forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test DxOMark Pentax smc DA Star 200mm F2.8 ED (IF) SDM

dcs - Sro 16 Maj, 2012
Temat postu: Test DxOMark Pentax smc DA Star 200mm F2.8 ED (IF) SDM
http://www.dxomark.com/in...-F2.8-ED-IF-SDM

Moim zdaniem nie warto.
Różnica jakości na korzyść Pentaksa /od 3400zł/ w zestawieniu z Sigmą 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM, czy Sigmą 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM niewielka.
http://tnij.org/qpev
No i jest jeszcze Tamron AF 70-200 f/2.8 Di LD IF Macro.

Euzebiusz - Sro 16 Maj, 2012

Cytat:
Moim zdaniem nie warto.

Nie porównywałem wykresów ale pentaxem 200 DA* bardzo dobrze się pracuje. Solidny, metalowy i chyba z pół kilo lżejszy od sigmy i znacznie mniejszy. Sigma to jednak i klamot i klekot. Dla mnie da 200 to najlepiej wykonana gwiazdka z tych pięciu co mam. Mówię o DA. Bo niewątpliwie najfajniejszy młotek to 85 1.4 FA* - tyle, że dosyć wolny :-)

pan.tadeusz - Sro 16 Maj, 2012

klamot to może i owszem ale klekot?
wykonana jest wzorowo - solidnie i aksamitnie, a HSM do hałaśliwych nie należy.
II do 135 rysuje znakomicie, a i na długim końcu wypada moim zdaniem zadowalająco, a po domknięciu jeszcze lepiej. ciepłe kolory cieszą oko, a cena (zwłaszcza na wtórnym) jeszcze mocniej. w praktyce ta minimalna odległość ostrzenia i dobra rozdzielczość na krótszych ogniskowych okazuje się znakomitym dodatkiem przy reporterce (często bagatelizowanym).
faktycznie gabaryty i waga (choć w tej klasie normalne) już klamotne
ale zakres 70-200 w stosunku do 200 rekompensuje w pełni te mankamenty.
gdyby to było 1.8 albo chociaż 2 to byłby jakiś argument ale w tym wypadku specyfikacja przemawia za wspomnianą konkurencją

pan.tadeusz napisał/a:
wykonana jest wzorowo - solidnie i aksamitnie

Właśnie ten aksamit po kilku błotnych wyprawach wygląda jak stare buty z zamszu :-)

pan.tadeusz napisał/a:
gdyby to było 1.8 albo chociaż 2 to byłby jakiś argument

Wiesz o czym piszesz? Wtedy obiektyw kosztowałby z 15 tysięcy, nawet pod aps (optymistyczna wersja).

pan.tadeusz napisał/a:
specyfikacja przemawia za wspomnianą konkurencją

Specyfikacja specyfikacją, a ja tylko napisałem swoje wrażenia z użytkowania.
Ciężki zoom kontra mobilna stałka, kto co woli. Ja wolę mieć np. 77mm w torbie dodatkowo.

pan.tadeusz napisał/a:
ciepłe kolory cieszą oko, a cena (zwłaszcza na wtórnym) jeszcze mocniej.

Ja cieszyłem się dwa razy. Raz jak kupiłem, a raz jak sprzedałem. Chociaż ceny faktycznie nie da się za sigmę zbyt wysokiej osiągnąć. Ale popieram, dobrze kupiona używka też cieszy. :-)

pan.tadeusz - Sro 16 Maj, 2012

Euzebiusz napisał/a:
Właśnie ten aksamit po kilku błotnych wyprawach wygląda jak stare buty z zamszu :-)

już widzę jak bez troski błocisz się z tym DA :grin:

Euzebiusz napisał/a:
Wiesz o czym piszesz? Wtedy obiektyw kosztowałby z 15 tysięcy, nawet pod aps (optymistyczna wersja).

ale byłby prawdziwą gwiazdką w systemie.
druga opcja to niska cena za 200/2.8 w stosunku do wspomnianej konkurencji.
niestety nie spełnia tych warunków, a szkoda bo poręczny zapewne i dobrze wykonany

Euzebiusz napisał/a:
Specyfikacja specyfikacją, a ja tylko napisałem swoje wrażenia z użytkowania.
Ciężki zoom kontra mobilna stałka, kto co woli.

dlatego też użyłem tego słowa

pan.tadeusz napisał/a:
ale byłby prawdziwą gwiazdką w systemie.

To ja chyba jestem zbyt bardzo na ziemi. Wolę mieć 200 2.8 w torbie niż mieć możliwość pisania na forum o 200 2.0 w systemie.
Zresztą, mam też canona i w tym systemie jest taki obiektyw, a dla mnie nic z tego nie wynika :-)

pan.tadeusz napisał/a:

Musisz napisać maila do Pentaxa/Ricoha :-)

pan.tadeusz napisał/a:

Bardzo się ze sprzętem nie pieszczę, to tyko rzeczy. Do grobu ich nie wezmę. Gwiazdki spłukuję wodą jak się pobrudzą.

pan.tadeusz - Czw 17 Maj, 2012

Euzebiusz napisał/a:

To ja chyba jestem zbyt bardzo na ziemi. Wolę mieć 200 2.8 w torbie niż mieć możliwość pisania na forum o 200 2.0 w systemie.

wróć do pierwszego posta ;)
cokolwiek by nie pisać to jednak za tą cenę w torbie wolę mieć 70-200 niż sam długi koniec
ale co kto woli ofcs

Euzebiusz napisał/a:

Musisz napisać maila do Pentaxa/Ricoha :-)

ale ja gwiazdek Pentaxa nie zbieram ;-)

Euzebiusz napisał/a:

Bardzo się ze sprzętem nie pieszczę, to tyko rzeczy. Do grobu ich nie wezmę. Gwiazdki spłukuję wodą jak się pobrudzą.

podobnież myślę o brudnych zamszowych butach i jakoś cholernie je lubię nawet jeśli trudniej doczyścić ;-)

Euzebiusz - Czw 17 Maj, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
ale ja gwiazdek Pentaxa nie zbieram ;-)

To mnie akurat nie dziwi. W każdym temacie najwięcej postulatów zgłaszają ludzie posiadający inny system :-)

jaad75 - Czw 17 Maj, 2012

pan.tadeusz napisał/a:
Ja się błociłem. Bez troski. Działa dalej bez zarzutu.
pan.tadeusz napisał/a:
niestety nie spełnia tych warunków, a szkoda bo poręczny zapewne i dobrze wykonany
Kupiłem za ~$800 - nówka ze sklepu.

BTW, praktycznie nigdy nie przymykam tego szkła - Sigmę na 200mm raczej zazwyczaj bym musiał, z tego co widziałem. No i DA*200 mieszczę w małym slingu z trzema Limitedami FA i DA10-17 i jeszcze zostaje mi całkiem sporo miejsca, a krowy typu 70-200/2.8 nie miałbym żadnych szans nosić ze sobą na codzień.

jaad75 napisał/a:
Kupiłem za ~$800 - nówka ze sklepu.

cena zdecydowanie jest tu argumentem
jaad75 napisał/a:
BTW, praktycznie nigdy nie przymykam tego szkła - Sigmę na 200mm raczej zazwyczaj bym musiał, z tego co widziałem.

zazwyczaj gdy przymkniesz z pełnej to jest lepiej ;)
jeśli ten DA*200 rysuje z taką rozdzielczością jak pokazują wyniki dxo to :roll:

w Sigmie to przymknięcie wygląda nieco korzystniej, a i na pełnej praktycznie nie widać zysku jakiego można oczekiwać po stałce
tym bardziej, że Sigma królem rozdzielczości z pewnością nie jest

jaad75 napisał/a:
No i DA*200 mieszczę w małym slingu z trzema Limitedami FA i DA10-17 i jeszcze zostaje mi całkiem sporo miejsca, a krowy typu 70-200/2.8 nie miałbym żadnych szans nosić ze sobą na codzień.

tak, to jest argument który do mnie przemawia bo też cenię wygodę
a 70-200 są bardziej klamotne. z drugiej strony 200 to już dosyć specyficzna ogniskowa i gdybym miał wybierać żonglerkę na bagnecie czy wygodę jaką daje znacznie szerszy zakres to sytuacja się odwraca.

nie mówię, że to złe szkło bo z pewnością ciekawe, poręczne i solidnie wykonane.
jednak jak na stałkę to rozczarowuje trochę ceną i rozdzielczością na pełnej (w testach dxo)
co słusznie ktoś zauważył w pierwszym poście

pan.tadeusz napisał/a:
zazwyczaj gdy przymkniesz z pełnej to jest lepiej ;)
Tyle, że absolutnie nie odczuwam takiej potrzeby - właśnie sprawdziłem statystyki w LR dla tego szkła:

Myślę, że to mówi samo za siebie...

pan.tadeusz napisał/a:
w Sigmie to przymknięcie wygląda nieco korzystniej, a i na pełnej praktycznie nie widać zysku jakiego można oczekiwać po stałce
tym bardziej, że Sigma królem rozdzielczości z pewnością nie jest
Trochę mało mnie obchodzi co wyszło DxO - miałem doczynienia z obydwoma szkłami i wiem które jest lepsze na 200mm.
pan.tadeusz napisał/a:
z drugiej strony 200 to już dosyć specyficzna ogniskowa i gdybym miał wybierać żonglerkę na bagnecie czy wygodę jaką daje znacznie szerszy zakres to sytuacja się odwraca.
Dla Ciebie może tak, dla mnie nie. Ja prawie w ogóle nie używam zoomów (wyjątkiem są UWA i FE) i dla mnie ta "żonglerka" to rzecz normalna.
pan.tadeusz napisał/a:
jednak jak na stałkę to rozczarowuje trochę ceną i rozdzielczością na pełnej (w testach dxo)
Ciebie, jako czytelnika testu DxO rozczarowuje, mnie, jako użytkownika tego obiektywu nie... :roll:
BTW, kupiłem to szkło wyłącznie dla kaprysu, stosunkowo rzadko go używam i gdyby w jakikolwiek sposób mi nie odpowiadało, to sprzedałbym je bez namysłu i zapewne z zyskiem.

pan.tadeusz napisał/a:
jeśli ten DA*200 rysuje z taką rozdzielczością jak pokazują wyniki dxo to

Wykresy wykresami. Posłużę się na szybkiego innym wykresem, według którego obiektyw nie osiągnął nawet przyzwoitości w testach optyczne.pl. Chodzi o wykres 24L. Nie chcę dawać fotek ludzi, bo musiałbym mieć zgodę, ale mniej więcej zobacz do jakich kompozycji używam tej dwudziestki czwórki. Myślę, że wielu ludzi używa jej podobnie i podobnie jak ja ma w d...ie wykresy na f1.4. Ja wolę mieć zdjęcia niż wykresy. ;-)

dcs - Czw 17 Maj, 2012

Tą wrzutkę o Sigmach zrobiłem z jednego powodu.
DA 200/2.8 to najnowszy obiektyw w zakresie 180-200mm.
Pentax prezentując go wspominał o optymalizacji dla cyfrówek. W rzeczywistości jest to odświeżony poprzednik. Dłubiąc nad napędem mógł też poprawić optykę, a byłaby to najlepsza dwusetka dwa-osiem na rynku, przewyższająca jakością zumiki.

W specyfikacji poprzednika na optyczne. jest błąd http://kmp.bdimitrov.de/l...tele/index.html

Euzebiusz,
Zacna kompozycja.

jaad75 napisał/a:
Tyle, że absolutnie nie odczuwam takiej potrzeby - właśnie sprawdziłem statystyki w LR dla tego szkła

to świadczy jedynie o tym, że (tak jak Sigma) oferuje zadowalającą rozdzielczość na pełnej dziurze. oczekiwania były chyba nieco inne

jaad75 napisał/a:
Dla Ciebie może tak, dla mnie nie. Ja prawie w ogóle nie używam zoomów (wyjątkiem są UWA i FE) i dla mnie ta "żonglerka" to rzecz normalna.

co kto lubi ;) aczkolwiek po systemowej stałce spodziewałbym się nieco lepszej rozdzielczości, a nie poziomu skundlonego zooma na długim końcu i chyba to miał na myśli autor pierwszego posta. krajowa cena niestety też nie przemawia za inwestycją

jaad75 napisał/a:
Ciebie, jako czytelnika testu DxO rozczarowuje, mnie, jako użytkownika tego obiektywu nie... :roll:

dlatego właśnie użyłem słowa specyfikacja w swoim odniesieniu.
nie twierdzę, że to szkło jest bezużyteczne.
po analizie testu przychylam się do opinii dcs

jaad75 napisał/a:
kupiłem to szkło wyłącznie dla kaprysu, stosunkowo rzadko go używam

a to stwierdzenie jest nawet ciekawsze niż staty z LR

pan.tadeusz napisał/a:
to świadczy jedynie o tym, że (tak jak Sigma) oferuje zadowalającą rozdzielczość na pełnej dziurze
No mnie jakość Sigmy na pełnej dziurze 200mm nie do końca zadowalała. Wbrew temu co pokazuje DxO.
pan.tadeusz napisał/a:
co kto lubi ;) aczkolwiek po systemowej stałce spodziewałbym się nieco lepszej rozdzielczości
To zobacz jakie rozdzielczości mają inne systemowe stałki f/2.8 w tej okolicy. Wszedzie jest podobnie i wszędzie jak dla mnie lepiej od zoomów, czy to systemowych, czy nie...
pan.tadeusz napisał/a:
A co w nim ciekawego? Że od 2009 zrobiłem nim niecałe 2.5K zdjęć? Biorąc pod uwagę, że wiele z nich to koncertówki, których robię sporo w jednym rzucie, to naprawdę niewiele. Generalnie preferuję znacznie krótsze ogniskowe.

pan.tadeusz napisał/a:

Ale staty z LR mówią, że mimo iż rzadko go używa to ma ponad 2000 klatek tylko w jednym katalogu.

Cytat:
po analizie testu przychylam się do opinii dcs

Po analizie testu mogę się z Wami zgodzić. Co z tego, skoro w praktyce jest jak zawsze inaczej? ;-)
Aby być konsekwentnym posłużę się tym samym autkiem mojego synka.
Przy 200mm i f2.8 głębia ostrości jest tak płytka, że myślę że mało komu oprócz "zawodowych analizatorów wykresów" przyszłoby do głowy zastanawiać się co się dzieje w rogu klatki. Dla mnie ważne, że jest lepiej od zoomów (nie ważne o ile) oraz że jest mały, poręczny i pancerny. Ponadto ja też nie kocham zoomów podobnie jak Jaad :-0

Euzebiusz napisał/a:
Ale staty z LR mówią, że mimo iż rzadko go używa to ma ponad 2000 klatek tylko w jednym katalogu.
Nie no, wziąłem opcję All... :wink:

Euzebiusz napisał/a:
Posłużę się na szybkiego innym wykresem, według którego obiektyw nie osiągnął nawet przyzwoitości w testach optyczne.pl. Chodzi o wykres 24L. Nie chcę dawać fotek ludzi, bo musiałbym mieć zgodę, ale mniej więcej zobacz do jakich kompozycji używam tej dwudziestki czwórki. Myślę, że wielu ludzi używa jej podobnie i podobnie jak ja ma w d...ie wykresy na f1.4. Ja wolę mieć zdjęcia niż wykresy. ;-)

nie chodzi o wykresy...
może inaczej - teoretyzujac masz do wyboru 16-50/2.8 i stałkę 50/2.8 (ceny zbliżone).
stałka nieco mniejsza i solidniej wykonana ale obrazek daje ledwie podobny.
kupujesz ją jednak dla kaprysu i... stosunkowo rzadko używasz, tyle w temacie

nikt nie mówi, że tym się nie da zrobić fajnych zdjęć.
200 mm to ogniskowa bardzo specyficzna, żonglerka ani wygodna ale czasochłonna więc w wielu sytuacjach tracisz możliwość zatrzymania sytuacji w kadrze.
co do tej wygody noszenia trzech stałek zamiast jednego większego klamota też można dyskutować co kto lubi. zapewne łatwiej je poukładać w torbie i wraz ze skracaniem ogniskowej zyskujemy niebagatelnie na światłosile.
ten DA jednak nie zaskakuje niczym, a nawet trochę rozczarowuje (w testach)

pan.tadeusz napisał/a:
teoretyzujac

Dlatego ja nie teoretyzuję. Podałem dwa praktyczne przykłady i napisałem swoje zdanie. Jak ktoś chce teoretyzować na wykresach, niech teoretyzuje. Demokrację mamy :-)

Euzebiusz napisał/a:
Aby być konsekwentnym posłużę się tym samym autkiem mojego synka.
Przy 200mm i f2.8 głębia ostrości jest tak płytka, że myślę że mało komu oprócz "zawodowych analizatorów wykresów" przyszłoby do głowy zastanawiać się co się dzieje w rogu klatki. Dla mnie ważne, że jest lepiej od zoomów (nie ważne o ile) oraz że jest mały, poręczny i pancerny.

no to praktycznie...
a czy to ważne, że musiałeś wyjść do drugiego pokoju aby strzelić tą fotę?
a gdyby to było tylko jedno zamknięte pomieszczenie?
skoro nie widać różnicy to dlaczego rezygnować z zakresu 70-199?

jedyne co cieszy, to te mniejsze gabaryty ale taka Sigma 50-150/2.8 w starszej wersji też niezwykle zgrabna

Euzebiusz napisał/a:
skoro nie widać różnicy to dlaczego rezygnować z zakresu 70-199?

Ale ja miałem tę sigmę, widziałem różnicę i czułem. Dlatego się jej pozbyłem.

pan.tadeusz napisał/a:
a gdyby to było tylko jedno zamknięte pomieszczenie?

Od tego mam kilka stałek, które na krótszych ogniskowych są i jaśniejsze od tej sigmy i dają nieporównywalnie lepszą jakość a do tego są poręczne :-)

pan.tadeusz napisał/a:
a czy to ważne, że musiałeś wyjść do drugiego pokoju aby strzelić tą fotę?

A czy to ważne, że jak przekręcisz zooma z 200 na 70 to już jest inna fota?

dcs - Czw 17 Maj, 2012

Euzebiusz,
http://tnij.org/qpzd
Strona 5 :grin:

pan.tadeusz napisał/a:
może inaczej - teoretyzujac masz do wyboru 18-55/3.5-5.6 i stałkę 55/5.6 (ceny zbliżone).
Nie kupuję szkieł ciemniejszych niż f/2.8 (poza ultraszerokimi). A w kwestii wyboru miedzy np DA40/2.8, a jakimś zoomem f/2.8 zawierającym tę ogniskową, dla wielu wybór jest również oczywisty... :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
200 mm to ogniskowa bardzo specyficzna
Na tyle "specyficzna", że jak dla mnie nie ma sensu nosić wielkiego klamota, żeby ją mieć.
pan.tadeusz napisał/a:
żonglerka ani wygodna ale czasochłonna więc w wielu sytuacjach tracisz możliwość zatrzymania sytuacji w kadrze.
Nie zdarzyło mi się. Kiedy mam zamiar/jestem zmuszony jej użyć, to ją przypinam. Tyle. "Żonglerka", to dla mnie norma.
pan.tadeusz napisał/a:
co do tej wygody noszenia trzech stałek zamiast jednego większego klamota też można dyskutować co kto lubi. zapewne łatwiej je poukładać w torbie i wraz ze skracaniem ogniskowej zyskujemy niebagatelnie na światłosile.
Na światłosile, jakości, uniwersalności, bokeh... W zasadzie to zyskujemy na wszystkim... :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
ten DA jednak nie zaskakuje niczym, a nawet trochę rozczarowuje (w testach)
Narazie to Ciebie rozczarowuje (w testach). Realnych użytkowników (nie tych co przestrzelili w sklepie) masz tu póki co dwóch i żaden nie jest rozczarowany...
Pisałem Ci, gdybym był w jakikolwiek sposób niezadowolony z tego szkła pozbyłbym się go bez wahania (i bez problemu).

[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 14:24 ]
dcs napisał/a:
Euzebiusz,
http://tnij.org/qpzd
Strona 5 :grin:
No właśnie, na Photodo jest niezłe podsumowanie:
Cytat:
Pentax SMC DA* 200mm f/2.8 ED(IF) SDM: Performance
If only all lenses performed like this! From maximum aperture the resolution in the centre is already approaching excellent levels and stopping down only improves matters. Peak quality is achieved at f/8, where the sharpness across the frame is as close to perfect as I have seen.

[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 14:28 ]
No i też mogę wrzucić coś, co mam akurat uploadowane w pełnym wymiarze:

http://jaad75.zenfolio.co.../p848514100.jpg

[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 14:34 ]
o i jeszcze taki crop 100%:

z tego zdjęcia:

pan.tadeusz napisał/a:
ten DA jednak nie zaskakuje niczym

Spodziewałeś się, że wyskoczy z niego królik?
Gdy weźmiesz do ręki oba, to zaskakuje sigma. Słabym wykonaniem i plastikowością.
Ale sigma z tego jest znana, więc mnie nie zaskakuje :-)

[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 15:08 ]
pan.tadeusz napisał/a:
żonglerka ani wygodna ale czasochłonna więc w wielu sytuacjach tracisz możliwość zatrzymania sytuacji w kadrze

Sorki. Ja pracuję dwoma lub trzema korpusami. Najczęściej stałkami w zakresie 15-85mm. najczęściej o jasnościach między 1.4 a 2.8. Jeśli idę na imprezę, gdzie przewiduję użycie dłuższej ogniskowej to mam korpus w torbie z zapiętą dwusetką i jak trzeba to zatrzymuję sytuację w kadrze.

oj ależ nikomu nie zamierzam udowadniać, że tym szkłem się nie da ;)
to fajnie, że jesteście zadowoleni i robicie z niego dobry użytek.

do takich detalicznych porównań to raczej sample z jednej puchy i te same kadry coś wniosłyby do dyskusji. aczkolwiek crop z modelką trochę miękki mi się zdaje... rzekłbym nawet, że jak fotki z Sigmy ;)

[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 15:18 ]
Euzebiusz napisał/a:

Jeśli idę na imprezę, gdzie przewiduję użycie dłuższej ogniskowej to mam korpus w torbie z zapiętą dwusetką i jak trzeba to zatrzymuję sytuację w kadrze.

ależ nie przeczę i nie twierdzę, że to źle :)
nie każdy ma możliwość obwiesić się korpusami i nie w każdych warunkach to wygodne.
często głównie operując długim końcem nagle potrzebuję zejść w okolicę 100, a bywa że i nawet najszerzej jak można. badziewna Sigma przyjemnie zaskakuje dodatkowym wzrostem rozdzielczości w tej okolicy i przyznam, że nawet gdybym miał ze sobą dwie stałki to brak czasu aby je zmienić (bo po temacie). drażni mnie jej klamotność ale gdybym miał taki dylemat to poszedłbym za radą z pierwszego posta

pan.tadeusz napisał/a:
do takich detalicznych porównań to raczej sample z jednej puchy i te same kadry coś wniosłyby do dyskusji.
Pod warunkiem, że ktoś chce zrobić sample. Pokazuję Ci zachowanie tego szkła w realnych sytuacjach - nie mam potrzeby strzelania do książek, czy innych murków, gdy widzę, że mam do czyniania z naprawdę dobrej jakości obiektywem, a już zwłaszcza nie mam potrzeby trzymania takich zdjęć na dysku... :razz:
pan.tadeusz napisał/a:
aczkolwiek crop z modelką trochę miękki mi się zdaje... rzekłbym nawet, że jak fotki z Sigmy ;)
A na pewno patrzysz w dobre miejsce i bierzesz pod uwagę odległość i płaszczyznę ostrości? To zdjęcie jest z 10MPix matrycy, więc na 16MPix ewentualne problemy wyszłyby tym bardziej. Nie wychodzą.

[ Dodano: Czw 17 Maj, 2012 15:28 ]
pan.tadeusz napisał/a:
gdybym miał taki dylemat to poszedłbym za radą z pierwszego posta
Idź, kto Ci broni... :razz:

jaad75 napisał/a:
A na pewno patrzysz w dobre miejsce i bierzesz pod uwagę odległość i płaszczyznę ostrości?

jak dla mnie to najostrzej jest gdzieś od rowka między piersiami w kierunku przedramienia.
jest duży kontrast ze stanikiem więc ciężko ocenić detal na fakturce materiału.
na skórze nie jest źle ale wydaje mi się, że trochę jednak mydli na mocniej kontrastujących krawędziach. mam tu kiepski monitor więc trudno oceniać... wydaje mi się że szału nie ma - czyli jak w testach :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
ciężko ocenić detal na fakturce materiału.
Zdajesz sobie sprawę o jakiej odległości i warunkach mówisz?... :lol:
pan.tadeusz napisał/a:
wydaje mi się że szału nie ma - czyli jak w testach :roll:
Taaak... :razz: Parafrazując Photodo - chciałbym, żeby wszystkie szkła, a już zwłaszcza zoomy, dawały choćby taką jakość "bez szału", na pełnej dziurze... :razz:
Wiesz, ja wiem z autopsji jaką jakość daje Sigma na 200mm - jak dla mnie na pełnej dziurze była używalna raczej awaryjnie, różnica na korzyść DA200 była ewidentna i zauważalna na pierwszy rzut oka. Oczywiście istnieje możliwość, że masz jakąś super sztukę, albo ja mam super sztukę DA200... :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
do takich detalicznych porównań to raczej sample z jednej puchy i te same kadry

A oprócz detalicznych porównań to jaki to ma sens praktyczny? ;-)

Cytat:
na skórze nie jest źle ale wydaje mi się, że trochę jednak mydli na mocniej kontrastujących krawędziach. mam tu kiepski monitor więc trudno oceniać... wydaje mi się że szału nie ma - czyli jak w testach

Dużo Ci się wydaje i do tego masz kiepski monitor, ponadto nie za bardzo wiesz od czego się odnosić. Nikt nie twierdzi, że DA 200 przy 2.8 rysuje tak samo jak LTD 77 przy 5.6. Nie mniej jednak jest nieźle, lepiej od zoomów a do tego poręcznie. W praktyce to wystarcza. Być może w rozmowach o tabelkach nie, ale to nie mój problem :-)

hijax_pl - Czw 17 Maj, 2012

DA 200/2.8?
Chciałbym by był Nikkor o takich parametrach i takiej jakości :roll:

Sigma 70-200/2,8?
Nie, dziękuję... wybrałem Tamrona (dla jakości obrazka).
Choć teraz ta nowa wersja z OS i HSM jest całkiem całkiem, ale to nadal jednak nie to, no i ta odpychająca cena...

hijax_pl napisał/a:
Chciałbym by był Nikkor o takich parametrach i takiej jakości :roll:

Nie wystarcza Ci że masz w systemie Nikkora 200mm F2.0 G ? Niektórym wystarcza ;-)

No jeśli 200/2,8 miałby być tańszy o raptem jednego tauzena to.. też by mi wystarczył :D

No i jest przecież jeszcze świetny Nikkor 180/2.8...

jaad75, true :)