię z tą lekturką i się wiele nauczę.
Czy ta książka to taki ilustrowany poradnik?
Czy coś w rodzaju książki w której ilustracje to tylko uzupełnienie?
kijos - Pią 16 Maj, 2008
k1caj_ns, Poradzisz. Trzeba mieć tylko podstawową wiedzę o fotografii. Przynajmniej przeczytać instrukcję obsługi aparatu. A jak byś czegoś nie skumał to wal na forum lub na pw. Ilustracje takie i takie. Niedługo się przekonasz
[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 20:03 ]
MC napisał/a: | Ben Long, Fotografia cyfrowa. Nie polecam. Tematyka niby szeroka - troszke teorii sprzetowej, troche techniki, troche obrobki. Ale niestety wszystko wychodzi po lebkach. Duzo wiecej sie nauczylem na forum. Bardzo malo porad praktycznych. |
Wszystko prawda. Jednak mam sentyment do tej książki. Gdyby nie ona to pewnie nigdy bym nie zainteresował się fotografią. Kiedyś byłem w sklepie po grę na PS2 (już nie pamiętam jaką). Zdarzyło się tak, że ostatni egzemplarz chwycił ktoś przede mną, a sprzedawca potwierdził, że na magazynie nic nie zostało. Zdenerwowany odwróciłem się i wpadłem na stojak z tą książką. Patrzę - fajna, ciężka, gruba, żółta z wierzchu, w środku kolorowa. Biorę do ręki. Do innego sklepu o tej godzinie i tak już nie wyrobię się. Przeglądam. Hmm... ciekawe... to w aparacie jest przysłona. Nieźle! Sprawdzę to jeszcze dokładniej w domu. I tak na pocieszenie, bo nie lubię wracać z pustymi rękoma, zabrałem ją ze sobą. Po kilku dniach sprzedałem PS2 i kupiłem Canon S3.
MC - Sob 17 Maj, 2008
Nie twierdze, ze to jest kompletnie zla ksiazka. Na sam poczatek moze byc. Ale i tak nieporownywalnie wiecej nauczylem sie tutaj, na forum.
rafalg - Sob 17 Maj, 2008
mnich napisał/a: | rafalg, "Może kilka słów do mikrofonu na ten temat ?" |
Książka zawiera dość szeroki wachlarz informacji. Od technik podstawowych poprzez fotografowanie ludzi i scenerii podróżniczych do technik zaawansowanych. Zawiera również opis podstawowych pojęć dotyczących sprzętu cyfrowego jak również analogowego co jest może już nie bardzo na czasie ale zawsze lepiej wiedzieć więcej niż mniej. Dużo w niej informacji więc nie należy się spodziewać że każdy aspekt będzie dogłębnie opisany, do tego są inne publikacje. Generalnie polecam warto przeczytać.
edmun - Sob 17 Maj, 2008
Kompedium fotografii
Niska cena a książka dla początkujących jak znalazł:
http://www.national-geogr...details&id=2495
fatman - Sob 17 Maj, 2008
Polecam tę książkę do makro. Sporo się nauczyłem:
http://www.fotografuj.pl/...czegoly/id/1686
kijos - Nie 18 Maj, 2008
MC, drugi raz bym jej nie kupił
kijos - Nie 25 Maj, 2008
Wracając do tematu. W którymś wątku paski27 polecał multimedialne kursy w lynda.com Warto zobaczyć jak to robią zawodowcy i dużo się nauczyć - przez tydzień można za darmo www.lynda.com/deke
tkosiada - Nie 25 Maj, 2008
i ja coś dopiszę
dla początkujących i nie tylko polecam EKSPOZYCJA BEZ TEJEMNIC Bryana Petersona
160 stronicowa pozycja formatu A4 bogata w fotografie podparte dokładnymi opisami.
w bardzo przystępny sposób pokazuje jak dany efekt otrzymać i etc.
konkretne rady i niesamowite fotki. kupiłem przez merlina. była reklamowana na Fotopolis
często do niej wracam, bo nie sposób wszystkiego zapamiętać. przynajmniej na razie
Karipu - Pon 26 Maj, 2008
Podzielę się opiniami o książkach o fotografii/Photoshopie, które miałem okazje przeczytać:
„Praktyczny kurs fotografii” Łukasz Gaweł
Polecam tę książkę wszystkim początkującym, jako pierwszą pozycję na liście. Wiele mnie ona nauczyła o aspektach technicznych zdjęcia, jak również o kompozycji, sposobie fotografowania itd. Książka w kolorze zawiera dużo zdjęć i co najbardziej mi się podobało, zdjęcia w 90% wykonane były w Polsce. Ten w sumie nic nie znaczący szczegół zdecydował o kupnie tej książki, gdyż dawał mi możliwość porównania swoich zdjęć zrobionych w tym samym miejscu, z fotografiami profesjonalisty…
„Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego”
Dobra pozycja jako uzupełnienie warsztatu fotograficznego. Szybko się ją czyta i wiele można się z niej nauczyć.
W niedalekiej przyszłości ma się ukazać wydanie drugie, zatytułowane „Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelbyego”
„Fotografia portretowa – 100 rad i pomysłów” Daniel Lezano, Bjorn Thomassen
Nie przypadła mi ta książka do gustu. Ładne zdjęcia modelek i to wszystko co zapamiętam. Pozycja głównie skierowana do osób fotografujących w studio, korzystających z lamp zewnętrznych i sprzętu studyjnego.
Tutaj można przeczytać recenzję tej książki: http://www.fotografuj.pl/...pomyslow/id/135
„Fotografia cyfrowa. Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2” Rob Sheppard
Książka o Photoshopie. Jeszcze jej nie przeczytałem, ale na razie mi się podoba. Autor pokazuje jak wykorzystać Photoshopa do subtelnego poprawienia kolorów, tonów itp. na zdjęciu
I jeszcze jedna informacja. Pod koniec roku ma się ukazać III wydanie „Książki o fotografowaniu”.
mavierk - Pon 26 Maj, 2008
Karipu napisał/a: | „Praktyczny kurs fotografii” Łukasz Gaweł | To jest książka dla kogoś, kto typowo zaczyna, zaczyna przygodę z foto - jak ktoś chce, sprzedam z wysyłka nóweczkę 10zł taniej niż w sklepach - w ogóle mi nie potrzebna
michalab - Pią 06 Cze, 2008
Moje dwie ulubione
Nie koniecznie tylko o fotografii, o kompozycji można się bardzo dużo dowiedzieć:
Władysław Strzemiński - Teoria widzenia
O fotografii z doby analogowej, ale wiele rzeczy dotyczących warsztatu pozostaje aktualnych:
Andreas Feininger - Nauka o fotografii
BlueSky - Wto 12 Sie, 2008
Siwy?! heh przepraszam, ale mój kumpel również nosi na imię Michał i od niego właśnie pożyczyłam kiedyś "Teorię Widzenia"...
AuThoR - Pon 06 Paź, 2008
Ja się tylko podłączę do kijosa .
BEN LONG i FOTOGRAFIA CYFROWA to byłą też moja pierwsza książka i byłem z niej bardzo zadowolony jako początkujący.
Choć prawda jest też taka że po połowie zaczyna się opis PS i nie należy to do najłatwiejszych lekturek. Ja już wcześniej walczyłem w PS więc jarzyłem o co biega ale jak ktoś pierwszy raz ją dostanie w swoje ręce to do połowy mu się powinna podobać od połowy może być różnie.
ALE I TAK POLECAM - dzięki niej brnę dalej
[ Dodano: Pon 06 Paź, 2008 19:07 ]
mi się wydaje że jej poważnym minusem jak dla początkującego jest niestety CENA
Ja ją dostałem pod choinkę ;/
teraz się przymierzam do dwóch książek z National Geografic :
1. Fotografia zbliżeniowa
2. Szczegóły i makro
oraz do :
"Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetlania bez tajemnic"
te książki ostatnio przeglądałem w EMPIKU i wyglądały zachęcająco
BlueSky - Pon 06 Paź, 2008
AuThoR napisał/a: | "Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetlania bez tajemnic"
te książki ostatnio przeglądałem w EMPIKU i wyglądały zachęcająco |
również polecam~! Mnóstwo zdjęć, opisane dość łatwe techniki dające wiele możliwości
Pawel-wroc - Pią 05 Gru, 2008
Pozwolę sobie dodać coś od siebie.
Otóż kupiłem ostatnio 3x Bryan Peterson "... bez tajemnic".
Pierwsza "Ekspozycja bez tajemnic" czytałem w pdf po angielsku i postanowiłem kupić po polskiemu. Polecam na początek-książka jest o fotografowaniu a nie o budowie aparatu, różnicach pomiędzy kompaktem a lustrzanką i takimi bzdetami. Sporo przykładów. Jako trochę wiedzący odczułem niedosyt po lekturze-spodziewałem się więcej. Jednak kilka istotnych szczegółów sobie przypomniałem i utrwaliłem.
Druga pozycja "Kreatywna fotografia bez tajemnic" SUPER. Naprawdę polecam. Może nie jest to mega piguła dzięki której bedziesz lepszy od autora ale jest w niej sporo wiedzy i praktycznych wskazówek. Polecam !
Natomiast trzecia pozycja- Czas naświetlania- nie polecam - nie mogę jej zmęczyć - dużo rzeczy powtórzone z dwóch poprzednich - nawet zdjęcia i tekst jest chyba skopiowany słowo w słowo. Pojawią się już reklamy sprzętu a kilku przykładów nie rozumiem - chyba wstawione dla typowo amerykańskiego odbiorcy...
Zatem : Na początek "Ekspozycja", później "Kreatywna..".
Pozdro
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2008 19:36 ]
Książki najtaniej znalazłem w księgarni "Selkar. Centrum taniej książki"
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2008 19:44 ]
"Elementy kompozycji fotograficznej" , "Fotografowanie architektury" Dederko. Stare i dobre-sama teoria, sporo wyjaśnia i uświadamia.
Męczę jeszcze kilka jak skończę coś o nich napiszę.
W sieci dostępne są darmowe reklamówki wydawnictwa Helion. Pojedyncze działy z ich książek. Ciekawa sprawa.
Bumber - Wto 13 Sty, 2009
Dostałem właśnie 20% upust w jednej z księgarnii internetowych na "Książkę o fotografowaniu" A. Mroczka. W związku z tym mam do forumowiczów pytanie, czy pozycja ta przyda mi się do rozwoju moich zainteresowań? Jestem amatorem, aczkolwiek nieobce są mi podstawy, które opanowałem w miarę solidnie (przynajmniej w moim mniemaniu). Nie chciałbym wydać pieniędzy na coś, co okaże się powtórką wiadomości i nie wniesie nic nowego.
Drugie pytanie dotyczy książek pana Petersona. Wprawdzie w poście wyżej kolega podał "prawidłową kolejność" czytania tych książek, lecz mam pewne wątpliwości co do dwóch ostatnich pozycji (pierwszą, czyli "Ekspozycję..." sobie daruję). Jakie są różnice pomiędzy nimi i czy warto przeczytać obie, czy może tylko jedną?
skasowany - Wto 13 Sty, 2009
Mroczek jest świetny! Sam bym kupił! Jeżeli to nie tajemnica, to gdzie ją znalazłeś? Z tego co wiem nie było wznowień, a stary nakład już dawno jest wykupiony... Krótko mówiąc bierz śmiało! Jest tam dużo o analogach, ale się przyda!
[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 10:03 ]
Mam 'Czas naświetlania...' Petersona i w przeciwieństwie do kolegi z przedostatniego postu mi podeszła. Książka nie kosztuje dużo, a na pewno można coś wziąć dla siebie, czegoś się dowiedzieć
Ruslan, Helion opublikował właśnie III wydanie: http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm. Jako że coś tam kiedyś u nich zamawiałem, wychodzi mi niecałe 70zł z przesyłką, czego nie uważam za złą cenę. Chyba się skuszę.
A wiesz coś może o "Kreatywnej fotografii bez tajemnic" Petersona?
Przykro mi, nie. Nawet w księgarni nie miałem przyjemności obejrzeć.
[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 10:24 ]
Link nie chodzi.
Skopiowałem z przeglądarki i może dlatego.
Tutaj masz z maila, który dostałem od wydawnictwa: http://helion.pl/url3856w~ofoto3 . Powinno działać.
Dzięki Na helion.pl wystarczy wpisać 'Mroczek' i wszystko gra Sobie też już zamówiłem
Karipu - Wto 13 Sty, 2009
Do mnie dzisiaj, najpóźniej jutro powinna trafić Książka o fotografowaniu, więc będę mógł się podzielić wrażeniami. Do książki dodawana jest płyta CD z wykorzystanymi zdjęciami.
Ponadto kupując w Helionie książkę za ponad 50zł, możemy sobie wybrać inną gratis z podanej listy.
Tutaj link do jednego z rozdziałów książki: ftp://ftp.helion.pl/online/ofoto3/ofoto3-8.pdf
lucky-luk - Wto 13 Sty, 2009
Na poczatku dziekuje ze sie udzielacie w tym watku bo dzieki wam moglem sie dowiedziec o takich, a nie innych ksiazkach i czy warto je kupic.
Przeczytalem Kelbiego (195 ujęć Scotta Kelbyego, Nowe ujęcia Scotta Kelbyego) , czytam Patersona (Ekspozycja bez tajemnic, Czas naświetlania bez tajemnic, Kreatywna fotografia bez tajemnic), zamowilem Mroczka (Książka o fotografowaniu. Wydanie III rozszerzone)
Pozdrawiam czytelnikow
rysiu - Wto 13 Sty, 2009
Bumber - bierz, świetna książka. Polecam!
rysiu, ale które? Mówisz o Petersonie czy o Mroczku?
rysiu - Wto 13 Sty, 2009
O Mroczku, Petersona nie znam.
Pawel-wroc - Czw 15 Sty, 2009
Bumber, pytałeś o Petersona... tak jak napisałem wcześniej, Ekspozycja jest o ekspozycji - zależnościach i ogólnych zasadach nią rządzących. Sa tam również różne ćwiczenia, pomysły uwagi i wskazówki - fajna na początek jak ktoś wie niewiele.
Kreatywna jest najbardziej wartościową pozycją. Napisze pokrótce na podstawie wybiórczo cytowanego spisu treści :
Poszerzenie wyobraźni fotograficznej - o obiektywach i tym jak oddaja rzeczywistość i do czego służą
Elementy kompozycji - Linia, kształt, forma, faktura, wzór, kolor
Kompozycja- zloty podział, linie, wypełnienie kadru itd, itp.
Magia światła
Fotografia cyfrowa
Rozważania o karierze fotografa.
Wiedza przekazywana jest na przykładowych zdjęciach a nie suchej teorii, autor zaleca proste ćwiczenia i przyjemnie się je czyta. Dodane sa też informacjie o kwotach jakie autor zarobił na niektórych zdjęciach co niewoątpliwie zachęca do szlifowania warsztatu
Czasu bez tajemnic nie polecam a dlaczego to już napisałem wcześniej.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 00:20 ]
Ruslan, dodam dla sprostowania - napisałem o "Czas naświetlania bez tajemnic" Bryana Petersona w kontekście jego dwóch pozostałych pozycji. Możliwe że gdybyś był po lekturze "Ekspozycji" i "Kreatywnej" zauważył byś to co ja a mianowicie że jest ona powtórzenie wiedzy zawartej w dwóch powyrzszych. Nie twierdze że jest kiepska jednak moim skromnym zdaniem lepiej kupić "Ekspozycje" i "Kreatywna".
W "Czas naświetlania..." autor skupia się na czasie i roli jaką on odgrywa, mowa jest o ruch, jego zamrażaniu lub uwytatnianiu, o kreowaniu przy jego pomocy ujęć dymamicznych itd. Czas jako taki, jest natomiast, jednym z elementów kompozycji dlatego wiedza o nim zawarta jest już w "Ekspozycji" i "Kreatywnej" i jeśli ktoś czytał te dwie zobaczy w "Czasie" te same zdjęcia, przykłady a nawet fragmenty tekstu skopiowane niemal slowo w słowo - oczywiście są też i inne nowe zdjęcia - nie jest tak że wszystko jest powtórzone.
Pozdrawiam
skasowany - Czw 15 Sty, 2009
Przedwczoraj zamówiłem "Książkę o fotografowaniu" Mroczka. Dzisiaj przyszła! Przesyłka pocztowa zwykła! (sic!) Pięknie wydana, nowe zdjęcia, uaktualnione dane i w ogóle pasuje do naszych czasów Nie oszukali pisząc 'wydanie III rozszerzone' Z każdą książką mamy płytę cd na której, oprócz zdjęć wykorzystanych w książce i katalogu wydawnictwa, nie ma nic
Wszystkim początkującym zdecydowanie polecam!
Karipu - Czw 15 Sty, 2009
Ruslan napisał/a: | Z każdą książką mamy płytę cd na której, oprócz zdjęć wykorzystanych w książce i katalogu wydawnictwa, nie ma nic : | Zapomniałeś napisać o filmie
skasowany - Czw 15 Sty, 2009
Nie zapomniałem, nie chciałem Obciach na maxa Chyba, że ja nie wiem o co biega Może jak przeczytam od dechy do dechy to znajdę info po co ten filmik
xanavi - Czw 22 Sty, 2009 Temat postu: Jaką ksiązke wybrać?? Witam wszystkich,
Zastanawiam sie nad wyborem ksiązek. Jednaj która ogólnie i od podstaw bedzie opisywała fotografie cyfrową, druga któa pomoze mi zrozumieć role swiatła w fotografii. Myślałem o
ŚWIATŁO:
http://merlin.pl/Swiatlo-...t/1,625954.html
lub
http://merlin.pl/Swiatla-...t/1,589647.html
OGÓLNA
http://merlin.pl/Sekrety-...t/1,528262.html
lub
http://merlin.pl/Fotograf...t/1,492864.html
Jezeli znacie jakieś inne godne polecenia, prosze piszcie.
Dzieki.
Lazlo - Czw 22 Sty, 2009
nie podpowiem Ci wiele,jedynie moge to podsunac jesli nie czytales a tak blisko jest
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5509
http://forum.optyczne.pl/...?t=1890&start=0
Scaliłem już ten nowy wątek do starszego. Komor
Eva - Wto 27 Sty, 2009
mavierk napisał/a: | Karipu napisał/a: | „Praktyczny kurs fotografii” Łukasz Gaweł | To jest książka dla kogoś, kto typowo zaczyna, zaczyna przygodę z foto - jak ktoś chce, sprzedam z wysyłka nóweczkę 10zł taniej niż w sklepach - w ogóle mi nie potrzebna :) |
Oferta pewnie już nieaktualna, a jestem w poważnej potrzebie usystematyzowania wiedzy podstawowej, także jeśli ktoś miałby ochotę oddać w dobre ręce albo powyższy "Praktyczny.." albo "Nowy podrecznik fotografii' John Hedgecoe, to chętnie kupię, nawet w cenie sklepowej. Każdy ze sprawdzonych sklepów internetowych odmawia w tym zakresie współpracy, a poznańskie Empiki w aktualnej ofercie mają co najwyżej podręczniki Photoshopa, które mnie na razie nie interesują. :)
mavierk - Sro 28 Sty, 2009
No tak się składa że mam tą książkę jeszcze, tylko proponuję przeczytać uważnie, bo ktoś już chciał ode mnie ją za 10zł z przesyłką, a ja charytatywnie nie mam zamiaru się udzielać
Eva - Sro 28 Sty, 2009
Cóż, żeby ją dostać za 10zł z przesyłką musiałabym się uśmiechać tak intensywnie, aż by mi twarz popękała jak zdjęcie ślubne mojej prababci
Chętnie się uszczegółowię na PW.
kiler129 - Nie 08 Lut, 2009 Temat postu: Jaka ksiazke ugryzc? Witajcie!
Jako ze kupuje swoje pierwsze lustro wypadalo by wyjsc z wiedza po za to co oferuja kompakty
Swego czasu czytalem ksiazke "Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego" i spodobala mi sie
Wtedy nie myslalem o lustrze ale sporo ciekawych sztuczek podlapalem - teraz przecyztam ja pewnie jeszcze raz
Co mozecie jeszce polecic? Mile widziane linki w internecie (np. allegro czy helion.pl) poniewaz dostac cos w moim miescie co wykracza po za "Jak ugotowac dobry obiad?" graniczy z cudem
edmun - Nie 08 Lut, 2009
Polecam Scotta jesli lubisz obrobke:
system 7 punktów scotta kelby'ego
photoshop ksiega kanalow obrazu
sam tez czytalem i jestem zadowolony:
kompedium fotografii national geographic.
jeszcze mam gdzies Biblia fotografii ale tam juz same podstawy wiec nie wiem czy nie lepiej po prostu zostac przy 195 ujec scotta kelby'ego.
rafalg - Nie 08 Lut, 2009
Polecam te trzy pozycje.
http://www.allegro.pl/ite..._wysylka_0.html
kiler129 - Nie 08 Lut, 2009
edmun napisał/a: | Polecam Scotta jesli lubisz obrobke:
system 7 punktów scotta kelby'ego
photoshop ksiega kanalow obrazu
sam tez czytalem i jestem zadowolony:
kompedium fotografii national geographic.
jeszcze mam gdzies Biblia fotografii ale tam juz same podstawy wiec nie wiem czy nie lepiej po prostu zostac przy 195 ujec scotta kelby'ego. |
Mozesz podac dokladna nazwe tej ksiazki od natgeo?
Co to scotta to musze zamowic druga edycje
Jesli natomiast cxhodzi o obrobke to lepiej zapobiegac niz leczyc - conieco znam gimpa i narazie przy nim zostane.
MC - Nie 08 Lut, 2009
Na ten temat byl juz caly watek. Zarowno o pozycjach polecanych jak i slabych.
OT: proponuje poprawic orta w tytule tematu. Mowimy o gryzieniu, a nie o grysieniu, prawda?
Renia - Pon 23 Lut, 2009
Wczoraj trafiłam na ten temat i ucieszył mnie fakt że jest już III wydanie Książki o fotografowaniu a jeszcze większa była moja radość jak już weszłam na stronę http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm -akurat dziś jest w promocji dnia i kosztuje ponad 20zł mniej i do tego wysyłka za darmo Nic tylko kupować i cieszyć się lekturą
dantidan - Czw 20 Sie, 2009 Temat postu: czytać fotografię! Witam wszystkich serdecznie,
Często korzystam z portalu Optyczne.pl. Właściwie dzięki niemu zakupiłem swoje aparaty tj. D40 i potem D300. Bardzo wiele przyswajałem informacji tu zawartych,ale sam nic nie dodawałem. Teraz spłacam dług:)
Chciałem się z Wami podzielić moim nowym odkryciem ze świata literatury foto!
Wpadła mi do ręki bardzo ciekawa książka wydawnictwa UNIVERSITAS o bardzo kontrowersyjnym tytule "jak czytać fotografię"? Autor to Ian Jeffrey.
Zastanawiałem się jak można "czytać zdjęcia"?, o co właściwie chodzi w tej książce. Postanowiłem zakupić taką książkę. (nie jest droga:) )
......i........ i jest rewelacyjna. Jest to przewodnik w którym zaprezentowano biografie przeszło stu najlepszych na świecie fotografików. Usystematyzowana wiedza w jednej pozycji! Coś pięknego!
Mało tego, robimy zdjęcia, ale mało kto wie jak rozwijała się ta sztuka. Ta książka omawia etapy rozwoju dziedziny fotografii.
Myślę, że naprawdę warto mieć pod ręką tą książkę, zwłaszcza że nie jest droga.
To moje pierwsze odkrycie nie związane z tematyką sprzętu, więc proszę doceńcie jego wagę:)
oto okładka:
edmun - Czw 20 Sie, 2009
Dziękujemy za info
mnich - Czw 20 Sie, 2009
dantidan, ja również dziękuje. Ciekawa pozycja.
Masz u mnie Okejke
|
|