|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Porównanie rozmycia tła - f/4 i f/5.6
mozer - Nie 20 Maj, 2012 Temat postu: Porównanie rozmycia tła - f/4 i f/5.6 Czy ktoś może natknął się na porównanie rozmycia tła w obiektywie klasy 300/4 lub 400/4 na przysłonach f/4 i f/5.6? Szukam czegoś takiego i nie mogę znaleźć. Chodzi mi o standardowe zastosowanie przyrodnicze, czyli np. jeleń i w średniej odległości roślinność.
oxygenium79 - Pią 25 Maj, 2012
Nie ma takich porównań pewnie dlatego, że to żadna różnica przy takich szkłach i takich tematach. Dzielenie włosa na czworo. Ale mogę się mylić
mozer - Pią 25 Maj, 2012
oxygenium79, widzisz, mi się też tak wydaje, ale ludzie często zachwycają się zdjęciami na f/4, które wymagają naprawdę profesjonalnych szkieł. Dlatego interesuje mnie czy jednak jest jakaś różnica
Aszex - Pią 25 Maj, 2012
mozer, a na pbase czy pixel-peeper nie ma? Powinno coś być na stronach testujących sprzęt
mozer - Pią 25 Maj, 2012
Aszex, nie wiem jak znaleźć to samo ujęcia na różnych przysłonach.
Aszex - Pią 25 Maj, 2012
Najprościej, chyba, to wpisać w googla interesujące Cię obiektywy. Jeśli to nie pomoże to w jedną zakładkę jeden, drugi w drugą, porównać wyniki i wejść na stronę, która testowała obydwa. Lub flickr. Dałeś takiego case'a, że szukanie igły w stogu siana to pryszcz...
mozer - Pią 25 Maj, 2012
Cytat: | Dałeś takiego case'a, że szukanie igły w stogu siana to pryszcz...
|
No toż właśnie dlatego pytam, czy ktoś czegoś takiego nie widział
Aszex - Pią 25 Maj, 2012
Jeszcze ewentualnie można zapytać na forum nikona lub canona.
arek. - Sob 26 Maj, 2012
Hm, a przejść się do sklepu i poprosić o taki test? Z jeleniem chyba tylko może być problem.
B o g d a n - Nie 27 Maj, 2012
mozer napisał/a: | Czy ktoś może natknął się na porównanie rozmycia tła w obiektywie klasy 300/4 lub 400/4 na przysłonach f/4 i f/5.6? |
A może być z zooma 70-200 na 200 mm ?
mozer - Pon 28 Maj, 2012
B o g d a n, jak masz gotowe, to chętnie zobaczę, ale ogólnie to ciut dłuższe ogniskowe mnie interesują.
infocyk - Pon 28 Maj, 2012
mozer, może takie testowe z 300 F4 IS USM
1. F4.0
2. F5.6
3. F8.0
4. F4.0
5. F5.6
6. F8.0
7. F4.0
8. F8.0
mozer - Pon 28 Maj, 2012
infocyk, o, dzięki! Tak jak sądziłem - różnica jest właściwie marginalna
moronica - Pon 28 Maj, 2012
mozer, masz pecha, chcialam ci wykonac test na labedziu (mieszka w basenie, w ktorym odbywaja sie lekcje windsurfingu, wiec mozna go cykac do woli bo ma nerwy ze stali albo po prostu juz mu wszystko jedno) ale jak na zlosc dzisiaj pierwszy raz byl tam nieobecny. tak wiec mewa
f/2.8
f/4
f/5.6
sorry za niezbyt rowna ekspozycje
mozer - Pon 28 Maj, 2012
moronica, dziękuję bardzo. Trochę mi to rozjaśniło
111lisu - Czw 31 Maj, 2012
moronica napisał/a: | mozer, masz pecha, chcialam ci wykonac test na labedziu (mieszka w basenie, w ktorym odbywaja sie lekcje windsurfingu, wiec mozna go cykac do woli bo ma nerwy ze stali albo po prostu juz mu wszystko jedno) ale jak na zlosc dzisiaj pierwszy raz byl tam nieobecny. tak wiec mewa |
Przepraszam za sformułowanie, ale posmarkałem się czytając powyższy tekst
A ta mewa też z tego basenu czy z innego, ciekawe czy jej też wszystko jedno
Naprawdę Marcin Daniec nie powstydziłby się takiego tekstu
Ubawiłem się setnie, za co dziękuję.
moronica - Czw 31 Maj, 2012
mewy srebrzyste sie ludzi nie boja wiec sa dobrym obiektem fotograficznych testow, ta sfotografowalam na plazy nieopodal tego basenu. labedzia to mi serio szkoda, moglby sie ruszyc zaledwie 5km nad rzeke do kumpli, a tak tkwi tam samotnie. moze go surferzy czyms czestuja
dcs - Czw 31 Maj, 2012
moronica, moronica napisał/a: | moze go surferzy czyms czestuja |
Good stuff!
B o g d a n - Czw 31 Maj, 2012
mozer napisał/a: | B o g d a n, jak masz gotowe, to chętnie zobaczę, ale ogólnie to ciut dłuższe ogniskowe mnie interesują. |
Kiedyś robiłem taki test aby sobie wykazać, że nie interesuje mnie już stary 70-200/2.8. Mam kilka serii w podobnym tonie ale jedna jest chyba najbardziej obrazowa z uwagi na rodzaj różnorodnego dość tła. W sumie jakby wyciąć z fotek odpowiednio sam środek do można sobie dowolną "ogniskową" zrobić.
Po kolei od F8 do F2.8
F8
F5.6
F4
F2.8
111lisu - Czw 31 Maj, 2012
moronica nie kombinuj tamten text jest super i już,
mnie rozwalił na części pierwsze.
Dobrze, że nikogo nie obudziłem, bo późno było
a łzy miałem w oczach.
|
|