|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaki światłomierz dla początkującego ?
rafal.adamczyk - Nie 13 Maj, 2012 Temat postu: Jaki światłomierz dla początkującego ? Witam! Myślę nad zakupem światłomierza. Niestety w temacie fotografii studyjnej, portretowej jak i pracy ze światłem jestem osobą początkującą. Światłomierz powinien mieć opcję mierzenia światła błyskowego. Bajką była by współpraca z PW+II, choć to nie konieczne. Ciekawą opcją był by dla mnie Sekonic L-358. Czy to dobry sprzęt ? Można dokupić z czasem moduł dla PW.
Mam jeszcze pytanie do Was, jak często - o ile wogóle - używacie światłomierza w fotografii wnętrz, krajobrazowej itp. Z góry dziękuję za pomoc
hijax_pl - Nie 13 Maj, 2012
rafal.adamczyk napisał/a: | Czy to dobry sprzęt ? | Dobry. I w zupełności wystarczający rafal.adamczyk napisał/a: | jak często - o ile wogóle - używacie światłomierza w fotografii wnętrz, krajobrazowej itp. | Rzadko, ale zdarza się
rafal.adamczyk - Nie 13 Maj, 2012
A 758DR ? Czy widzicie sens w moim przypadku wydawania prawie 500 GBP na to cudo ? profile, radio itp. Czy w miarę upływu czasu i nabierania doświadczenia L-358 nadal będzie wystarczająco dobry ?
hijax_pl - Nie 13 Maj, 2012
rafal.adamczyk napisał/a: | Czy w miarę upływu czasu i nabierania doświadczenia L-358 nadal będzie wystarczająco dobry ? | Zależy co rozumiesz przez nabieranie doświadczenia. To znaczy co z tego co oferuje 758 będziesz potrzebować.
PS
By zrobić profile, trzeba mieć specjalny szary target sekonica.
nawrocki - Nie 13 Maj, 2012
5DMII, 24-70 2.8L, 70-200 2.8L IS II, lampy, plecaki, statywy itp.
Chciałbym być takim początkującym
Joey Quintero używa Sekonic L-308 i twierdzi, że jest to zakup raz na całe życie. Sam się zastanawiałem nad zakupem ale są pilniejsze wydatki. Może decyzję ułatwi Ci obejrzenie tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=-ibFanS5GC4 światłomierz nie jest tam głównym tematem ale są pokazane studyjne zastosowania. A jak nie ułatwi to i tak warto obejrzeć bo wykładowca wg mnie świetny.
jaad75 - Wto 15 Maj, 2012
rafal.adamczyk napisał/a: | Ciekawą opcją był by dla mnie Sekonic L-358. Czy to dobry sprzęt ? Można dokupić z czasem moduł dla PW. | Używam własnie takiego zestawu - jak do tej pory było sytuacji w której nie byłby dla mnie wystarczający...
AM - Wto 15 Maj, 2012
Mam 758. Kupiłem dla profili i prawdziwego spota. Profile okazały się absurdalnie pracochłonne, zresztą moje szkła/aparat nie mają dokładności 1/3EV, żeby się tego czepiać. A spot mi potrzebny bo w aparacie nie mam.
Więc chyba lepiej zaoszczędzić i kupić 358.
|
|