|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Różnice w pomiarze światła w trybach optycznym i Live VIew
golaszm - Pon 14 Maj, 2012 Temat postu: Różnice w pomiarze światła w trybach optycznym i Live VIew Witam uprzejmie.
Na wstępie poproszę moderatora o ocenę, czy niniejsze pytanie powinno być w tym dziale, czy raczej w "Serwis sprzętu i usterki". Osobiście nie wiem, czy opisany poniżej problem wynika w jakimkolwiek stopniu z awarii obiektywu, czy raczej z mojej niewiedzy.
Niedawno zakupiłem w serwisie aukcyjnym obiektyw Petri 2,8/135mm (K-F).
Używam korpusu Pentax K-r.
Zauważyłem, że pomiar światła w trybie optycznym (standardowym, nie-Live View) jest zdecydowanie zaniżony. Nawet ustawienie EV+3 nie daje właściwych wyników.
Co ciekawe - po przełączeniu się w tryb Live View, a następnie zablokowaniu ekspozycji (co oczywiście przekłada się na zdecydowanie dłuższy czas naświetlania) można wrócić do trybu optycznego i zrobić zdjęcie z właściwie dobranymi parametrami ekspozycji.
Chciałbym zapytać o radę:
Czy ktoś już zetknął się z takim problemem, opisał go na forum, a ja niedostatecznie dobrze szukałem?
Czy wynika to z dowolnych, niewłaściwych ustawień w konfiguracji korpusu?
Jest to pierwszy obiektyw, który sprawia mi takie problemy, choć pozostałe manualne, jakich używam są bez styków (Makinon 4.5/80-200mm i Ricoh 2/50mm).
Pozdrawiam
hijax_pl - Pon 14 Maj, 2012
Wszystko jest OK - taka natura tych aparacików.
Przejdź na tryb M i używaj zielonego przycisku do wyrównania ekspozycji. W instrukcji aparatu znajdziesz informacje o co chodzi
golaszm - Pon 14 Maj, 2012
Dziękuję bardzo za wyjaśnienia i rozwianie wątpliwości
hijax_pl - Pon 14 Maj, 2012
Działa teraz lepiej?
|
|