forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Synchronizacja czasu w aparacie poprzez EOS Utility

komor - Pią 11 Maj, 2012
Temat postu: Synchronizacja czasu w aparacie poprzez EOS Utility
Piszę, bo może się komuś przyda. Jak dziś właśnie zauważyłem, firmowy program dołączany do Canonów (EOS Utility) ma przydatną funkcję sprawdzania, czy w aparacie jest ustawiony prawidłowy czas. W preferencjach EOS Utility jest odpowiednia zakładka do tego:

Właśnie sobie to włączyłem. Po podłączeniu aparatu do komputera, jak odpala się EOS Utility to sprawdza czy czas w aparacie różni się od tego w komputerze i w razie czego alarmuje. Ja zwykle zapominam o zmianie czasu w aparacie, gdy zmienia się czas letni/zimowy, więc o ile to działa prawidłowo, to będzie jak znalazł. :)

kufel - Pią 11 Maj, 2012

hmm, komor, jaką masz wersję eos utility? bo ja takowej zakładki nie mogę znaleźć. a nie sadze żeby ta opcja byla dostępna tylko pod mac'a ;)
B o g d a n - Pią 11 Maj, 2012

kufel napisał/a:
... ja takowej zakładki nie mogę znaleźć.

kufel, w menu głównym EOS Utility [Control Camera] klikasz [Camera settings/Remote shooting] potem na środku panelu ustawień aparatu masz [młotek i klucz :wink: ], dalej klikasz w opcię [Date/Time] i otwiera się okienko z możliwością ustawienia tego, o czym pisze komor. :smile:

PS.
Widzę, że koledze zaczynają się podobać te Canonowskie programiki. :grin:

komor - Pią 11 Maj, 2012

kufel napisał/a:
hmm, komor, jaką masz wersję eos utility?

2.10.4, ostatnio aktualizowałem wszystko. A opisywaną opcję znajdziesz w preferencjach programu, w zakładce którą widać na zamieszczonym przeze mnie zrzucie.

B o g d a n napisał/a:
Widzę, że koledze zaczynają się podobać te Canonowskie programiki. :grin:

Bogdan, ależ co Ty! :) :P
Tak na poważnie, jeśli chodzi o zdalne wyzwalanie z live-view na ekranie komputera, to EOS Utility jest świetne, pozwala ustawiać ostrość z komputera itd. Do super-makro rewelacja, zero dotykania aparatu. Moduł Tethered Capture z Lightrooma to przy tym bieda straszna. Ale do DPP się nie przekonam. :)

hijax_pl - Pią 11 Maj, 2012

komor napisał/a:
Do super-makro rewelacja, zero dotykania aparatu.
Działa na ajfonie? ;)
komor - Pią 11 Maj, 2012

Nie, na Win/Mac. Chyba żeby przez VPN do kompa się dostać. ;)
Ale wiesz, że są inne apsy od tego, które działają na iPadle i gejFonie. :)

B o g d a n - Pią 11 Maj, 2012

komor napisał/a:
2.10.4, ostatnio aktualizowałem wszystko.
To jest wersja dla Twego nadgryzionego jabcoka, dla najjaśniejszego okna jest wersja 2.10.2 :grin:

komor napisał/a:
A opisywaną opcję znajdziesz w preferencjach programu,
No niestety w wersji dla Win, nie ma tego w preferencjach. :wink:
komor - Pią 11 Maj, 2012

To aż takie różnice są między wersjami na dwie platformy? :shock: W takim razie przepraszam wszystkich windziarzy. :)
kufel - Sob 12 Maj, 2012

B o g d a n, dzięki :)

komor napisał/a:
A opisywaną opcję znajdziesz w preferencjach programu, w zakładce którą widać na zamieszczonym przeze mnie zrzucie.
no właśnie nie do końca...
ophiuchus - Sob 12 Maj, 2012

W wersji dla windy siedzi w głównym oknie, w zakładce "Setu-up menu". Mi się za to podoba opcja dodania do pamięci aparatu danych korekcji aberracji chromatycznej. Miejsce jest dla 40 obiektywów.
4motion - Nie 13 Maj, 2012

Jest w windzie w remote shooting klikamy na datę i czas i tam to można ustawić.
komor - Pon 14 Maj, 2012

Tak przy okazji to wczoraj miałem okazję sprawdzić, że ta funkcja rzeczywiście działa. Okazało się, że ciągle w aparacie miałem czas zimowy. :) Komputer grzecznie zapytał a potem zmienił datę w 50D.