forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Nikkor MF 45/2.8

Remol71 - Pon 03 Gru, 2007
Temat postu: Nikkor MF 45/2.8
Czy ktoś z szanownych Forumowiczów posiada takiego Nikkora:

http://www.optyczne.pl//6..._obiektywu.html

lub ewentualnie trochę nim pracował?? Poproszę o informacje na temat tego obiektywu. Pasuje mi jego fizjonomia, może go sobie nabędę pod choinkę :D

komor - Wto 04 Gru, 2007

O kurczę, to chyba jakiś pierścień pośredni, albo mały telekonwerter, a nie obiektyw... :D

Ale szpan....

Arek - Wto 04 Gru, 2007

Pentax 40 LTD wygląda podobnie :)
Remol71 - Wto 04 Gru, 2007

Arek napisał/a:
Pentax 40 LTD wygląda podobnie :)

Da się podpiąć szkło Pentaxa do EOS-a?? Nie ma co już chyba mnożyć bytów. Mam adaptery M42, C/Y, za chwilę kupię nikonowski i chyba wystarczy.

komor - Wto 04 Gru, 2007

To tak przy okazji, z czego wynika, że standardowe obiektywy 50 mm są przez wszystkich producentów robione z dobrym światłem 1,8 i mniej, a szersze np. 28 mm to już raczej mają światło 2,8? Nie ma potrzeby na małą głębię ostrości przy szerokim kącie?
Arek - Wto 04 Gru, 2007

Niekoniecznie. Jest Canon 1.8/28 czy 1.4/35, są Sigmy 1.8/20 i 1.8/28.
Remol71 - Sro 05 Gru, 2007

Przewidujecie może test tego nikonowskiego naleśnika?
Arek - Sro 05 Gru, 2007

Małe szanse. W Nikon Polska go raczej nie ma, a sklepy, z którymi współpracujemy nie lubią sprowadzać nam do testów sprzętu, który im potem może zalegać w magazynie.

Jak kupisz, weźmiemy od Ciebie :)

Arek napisał/a:
Małe szanse. W Nikon Polska go raczej nie ma, a sklepy, z którymi współpracujemy nie lubią sprowadzać nam do testów sprzętu, który im potem może zalegać w magazynie.

Jak kupisz, weźmiemy od Ciebie :)

Załatwione :) Wogóle mogę oddać do testów trochę moich słoików :) Czekam na te testy manualnych i czekam i czekam .....

Arek - Sro 05 Gru, 2007

Moce przerobowe... Niestety. Cały czas mam zaległości z nowościami, ludzie chcą L-ek plus jeszcze kilka klasyków zostało. Ale przyjdzie i czas na stare dobre M42. Za duży mam do nich sentyment, żeby się nimi nie pobawić.

Zrobiłem nawet testy dwóch Pentaconów, opracowałem, narobiłem się i nic z tego nie wyszło, bo się okazało, że przejściówka M42/EOS była skopana i nachylała obiektyw pod
niewłaściwym kątem do matrycy.

Arek napisał/a:
...... przejściówka M42/EOS była skopana i nachylała obiektyw pod
niewłaściwym kątem do matrycy.

Tu niestety ruletka.