forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki obiektyw szerokokątny do canon 400d???

emanuelle - Pią 18 Maj, 2012
Temat postu: jaki obiektyw szerokokątny do canon 400d???
Witam
posiadam lustrzanke cyfrową CANON 400d, planuje zakup obiektywu szerokokatnego i proszę o pomoc!!!! raczkuje w fotografii i totalnie nie mam pojęcia co kupić!!!
cenowo do 1500 zł!!!

kozidron - Pią 18 Maj, 2012

emanuelle napisał/a:
i totalnie nie mam pojęcia co kupić!!!
cenowo do 1500 zł!!!

Z takim budżetem to chyba tylko samyang 14mm/2.8, mozna szukać jeszcze używki sigmy 10-20/4-5.6

mozer - Pią 18 Maj, 2012

emanuelle, a możesz jakoś opisowo określić co to dla Ciebie obiektyw szerokokątny? Zoom? Stałka? 10 mm? 18 mm?
emanuelle - Sob 19 Maj, 2012

do tej pory robiłam zdjęcia na kicie dołączonym do body Canon 400d, chciałabym popróbować z obiektywem, który da mi więcej możliwości... fotografuję krajobrazy, arhitekturę ale też ludzi (portrety) z tego co sie zorientowałam na necie to szerokokątny "ogarnia" to wszytsko. Co do parametrów nie potrafię nic konkretnie sprecyzować bo się poprostu na tym nie znam , stąd też moja prośba o pomoc!!!
jaad75 - Sob 19 Maj, 2012

emanuelle napisał/a:
do tej pory robiłam zdjęcia na kicie dołączonym do body Canon 400d
A cóż to jest "kit dołączony do body"?... :twisted:
emanuelle napisał/a:
fotografuję krajobrazy, arhitekturę ale też ludzi (portrety) z tego co sie zorientowałam na necie to szerokokątny "ogarnia" to wszytsko
Źle się zorientowałaś. Szerokokątny nie nadaje się do portretów w klasycznym tego słowa znaczeniu. Można robić nim tzw. portrety środowiskowe w szerszych planach, typowy kadr porteretowy będzie wyraźnie zniekształcony, ze względu na odległość z jakiej zmuszona byłabyś go zrobić.
mozer - Sob 19 Maj, 2012

emanuelle, czyli jednak potrzebujesz ogniskowych najlepiej rzędu 10-11 mm. W tym budżecie nowego szkła rektalinearnego tego typu nie dostaniesz. Możesz kupić Samyanga 8 mm, ale to jest rybie oko, więc zakrzywia linie proste - do architektury tylko przy specyficznych zastosowaniach.
moronica - Sob 19 Maj, 2012

za 1500 mozna poszukac tokiny 12-24, oczywiscie uzywanej
Sunders - Sob 19 Maj, 2012

emanuelle napisał/a:
planuje zakup obiektywu szerokokatnego/.../cenowo do 1500 zł!!!

Za tyle możesz kupić używanego tamrona 10-24mm f/3,5-4,5 Di II LD.
np. http://allegro.pl/szeroko...2331250716.html

emanuelle - Wto 22 Maj, 2012

dziękuje za rady widzę ze będę musiała poszerzyć swój budżet!!! jad75-> wogóle nie jestem zorientowana,czytam tu czytam tam i analizuję... rózne rzeczy ludzie piszą dlatego pytam WAS tutaj o radę...
Więc może tak co polecacie? dużo podrózuję, fotografuję miasta, ludzi, przyrodę... chciałabym mieć cos lepszego niż zwykły obiektyw zakupiony wraz z cannonem 400d!!!

mozer - Wto 22 Maj, 2012

emanuelle, 10-22 plus 50/1.8 (lepiej 50/1.4) oraz jakieś tele jeśli cykasz dzikie zwierzęta.
dragossani - Wto 22 Maj, 2012

Spróbuj dozbierać na Tokinę 11-16mm f/2.8 - warto. Używaną da się kupić za ok. 1900 zł.
mozer - Wto 22 Maj, 2012

dragossani, czy ja wiem czy to dobra porada? Nie dostanie nerwicy w związku z AF? ;)
Sunders - Wto 22 Maj, 2012

emanuelle napisał/a:
planuje zakup obiektywu szerokokatnego i proszę o pomoc!!!! raczkuje w fotografii i totalnie nie mam pojęcia co kupić!!!

emanuelle napisał/a:
dużo podrózuję, fotografuję miasta, ludzi, przyrodę... chciałabym mieć cos lepszego niż zwykły obiektyw zakupiony wraz z cannonem 400d!!!

emanuelle, IMHO wcale nie potrzebujesz obiektywu szerokokątnego, tylko coś lepszego w miejsce obiektywu kitowego. Poczytaj ten wątek:"Co zamiast KITA do Canona".Za podana kasę możesz np. kupić sobie tamrona 17-50/2,8. :smile:

baracuda - Wto 22 Maj, 2012

moronica napisał/a:
poszukac tokiny 12-24....

posiadam i sobie chwalę :)

muzyk - Wto 22 Maj, 2012

baracuda napisał/a:
moronica napisał/a:
poszukac tokiny 12-24....

posiadam i sobie chwalę :)

Tutaj np. jest 12-24 II
Jak też ten sam obiektyw 20 euro tańszy