forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - stałka na ślub do apsc

Aszex - Wto 15 Maj, 2012
Temat postu: stałka na ślub do apsc
Znajomy ma nikona d5000 i 18-105. Chce spróbować swoich sił/pobawić się jako drugi fotograf ślubny. Zastanawia się nad jasną stałką 35mm lub 50mm. Który częściej się przydaje w kościele i na weselu? Da się tym robić bez lampy? :)
mozer - Wto 15 Maj, 2012

Aszex, imho 35 na apsc to minimalna szerokość na ślub. W wielu przypadkach będzie to za wąsko. Tańców bez lampy raczej się nie obskoczy - chyba, że artystycznie rozmazane.
rafisko - Wto 15 Maj, 2012

35 i 50 pod aps-c to niezły wybór. Ja wolałem 35 jak robiłem tylko cropem, pod ff wolę 85 1.4;]
mozer - Wto 15 Maj, 2012

rafisko, obskoczysz cały ślub i wesele z 85?
Aszex - Wto 15 Maj, 2012

rafisko, jeden lub drugi ;)
hijax_pl - Wto 15 Maj, 2012

rafisko napisał/a:
Ja wolałem 35 jak robiłem tylko cropem, pod ff wolę 85 1.4;]
Zupełnie tego nie rozumiem. Wszak 35mm na DX to jak "50" na FX, a z drugiej strony 85mm na FX to jak "50" na DX. No chyba, że chodzi tylko o rozmycie tła i GO....

Aszex, 35/1.8G warto mieć tak czy siak. 50/1.8G w przyszłości też nie zawadzi. No i lampa. Tyle, że przy D5000 porządna lampa (np SB900 bo mocy to zawsze brakuje) wygląda na olbrzyma. I tu się robi klops, bo D5000 z SB900 i jakimś lepszym szkiełkiem zaczyna się robić baaaardzo męczące w trzymaniu w ręce. A jakie szkło wybrać? Zależy od upodobań. Bo i tak będzie brakować szerokiego kąta no i jakieś tele też by się przydało...

maput - Sro 16 Maj, 2012

28/1.8 G. Choć to i tak moim zdaniem za wąsko.
B o g d a n - Sro 16 Maj, 2012

maput napisał/a:
28/1.8 G. Choć to i tak moim zdaniem za wąsko.

Dokładnie,
dlatego proponuję rozważyć Sigmę 20 mm f/1.8 DG EX ASP RF. :smile:
35, czy nawet 28 mm na APS-C to jednak dość wąsko jak na taką imprezę, nie odda klimatu, otoczenia, ...

Aszex - Sro 16 Maj, 2012

a czy to nie będzie za krótko w kościele? 28, 20? ksiądz może się pomylić i ożenić fotografa zamiast pana młodego... :cool: chociaż odpadają z powodu ceny ;)
maput - Sro 16 Maj, 2012

Aszex, jak masz jedno body to się naucz szybko zmieniać szkła ;) Jedna stałka na cały ślub to jak dla mnie trochę mało, choć są pewnie tacy którzy sobie spokojnie poradzą. Ja taki wybitny nie jestem, więc mam dwa korpusy ;)
mozer - Sro 16 Maj, 2012

Aszex, wiesz... podejść z reguły łatwiej niż odejść jak napotkasz plecami na ścianę ;)
Jako drugi fotograf można się bawić jedną stałką lub/i ewentualnie zmieniać obiektywy - nie widzę problemu.

rafisko - Czw 17 Maj, 2012

mozer napisał/a:
rafisko, obskoczysz cały ślub i wesele z 85?

Jakbym wyjścia nie miał;P

Na szczeście na drugiej puszce zawsze jakiś zoom mam;D

Aszex - Pią 18 Maj, 2012

Dzięki. ;)