forum.optyczne.pl

Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - Czarnobiała Leica M

martens - Sob 12 Maj, 2012
Temat postu: Czarnobiała Leica M
http://www.leicastore.pl/...CHROM-1446.html
szału sprzedaży u nas chyba nie będzie - 29k PLN,

hijax_pl - Sob 12 Maj, 2012

A szał w przypadku Leici to... Ile sztuk? ;-)
dcs - Sob 12 Maj, 2012

Ciekawe czyja matryca.
Mieli problemy z dostawami od Ś.P. Kodaka.

krzys13k - Nie 13 Maj, 2012

dcs napisał/a:
Ciekawe czyja matryca.
Mieli problemy z dostawami od Ś.P. Kodaka.

To że Kodaka już nie ma, to nie znaczy że oddział produkujący matryce został zamknięty. Działa on teraz jako firma Truesense Imaging (http://www.truesenseimaging.com/), więc być może stamtąd pochodzi matryca do Leiki.

A tak swoją drogą ilość detali z tej puszki po prostu powala. Więcej z 18 mpix się już nie da wycisnąć. Crop 100% jest tak samo ostry jak nie powiększone zdjęcie na ekranie :D

dcs - Nie 13 Maj, 2012

krzys13k,
Fakt.

hijax_pl - Nie 13 Maj, 2012

krzys13k napisał/a:
Więcej z 18 mpix się już nie da wycisnąć. Crop 100% jest tak samo ostry jak nie powiększone zdjęcie na ekranie
Przyglądałeś się samplom z Foveona? ;)
krzys13k - Nie 13 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:

Racja, z Foveonem jest tak samo :) Pamiętam zresztą, że po teście Sigmy DP1 też nie mogłem się nadziwić ile da się wycisnąć z matrycy mającej tak mało megapikseli.

hijax_pl - Nie 13 Maj, 2012

krzys13k napisał/a:
Pamiętam zresztą, że po teście Sigmy DP1 też nie mogłem się nadziwić ile da się wycisnąć z matrycy mającej tak mało megapikseli.
Mhm... A teraz tych pikseli nie ma tak mało. W zasadzie to 15Mpx.. Prawie taka Leica, tyle, że 3-warstwowa ;)
martens - Pon 14 Maj, 2012

krzys13k napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Racja, z Foveonem jest tak samo :)

No bo idea jest ta sama, odwzorowanie pixel w pixel, a nie jak w typowych kolorowych demozaikizacja czyli interpolacja wypadkowego sygnału z trzech sąsiednich pixeli do każdego z grupy trzech monochromatycznych pixeli R, G, B.

Ale mimo wszystko Foveon ma efektywnie dla wynikowego obrazka 1/3 pixeli z wszyskich dostępnych w matrycy czyli np 4.7Mpix, a ten tu buduje obraz z wszyskich 18Mpix.

hijax_pl - Pon 14 Maj, 2012

martens napisał/a:
wypadkowego sygnału z trzech sąsiednich pixeli
To już zależy od algorytmu. Bo mogą to być 3, może 16, a może jeszcze więcej...
martens napisał/a:
Ale mimo wszystko Foveon ma efektywnie dla wynikowego obrazka 1/3 pixeli z wszyskich dostępnych w matrycy czyli np 4.7Mpix,
Stary - tak. Ale nowy (co prawda te nowe aparaciki jeszcze średnio dostępne) już nie.
sigmiarz - Pon 14 Maj, 2012

hijax_pl, w dalszym ciągu Sigma robi trzy wrstwy każda ma teraz 15 mpx..

Co do Leica, obraz szczegółowy ale wygląda syntetycznie, jak kolorowe zdjęcie po konwersji do b&w przez grayscale w ps. Jak sie policzy ile za to filmów b&w i powiększeń.... Cena jest absurdalna, nawet jak na leica, 15k byłoby rozsądne,
ja bym kupił za 2k, dla mnie nie jest warte więcej to rozwiązanie :mrgreen:

krzys13k - Pon 14 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:
Mhm... A teraz tych pikseli nie ma tak mało. W zasadzie to 15Mpx.. Prawie taka Leica, tyle, że 3-warstwowa ;)

Dokładnie :) Nawet sobie obejrzałem jeszcze raz przykładowe zdjęcia z tej matrycy i rzeczywiście robią wrażenie. Firma z czerwoną kropką rewolucji więc nie zrobiła.

Z drugiej strony ta Leica to na pewno ciekawy sprzęt i pewnie znajdzie jakąś grupę nabywców.

I tak jeszcze sobie myślę, co sam bym kupił mając nieograniczony budżet? Chyba jednak wybrałbym skromne X-pro1 :D

Aszex - Wto 29 Maj, 2012

test iso- mm vs m9

http://www.reddotforum.co...om-vs.-Leica-M9

dcs - Wto 29 Maj, 2012

Aszex,
Przy iso 320 i 640 jak przejeżdżasz przez prawą różę, to na m9 staje się ona jaśniejsza :???:

luke130 - Wto 19 Cze, 2012

Jak dla mnie to jakiś pic na wodę, przede wszystkim ze względu na brak filtra Bayera (sic!) a co za tym idzie brak informacji o nasyceniu poszczególnych kolorów. Dojdzie do sytuacji, że tak jak w czasach filmów B&W trzeba będzie używać filtrów na szkło tyle tylko, że doświadczenia z epoki analogu będą g warte, bo matryca zachowuje się inaczej niż film. No chyba, że ludziska będą nakładać ręcznie kolorki w programach. To ja już wolę filtr Bayera.
Ach zapomniałbym. Jest zaleta w postaci +100 do lansu.

dcs - Wto 19 Cze, 2012

luke130,
Jednak chętnie przestrzelam.
Może niedługo.

[ Dodano: Czw 30 Sie, 2012 01:33 ]
.
.
.
.
Roger Cicala porównuje rozdzielczość MM z M9
...i szumy :wink:

http://www.lensrentals.com/blog/2012/08/mm-mm-good

hijax_pl - Czw 30 Sie, 2012

Ping
sigmiarz - Pią 31 Sie, 2012

oglądałem zdjęcia z M9 i M, tych samych obiektów obok siebie, trochę inaczej naświetla światła, obraz wydaje się bogatszy niż ten sprzed konwersji z RGB, ale są prawie niewidoczne niuanse, trzeba chcieć to zobaczyć.
Największy problem z B&W jest taki że analogowe odbitki B&W zawsze będą wyglądać lepiej..

dcs - Pią 31 Sie, 2012

Mogłem odbyć podróż w czasie / +7 godzin/.