forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - wadliwy canon 40d ? pomożecie ?

Carrera - Czw 17 Maj, 2012
Temat postu: wadliwy canon 40d ? pomożecie ?
Witam, byłem szczęśliwym posiadaczem nikona d50 + 28-80, posiadałem go kilka lat, byłem bardzo zadowolony i podkusiło mnie na canona 40d z obiektywem sigma 17-70 dc.
Nikon nie popełniał wiele błędów natomiast canon mam wrażenie jakby robił gorsze zdjęcia, mniej ostre, bardzo często przepala biały kolor, jasne elementy potrafią często zepsuć całe foto, twarze w pomieszczeniach też wychodzą przepalone, używałem już wszystkich możliwych ustawień i nic nie poprawiłem, podpinałem obiektyw 50mm canona na próbę i też szału nie było, nie wiem co z tym fantem dalej robić , aparat nie ma gwarancji. Może ktoś potrafi na podstawie zdjęć i konkretnych ustawień podpowiedzieć mi co jest z nim nie tak ?

z góry dziękuję za pomoc

mozer - Czw 17 Maj, 2012

Carrera, zrób zdjęcie białej powierzchni z pomiarem punktowym i korekcją +2EV i pokaż co wyjdzie.

http://img22.otofotki.pl/...59_IMG_0726.JPG

+2ev, pomiar punktowy

mozer - Czw 17 Maj, 2012

Carrera, wygląda ok. To może pokaż zdjęcie, na którym był problem i podaj dokładne ustawienia i sposób pomiaru światła.

ciężko mi pokazać konkretne zdjęcia bo pokasowałem te felerne, postaram się coś poszukać
mozer - Czw 17 Maj, 2012

Carrera, możesz jeszcze dla pewności sprawdzić to samo co powyżej na wszystkich trybach pomiaru, choć wątpię, żeby była znacząca różnica.

http://img22.otofotki.pl/...lnie-wazony.JPG

http://img22.otofotki.pl/...unktowy-(2).JPG

http://img22.otofotki.pl/...57_skupiony.JPG

http://img22.otofotki.pl/...lnie-wazony.JPG

http://img22.otofotki.pl/...osegmentowy.JPG

może z tego uda się coś wywnioskować, ten sam obiektyw podpiąłem do 50d i robił zupełnie inne zdjęcia przy ustawieniu na programie tematycznym, ostrzejsze, i kolorystycznie bez przepalania, jak na złość teraz wyszły te zdjecia bez tragedii

kozidron - Czw 17 Maj, 2012

Carrera, robisz jotpegi prosto z puszki na ustawieniach automatycznych i rozumiem że masz pretensje do automatyki aparatu :roll:

Po pierwsze przypomnij sobie jak miałes ustawione wyostrzanie dla jotpeg w nikonie i zerknij na te same ustawienia w canonie, poza wyostrzaniem masz te nieszczęsne picture style w 40D, zerknij co masz tam namodzone(to odnośnie ostrości).
Ta scena jest niespecjalna, uwierz mi że 40D da się robić nieprzepalone i całkiem przyzwoite zdjęcia. Może nikon na trybach automatycznych lepiej sobie radził z ustaleniem ekspozycji, tego nie wiem nigdy nie korzystałem z takich trybów na tych puszkach.

Może ta sigma (17-70) ma kłopoty z trafieniem w punkt(sigmy tak mają a z canonem to prawie reguła), co na przykład poprzedniemu właścicielowi nie przeszkadzało a tobie już tak.
Jest sporo zmiennych, jeżeli chodzi o sytuację, którą opisujesz.

mozer - Czw 17 Maj, 2012

Carrera, tak na marginesie podawanie, że pomiar punktowy bez określenia, gdzie ten punkt się znajdował nic nie mówi. Tak czy inaczej wszystko wygląda w miarę ok.

O programach tematycznych się nie wypowiem, bo nigdy żadnego z nich nie użyłem.

kozidron, nie mam pretensji do niczego bo jestem amatorem, możesz mieć rację z sigmą, często przy zdjęciach w pomieszczeniu co któreś zdjęcie jest nie ostre.

Siedziałem tydzień nad aparatem z instrukcją w ręku, przestawiałem , kombinowałem i nie wiem, nie umiem sam sprawdzić co tu jest nie tak... miałem podobny do sigmy obiektyw canona i nie było wcale lepiej a nawet odrobinę gorzej, ogólnie zdjęcia wychodzą jak średniej klasy kompaktem. Wiadomą jest że nie umiem z niego do końca korzystać ale jakby go nie ustawić nie powala żadne foto.... miałem tydzień 50d i zdjęcia były ładne

ps. obraz mam ostawiony na neutralny

wstawię zdjęcie i może ktoś pomoże z ustawieniami i zobaczymy co uda się osiągnąć

Carrera napisał/a:
zęsto przy zdjęciach w pomieszczeniu co któreś zdjęcie jest nie ostre.

to nie przesądza o tym, że obiektyw ma bf/ff (czyli ustawia ostrość przed lub za obiektem w który celujesz), najzwyczajniej ten obiektyw w trudnych warunkach gorzej sobie radzi i albo nie zdążył wcelować bo bładził albo czas był za długi.

Ja bym proponował zacząć korzystać z trybu M, wiem że wydaje ci się iż to głęboką wodą ale dasz radę.
Carrera napisał/a:
ogólnie zdjęcia wychodzą jak średniej klasy kompaktem

nie wykluczone jest, że ta sigma jest uszkodzona, tego tak naprawdę nie wiem. Niestety najczęstszą przyczyną niepowodzeń jest operator. Nie zniechęcaj się :wink:

czyli na odległość nic nie wymyślimy, albo poszukam kogoś kto będzie umiał fachowo ocenić ten zestaw albo go po prostu sprzedam, dziękuję za info
Usjwo - Czw 17 Maj, 2012

napisz skad jestes, to moze jakis bliski uzytkownik C, uzyczy swojego sprzetu do testow

jestem z Malborka woj. pomorskie

Carrera napisał/a:
czyli na odległość nic nie wymyślimy, albo poszukam kogoś kto będzie umiał fachowo ocenić ten zestaw albo go po prostu sprzedam, dziękuję za info

Carrera, da radę ale albo musisz być precyzyjny albo wkleić te nieudane zdjęcia.

Usjwo napisał/a:
uzyczy swojego sprzetu do testow

ale ty masz 40D a ja miałem i oboje wiemy, że tym aparatem da się zrobić całkiem przyzwoite zdjecia, no może żaden z nas nie korzystał z automatyki, szczególnie tej programowej.

kozidron, postaram się pożyczyć podobną puszkę i podpiąć tą sigmę na próbę, coś ma feler nie ma tak że aparat za kilka tyś ma tak słabe wszystkie programy tematyczne
mozer - Czw 17 Maj, 2012

Carrera, aparaty tej klasy nie służą do używania programów tematycznych...

mozer, oczywiście że nie służą ale to nie jest przecież profesionalny aparat, miałem przez tydzień 50d nowszy model i robił zdjęcia jak powinien, szkoda ze nie zachowałem zdjęć tych samych obiektów dla pokazania, na takim samym ustawieniu itd. różnica była ogromna
komor - Czw 17 Maj, 2012

Miałem 40D, mam 50D, może i jakaś różnica w pracy światłomierza jest na korzyść 50D, ale czy ogromna? Fakt, że trybów automatycznych nie użyłem ani w jednym ani w drugim, więc może czegoś nie wiem.
mozer - Czw 17 Maj, 2012

Carrera, a sprawdzałeś dokładnie te zdjęcia czy na ekranikach aparatów?

mozer, pewnie że sprawdziłem, postawiłem statyw i w tym samym miejscu na tych samych obiektywach na tych samych tematach robiłem zdjęcia, zresztą mam katalog ze zdjęciami z 50d i to inna bajka, zdjęcia są ładne takie plastyczne, przynajmniej wg. mojej oceny są bez porównania lepsze, oczywiście robione tym samym obiektywem.

albo tak poprawili zaskakująco automatykę w 50d albo mój 40d ma wadę

Zaraz poszukam coś dla porównania

kozidron - Pią 18 Maj, 2012

Carrera, jak sam widzisz w kwestii korzystania z trybów automatycznych i tego jak pracuje w nich automatyka nie za wiele Ci pomozemy.

Przestawiłem własnie w 50D na te tryby "kulturalne" (dopadła mnie trauma :wink: ) okazuje się, ze pomiar tam jest z automatu ustawiony na wielosegmentowy.
Carrera, pomiar ten działa na zasadzie odniesienia do jakiejś porównawczej bazy w aparacie ma to niewiele wspólnego z precyzyjnym dobraniem parametrów do sytuacji fotograficznej. Możliwe, że ta biblioteka w nikonie d50 była wieksza. Generalnie jest tak, że czym bardziej zaawansowany aparat tym ta biblioteka jest mniejsza :smile: a może się myle i przepisuje bzdury przeczytane wielokrotnie na necie.

Generalnie radzę ci po raz drugi przestać korzystać z tych wesołych trybów.

mozer - Pią 18 Maj, 2012

Carrera, ja Ci mogę sprawdzić u siebie działanie trybów tematycznych, tylko musisz mi wymyślić jakąś powtarzalną scenkę ;)
Carrera - Pią 18 Maj, 2012

w takim razie mam prośbę do kogokolwiek o wstawienie zdjęcia na trybie tematycznym oraz na manualnych ustawieniach, zrobionego najlepiej obiektywem nie lepszym od mojego (powiedzmy w ciągu dnia pogoda jest dziś ładna widok za oknem)
ryszardo - Pią 18 Maj, 2012

Carrera napisał/a:
w takim razie mam prośbę do kogokolwiek o wstawienie zdjęcia na trybie tematycznym oraz na manualnych ustawieniach, zrobionego najlepiej obiektywem nie lepszym od mojego (powiedzmy w ciągu dnia pogoda jest dziś ładna widok za oknem)

A jaki dokładnie masz obiektyw? Tj. starsza sigma 17-70 czy nowsza, ze stabilizacją.
Pytam, ponieważ od półtora roku mam zestaw 40D + 17-70 OS HSM i sprawuje się świetnie. Jak by co, to jakieś porównanie mogę zrobić.

ryszardo, mam starszą bez stabilizacji
mozer - Pią 18 Maj, 2012

Mogę pstryknąć 50/1.8. Nie mam obecnie żadnych zoomów standardowych.

mozer, to nie będzie za dobre porównanie raczej nie ma sensu
ryszardo - Pią 18 Maj, 2012

Jadę jutro na małą wycieczkę rowerową z aparatem, więc mogę jakieś testowe też porobić.
Na jakich ustawieniach (rozumiem, że chodzi o tryby tematyczne)?
I jakie sceny?

Mogę przetestować na swojej sigmie i na manualnym MIRze 24M (35/2,0).

Przejrzałem dotychczasowe zdjęcia i raczej nic do porównania nie znajdę, bo w zasadzie od początku robię w RAWach.