|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sigma 28-105 ze starego Analoga + Body z Cyfrowej lustrzany?
spaceman - Nie 20 Maj, 2012 Temat postu: Sigma 28-105 ze starego Analoga + Body z Cyfrowej lustrzany? Witam serdecznie,
Jako, że czeka mnie dłuższy wyjazd za granicę, chciałbym rozpocząć przy okazji swoją przygodę z fotografią.
Odkurzyłem, nieużywany od dłuższego czasu (kilku dobry lat) sprzęt Ojca,
w skład którego wchodziła lustrzanka Analogowa Nikona + obiektyw Sigma AF 28-105 Asferical AF D
http://foto.recenzja.pl/Sigma_28_105mm_ ... l-rec-322/
Chciałbym wykorzystać szkło i połączyć je z lustrzanką cyfrową,
Myślałem o zakupie używanego modelu (ok 10tys zdjęć) nikona D90.
Budżet do 2000zł
Chciałbym poznać wasze sugestie, jakie body zakupić?
Chciałbym także zrealizować film z trasy montując aparat wewnątrz auta?
Jak odbije się to na żywotności wyżej wymienionej lustrzanki i czy w ogóle jest sens robienia tego tym sprzętem?
muzyk - Nie 20 Maj, 2012
Nie wiem jak z Nikonem, ale z Canonem ten obiektyw ma problemy (a może jest lekko dźabnięty?), bo po zrobieniu zdjęcia przysłona nie wraca.
Poza tym, optyka to to nie rzuca na kolana (przysłona faktycznie jest 4-5.6 a nie 3.8-5.6), a na matrycy aps c w D90 nie będziesz miał szerokiego kąta (ten dla apsc jako tzw. standardowy szeroki kąt... jest w granicach 16-18 mm na krótkim końcu) - chyba, że nie potrzebujesz.
dcs - Nie 20 Maj, 2012
spaceman,
Pod ten obiektyw nie warto ustawiać zakupy korpusu /z silnikiem/. Nic specjalnego.
Kup nowy D5100 z 18-55 /~2500zł/ lub z 18-105 /lepiej, ale drożej/
spaceman - Pon 21 Maj, 2012
Opcja sprzedaży tego obiektywu, też wchodzi w grę, jeżeli nie warto dokupywać body, wtedy już budżet wzrośnie o te 500zł. Dlatego potrzebna mi wasza rada.
dcs - Pon 21 Maj, 2012
spaceman,
Z tego analoga chcesz korzystać. /jaki?/
spaceman - Pon 21 Maj, 2012
Hej, analoga raczej chce zostawić w spokoju, chcę zakupić cyfrową lustrzankę.
dcs - Pon 21 Maj, 2012
spaceman,
Więc podtrzymuje to co napisałem.
|
|