|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 60d z kitem
Olimpicgamer - Sob 19 Maj, 2012 Temat postu: Canon 60d z kitem Cześć..po długich namysłach zdecydowałem się na zakup Canona 60D , teraz pora na teleobiektyw. Jaki polecacie ( ok. 2000zł ) ktorym można już robić fajne macro ? wcześniej używałem Sigmy APO DG 70-300mm w uzyciu z 1100D i wyraźnie chcę czegoś więcej !!! Z góry dzięki
moronica - Sob 19 Maj, 2012
Olimpicgamer, chcesz teleobiektyw czy obiektyw do makro? niby takie 90mm (Tamron 90mm to bardzo fajne stosunkowo tanie szklo) to juz tele ale do 300mm to mu daleko. zoomy nie dadza ci skali odwzorowania 1:1
Olimpicgamer - Sob 19 Maj, 2012
teleobiektyw , nie ukrywam że zakres fotografii jaką chcę robić jest szeroki...tak więc przeróżne zbliżenia no i oczywiscie ze stabilizacją
moronica - Sob 19 Maj, 2012
pod Canona chyba nie ma nic dluzszego niz Sigma 180mm (oferujacego skale 1:1). jest jeszcze taki Tamron 70-200 (skala 1:3) jeszcze ekstremalniej to Sigma 50-500 (skala 1:2 ale zasieg ogromny). zaden z nich nie miesci sie w budzecie. jesli faktycznie chcesz wiecej, niz wspomniana Sigma 70-300, to musisz zdecydowac - tele czy makro
dcs - Sob 19 Maj, 2012
jaad75 - Sob 19 Maj, 2012
z kitem?...
muzyk - Sob 19 Maj, 2012
jaad75 napisał/a: | z kitem?... |
Z "kitą"
Olimpicgamer napisał/a: | Jaki polecacie ( ok. 2000zł ) ktorym można już robić fajne macro ? |
Sigma 150 2.8 bez VC, albo ... Tokina 100 2.8.
mozer - Sob 19 Maj, 2012
muzyk, a dlaczego nie C100/2.8? Nie rozumiem bezkrytycznego polecania S150.
komor - Nie 20 Maj, 2012
mozer, można to odwrócić i powiedzieć, że nie rozumiem bezkrytycznego polecania C100. Ale rzeczywiście, dla kanoniera to dość dobry wybór (znaczy Canon EF 100/2.8 Macro) bo jest relatywnie niedrogi a dość uniwersalny i daje ładny obrazek.
muzyk - Nie 20 Maj, 2012
mozer napisał/a: | Nie rozumiem bezkrytycznego polecania S150. |
150 mm - a padło pytanie o tele...
150 tele, jest przecież bardziej tele od 100 tele, nie?
mozer - Nie 20 Maj, 2012
A przepraszam - umknęło mi to tele
Ja bym się jednak bał głównie ze względu na AF.
Muzyk polecił S150 i T100, dlatego dziwie się, że pominął Canona.
muzyk - Nie 20 Maj, 2012
mozer napisał/a: | dlatego dziwie się, że pominął Canona. |
No Kanon ma AF spoko, ale optycznie od obu jest nieco słabszy.
Jeśli zaś do makro, to AF i tak nie jest tu priorytetem.
P.S. A i z nędznym AF Tokiny da się portrety robić. Warunek: musi być wycelowane i nie przemieszczane, bo inaczej "hodowla świni" (jazgot af w te i we wte hehe ).
komor - Nie 20 Maj, 2012
muzyk, C100 jest optycznie słabszy od S150? Nie powiedziałbym, chyba, że jakiś wybitny egzemplarz Sigmy kontra wybitnie kiepska sztuka Canona. W obu przypadkach mam na myśli starsze wersje bez stabilizacji.
broczek - Wto 22 Maj, 2012
jaad75 napisał/a: | z kitem?... |
Strasznie jesteś wyczulony na formę "kit". Skąd się to wzięło, że aż tak się przejmujesz błędnym używaniem tego sformułowania?
jaad75 - Sro 23 Maj, 2012
Drażni mnie ignorancja. Po prostu. Tak samo jestem "wyczulony" na nieprawidłową odmianę bokeh, czy używanie przesłony, zamiast przysłony.
Aszex - Sro 23 Maj, 2012
do makro są jeszcze pierścienie pośrednie, dcr-250 i analogi:
http://www.fotografowac.pl/obiektywy/makro.html
Najlepszy i tak jest zoom typu "canonik bujany", czyli przechodzisz na MF i bujasz się w przód w tył.
kozidron - Sro 23 Maj, 2012
Aszex napisał/a: | Najlepszy i tak jest zoom typu "canonik bujany", czyli przechodzisz na MF i bujasz się w przód w tył. |
Cokolwiek to znaczy . Myslałem, że zapoznałem się z całym żargonem w tej materii, współczucia tylko dla kogoś nowego, po przeczytaniu tego można mieć mieszane uczucia
mozer - Sro 23 Maj, 2012
jaad75 napisał/a: | używanie przesłony, zamiast przysłony. |
W języku "ogólnym" obie formy są poprawne - nie wszyscy muszą być zobligowani do stosowania słownictwa specjalistycznego, więc nie należy za to tępić początkujących. Tym bardziej, że to nie jest forum dla zawodowców, tylko dla różnych grup.
O wiele gorsza jest kwestia "kita". Poza tym piszesz "bokeh" zamiast "boke"
mozer napisał/a: | W języku "ogólnym" obie formy są poprawne - nie wszyscy muszą być zobligowani do stosowania słownictwa specjalistycznego, więc nie należy za to tępić początkujących. Tym bardziej, że to nie jest forum dla zawodowców, tylko dla różnych grup.
O wiele gorsza jest kwestia "kita". Poza tym piszesz "bokeh" zamiast "boke" |
mozer, widać ominęły cię te wszystkie dyskusje na temat tej i innej pisowni w sumie nic nie straciłeś
Wiedziałbyś dlaczego własnie mozna napisać bokeh, co zresztą mi totalnie zwisa w przeciwieństwie do wspomnianej wcześniej "przysłony"
mozer - Sro 23 Maj, 2012
kozidron, wiesz... ja też zazwyczaj mówię/piszę "przysłony", ale na tym forum (i w innych miejscach) ludzie sadzą znacznie większe byki i jakoś nikt się tym nie przejmuje...
Ja tylko postuluję o rozsądek
Aszex - Sro 23 Maj, 2012
kozidron, canonik bujany-konik bujany, a ostrość ustawiasz przez kiwanie się w przód i w tył.
Cytat: | kozidron, canonik bujany-konik bujany, a ostrość ustawiasz przez kiwanie się w przód i w tył. |
matko z córką w życiu bym się nie domyślił, że o to chodzi a jestem juz po 2 kawie
mozer napisał/a: | W języku "ogólnym" obie formy są poprawne - nie wszyscy muszą być zobligowani do stosowania słownictwa specjalistycznego | W "języku ogólnym" powstał uzus, wynikający z pierwotnej ignorancji właśnie.
mozer napisał/a: | Poza tym piszesz "bokeh" zamiast "boke" | Używam pisowni w jakiej to słowo zrobiło karierę międzynarodową, a nie "japońskiej". Wymawiam jednak boke i używam w formie nieodmiennej.
hijax_pl - Sro 23 Maj, 2012
jaad75 napisał/a: | Używam pisowni w jakiej to słowo zrobiło karierę międzynarodową | .. dzięki czemu wspierasz jaad75 napisał/a: | uzus, wynikający z pierwotnej ignorancji właśnie. |
mozer - Sro 23 Maj, 2012
Tia, nie ma jak spójność poglądów
Rób sobie jak chcesz, ale po co narzucać innym swoje specyficzne przekonania?
hijax_pl, nie, bo słowo praktycznie zaistniało poza Japonią w takiej pisowni właśnie i w większości krajów zaimportowano je z angielskiego zapisu fonetycznego. Miałbym może zapisywać je w kanji?...
"Przesłona", czy "kit", to kompletnie inny przypadek.
jaad75 napisał/a: | nie, bo słowo praktycznie zaistniało poza Japonią w takiej pisowni właśnie i w większości krajów zaimportowano je z angielskiego zapisu fonetycznego. Miałbym może zapisywać je w kanji?... | No ale dlaczego my mamy papugować niedouczonych hamerykanów? Nie ma lepszych wzorców? Dlaczego w naszym języku mamy rozróżniać boke od sake? Nie wystarczy zapis fonetyczny w.. języku polskim? jaad75 napisał/a: | "Przesłona", czy "kit", to kompletnie inny przypadek. | Bo ja wiem? Tu masz uzus wynikający z niewiedzy technicznej a tam uzus z niewiedzy językowej... Niewiedza jest niewiedzą i tyle
moronica - Sro 23 Maj, 2012
hijax_pl, sake zapewne zawedrowala do jezyka polskiego rowniez za posrednictwem innego jezyka. a po angielsku to przeciez nie jest sakeh
moronica, ja to rozumiem, nie rozumiem jednak dlaczego na siłę w jęz polskim tworzyć wyjątki
dcs - Sro 23 Maj, 2012
Kontynuując ot chciałbym zaproponować używanie w tym wypadku słowa "rozmycie".
Będzie ono jak najbardziej na miejscu.
Wg Słownik Języka Polskiego:
rozmyć- /m.in/ pozbawić wyraźnych konturów.
A stąd już prosta droga do utworzenia rzeczownika odsłownego (odczasownikowego) -rozmycie.
Łatwo też będzie je dookreślić -np. miękkie, twarde, łagodne itd.
mozer - Sro 23 Maj, 2012
dcs, już była o tym niejedna dyskusja - to słowo nie jest wystarczająco precyzyjne.
dcs - Sro 23 Maj, 2012
mozer,
Do określenia, że coś jest nieostre masz -nieostrość, poruszone -poruszenie.
Poza tym "boke" samo nie określa "sposobu oddawania nieostrości obiektów znajdujących się poza głębią ostrości".
"miękki boke/h/" -to potworek językowy.
Wolę np. "miękkie rozmycie" i to mówi o "sposobie oddawania nieostrości obiektów znajdujących się poza głębią ostrości"
-Chyba nie masz wątpliwości o czym mowa
W Japonii te krzaczki też nie są jedynie przypisane do "określenia oddawania nieostrości /.../", mają bardziej ogólne znaczenia.
mozer - Czw 24 Maj, 2012
dcs, w Japonii nie, ale u nas wiadomo do czego konkretnie się to pojęcie odnosi. Nie ma sensu walczyć ze słowami, które już się zakorzeniły - to tak jak onegdaj usiłowano tworzyć potworki w stylu "manipulator ręczny".
A rozmycie może być i efektem ruchu, i soft focusa, i wad obiektywu i in.
W szczególności "miękkie rozmycie" kojarzy mi się raczej z soft focusem.
Jak powiem "ale ten obiektyw daje ładne rozmycie", to nie będzie jasne o co mi chodziło.
dcs - Czw 24 Maj, 2012
mozer napisał/a: | Jak powiem "ale ten obiektyw daje ładne rozmycie", to nie będzie jasne o co mi chodziło. |
-Dla mnie jasne.
mozer napisał/a: | A rozmycie może być i efektem ruchu, | - dcs napisał/a: | poruszone -poruszenie. |
mozer napisał/a: | A rozmycie może być ... i soft focusa, i wad obiektywu |
Żebyśmy się dobrze rozumieli: SF -to te które rozmywają obiekty znajdujące się w polu ostrości, a tu nie oto chodzi.
mozer napisał/a: | W szczególności "miękkie rozmycie" kojarzy mi się raczej z soft focusem. |
Sony 135mm f/2.8 [T4.5] STF: "As mentioned the design of the lens has been optimized to achieve a silky bokeh (out-of-focus blur) and the STF does not disappoint here. At T/4.5 (f/2.8) the bokeh is smoother than on any other lens tested to date.."
Błąd, a co z Nikkor 105DC, Nikkor 135DC, Sony 135 STF. To nie są obiektywy Soft Focus, rozmywać można tylko tło. Przecież to najbardziej chwalone obiektywy przez "maniaków bokeh".
Widziałeś zdjęcia z któregoś z nich?
Zerknij na PZ.
moronica - Czw 24 Maj, 2012
dcs, tyle ze skrot DC nie pochodzi od rozmycia tylko od kontroli nieostrosci (wiem, marne tlumaczenie ale nie mam pomyslu na lepsze)
mozer - Czw 24 Maj, 2012
Cytat: | Żebyśmy się dobrze rozumieli: SF -to te które rozmywają obiekty znajdujące się w polu ostrości, a tu nie oto chodzi. |
Wiem, przecież o tym w domyśle pisałem. Widzisz, że jednak jest zamieszanie jak mówimy "miękkie rozmycie". Jak nazwiesz soft focus po polsku?
dcs - Czw 24 Maj, 2012
mozer,
mozer napisał/a: | Jak nazwiesz soft focus po polsku? |
-Miękko rysujący - to znane określenie.
[ Dodano: Czw 24 Maj, 2012 01:41 ]
moronica,
.. a STF to Smooth Trans Focus -płynna zmiana ostrości.
kozidron - Czw 24 Maj, 2012
jakby nie patrzeć to: 60D z kitem na obojętnie jakiej przysłonie ma do du.py bokeh, bo przecież nie napiszę poszarpane, słabe, mało miękkie rozmycie i to jakby podsumowuje cały temat
mozer - Czw 24 Maj, 2012
dcs, ok, niech i tak będzie. Tylko, że termin boke się już przyjął i ciężko będzie to zmienić.
Aszex - Czw 24 Maj, 2012
dcs napisał/a: | Łatwo też będzie je dookreślić -np. miękkie, twarde, łagodne itd. |
Przeczytaj, masz też wiele wzorów i przykładów, że to za mało, znacznie za mało.
http://www.optyczne.pl/21...okeh_Wstęp.html
dcs - Czw 24 Maj, 2012
Aszex, Aszex napisał/a: | dcs napisał/a:
Łatwo też będzie je dookreślić -np. miękkie, twarde, łagodne itd.
Przeczytaj, masz też wiele wzorów i przykładów, że to za mało, znacznie za mało.
|
dcs napisał/a: | np. miękkie, twarde, łagodne itd. |
"Wprowadzone wartości liczbowych CD i MV kodyfikujących najważniejsze cechy bokeh" -to zadanie dla nudzącego się matematyka. /Lubię matematykę i fizykę, są logiczne -dla mnie piękne, ale nie do tego./
-Dla osoby nie mającej w rękach tych obiektywów CD i MV i tak wiele nie powiedzą.
A w szkłach DC i STF jest więcej zmiennych /szczególnie w DC/
Może by wyprowadzić matematyczny wzór na AVI /Artistic Value of Images/?
Aszex - Czw 24 Maj, 2012
hijax_pl - Czw 24 Maj, 2012
Aszex, prawdę mówiąc nie wiem zupełnie o co Ci chodzi...
dcs - Czw 24 Maj, 2012
Aszex,
Aszex napisał/a: | http://www.optyczne.pl/21...okeh_Wstęp.html |
Zalinkowałeś artykuł, który nie czytałeś?
Do niego się odnosiłem.
Aszex - Czw 24 Maj, 2012
Że bokeh charakteryzuje bardzo wiele słów, a nie tylko miękkie etc oraz że rozmycie jest zbyt uproszczonym terminem. A Ty czytałeś dcs?
[ Dodano: Czw 24 Maj, 2012 14:53 ]
hijax_pl, ponoć jakieś zdjęcie czeka na Ciebie...
Aszex napisał/a: | ponoć jakieś zdjęcie czeka na Ciebie... | A czeka, czeka... Układają się powoli rekwizyty i będzie niedługo sesyjka. A co u Ciebie?
dcs - Czw 24 Maj, 2012
Aszex,
Oczywiście, że czytałem. Uważam pomiary z tego artykułu za sztukę dla sztuki /matematyki/.
Autor załamałby się, jakby miał dokonać pomiarów dla Nikkora DC na wszystkich jego ustawieniach. Jakbym go nie używał osiwiałbym przeglądając jego tabelki /wykonane przez autora artykułu/ i porównując z np. Sony STF. A wystarczyłoby obejrzeć parę zdjęć przykładowych z obu i wszystko byłoby jasne.
Aszex - Czw 24 Maj, 2012
dcs, nie chodzi o wzory i pomiary, ale od jak wielu rzeczy on zależy...
Aszex napisał/a: | ale od jak wielu rzeczy on zależy... | Zasadniczo boke zależy tylko i wyłącznie od sposobu dystrybucji światła w krążku rozproszenia oraz rozmiaru i kształtu owego krążka.
Aszex - Czw 24 Maj, 2012
Hmm, czyli kit i leica podpięte do tej samej matrycy dadzą to samo?
Skąd taka myśl?
dcs - Czw 24 Maj, 2012
Aszex,
Używam/używałem wszystkich, które wymieniłem i jeszcze z 7 starych /np. SF na cyfrze, w dodatku tylko na FF -mnie nie kręcą/ i powiem ci, że opis: gładki, miękki, jedwabny, kremowy, nerwowy, niespokojny itd. dla osoby, która nie używała tych obiektywów mówi nie mniej o ich walorach niż liczby w tabelkach autora ww. tekstu.
To tak jak próba opisania pierwszego pocałunku. ...próba opisania
dcs napisał/a: | opis: gładki, miękki, jedwabny, kremowy, nerwowy, niespokojny itd. dla osoby, która nie używała tych obiektywów mówi nie mniej o ich walorach niż liczby w tabelkach autora ww. tekstu. | Prawda.
dcs - Czw 24 Maj, 2012
Bardzo dobre efekty /jeśli chodzi o miękkość -SF/ daje Helios 58/2 /pre-set -bo ma więcej listków/ z wyjętym tylnym członem.
Aszex - Czw 24 Maj, 2012
dcs napisał/a: | gładki, miękki, jedwabny, kremowy, nerwowy, niespokojny itd. dla osoby, która nie używała tych obiektywów mówi nie mniej o ich walorach niż liczby w tabelkach autora ww. tekstu. |
tyle, że to emocje, a to co u jednego jest kremowe u drugiego jest nerwowe...
hijax_pl napisał/a: | tylko i wyłącznie od sposobu dystrybucji światła w krążku rozproszenia |
dcs - Czw 24 Maj, 2012
Aszex,
"Dobre rozmycie" -też jest subiektywne. Dla mnie obwarzanki i cebulki to porażka, o wielokątach i elipsach nie wspominając.
komor - Pią 25 Maj, 2012
dcs napisał/a: | z wyjętym tylnym członem. |
Jak gadają sami faceci to i tak koniec końców rozmowa schodzi na jeden temat.
|
|