forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki aparat do 700zl?

krystian - Pon 21 Maj, 2012
Temat postu: Jaki aparat do 700zl?
Witam.

Co byscie polecili z tych aparatow i dlaczego?

Canon SX130 IS
CANON Ixus 220HS
FUJI FILM FINEPIX S2950 HD
NIKON COOLPIX L810
OLYMPUS SZ-10
PANASONIC LUMIX DMC-TZ18

Moze jakies inne?
Bardzo prosze o pomoc i napisanie dlaczego wlasnie ten.

Pozdrawiam.

Sunders - Pon 21 Maj, 2012

CANON Ixus 220HS
stosunkowo dobry obiektyw
zapis video FHD
skuteczna stabilizacja

TomPL2 - Pon 21 Maj, 2012
Temat postu: Re: Jaki aparat do 700zl?
krystian napisał/a:
Witam.
Co byscie polecili z tych aparatow i dlaczego?

Jeśli cena to jedyne kryterium, to bierz który ci sie spodoba. Albo rzuć kostką :mrgreen:

Chris62 - Wto 22 Maj, 2012

Ja bym wybrał Panasonica.
Dlaczego? Nie pytaj.

krystian - Wto 22 Maj, 2012

Olympus E-PL1 czy Samsung EX1? Prosze o opinie.
TomPL2 - Wto 22 Maj, 2012

Czy to jest jakieś badanie opiniotwórcze? :lol:
Moja opinie jest taka, że nie zmieścisz się w limicie.

Sunders - Wto 22 Maj, 2012

TomPL2 napisał/a:
Moja opinie jest taka, że nie zmieścisz się w limicie.

http://allegro.pl/samsung...2362226888.html
http://allegro.pl/olympus...2361023596.html
:smile:

TomPL2 - Wto 22 Maj, 2012

Bez przesady kolego, pytający nic nie wspominał o używanym... Używany to można, przy odrobinie szczęścia i za 1zł kupić :razz:
Choć ww. oferty jak najbardziej godne polecenia.

Sunders - Wto 22 Maj, 2012

TomPL2 napisał/a:
Bez przesady kolego, pytający nic nie wspominał o używanym...

Nic też nie wspominał o nowym :smile:

TomPL2 napisał/a:
Używany to można, przy odrobinie szczęścia i za 1zł kupić

A to jest własnie przesada :razz:

Dorotka - Pią 03 Sie, 2012
Temat postu: poszukuję aparatu
Witam, podbijam wątek..

Mam wielką prośbę ! Poszukuję aparatu w cenie około 700 zł ( chociaż jeśli będzie warto, to coś dołożę). Jestem totalnym amatorem, a aparatu potrzebuję do robienia zdjęć biżuterii ( oczywiście absolutnie nie takiej jakości jak do katalogów! od tego mam profesjonalnego fotografa). Zdjęcia do własnego użytku i prowadzenia strony na fb.
Chodzi mi o bardzo dobrą jakość za tę cenę. Ktoś polecał mi : Fujifilm FinePix HS10
jednak czytając wiele opinii na forach nie jestem przekonana.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc !

komor - Wto 14 Sie, 2012

Dorotka, a czytałaś test aparatu Fujifilm FinePix HS10?

Wiem, trochę odkopuję, ale może komuś się przyda.

czorny01 - Pią 24 Sie, 2012
Temat postu: Aparat do 700 zł
Witam, poszukuję aparatu cyfrowego do kwoty 700 zł, może być to również używka którą można kupić w takiej cenie, jeżdżę trochę z dziewczyną po naszych górach i nie tylko, i chcieli byśmy sobie kupić jakiś fajny aparat do robienia zdjęć głównie plenerowych, ale też i jakichś makr.Obecnie używamy Canon PowerShot SX100 IS.
Chciał bym żeby aparat miał nie tylko gotowe programy ale dawał duże możliwości manualnego ustawienia, tak aby można było się podszkolić w sztuce fotografowania przed zakupem w przyszłości jakiejś fajnej lustrzanki.

Z góry dziękuję, przemyślę każdą propozycję.

Z tego co mi wpadło w oko to np:
FUJI Finepix S2980HD
Pentax RZ18
FUJI XP30
CANON SX150 IS
KODAK Z5010
Sony Cyber-shot DSC-W690
Co o nich myślicie??

h.s. - Sob 25 Sie, 2012

Może zacznij od tego co Ci przeszkadza w SX100 i dlaczego chcesz go zamienić.
czorny01 - Sob 25 Sie, 2012

h.s. napisał/a:
Może zacznij od tego co Ci przeszkadza w SX100 i dlaczego chcesz go zamienić.

Nic mi nie przeszkadza zdjęcia wychodzą ładne, ale potrzebuje drugi aparat ponieważ oboje z dziewczyna lubimy fotografować i będzie to wygodniejsze niż takie przekładanie jednego aparatu z rąk do rąk, poza tym chciał bym coś o lepszej optyce oraz większych możliwościach jeśli chodzi o ustawienia manualne, tak jak napisałem wyżej chciał bym aparat który by był wstępem do dobrej lustrzanki w przyszłości.
Co myślicie o modelach:

Fujifilm FinePix HS10
Panasonic Lumix DMC-FZ50 ?

h.s. - Sob 25 Sie, 2012

Jak dla mnie to FZ50. Mam go, nie sprzedałem i nie sprzedam. Więcej nim robię niż lustrami, bo nie muszę targać całej szklarni, a szkła leici to legenda. Ale tu jest pewne ale, niektórzy narzekają na duże ziarno /czyli szumy/, widocznie jest jakiś rozrzut m. egzemplarzami. U mnie do 800ISO jest używalne - zresztą zobacz moją stronkę /adres niżej/
komor - Nie 26 Sie, 2012

h.s. napisał/a:
a szkła leici to legenda

Co mają szkła Leiki do FZ50? :)

h.s. - Nie 26 Sie, 2012

No właśnie to, że FZ50 ma to szkło
kamilb - Czw 22 Lis, 2012
Temat postu: kompakt do 700 zł
:?: Witam!!!

Poszukuje niedrogiego kompaktu w przedziale cenowym 400-700zł. Spędziłem już trzy popołudnia szukając pomocnych informacji na necie, przejrzałem kilka testów i porównań lecz im dłużej faszeruje mózg tymi danymi tym większy mętlik przy wyborze konkretnego aparatu. Ponieważ moja wiedza z zakresu fotografii jeszcze trzy dni temu była uboga, a chciałbym to zmienić więc może ktoś fachowo mi pomoże :?: . Chciałbym zakupić aparat, który po pewnym czasie użytkowania (jednoczesnego zgłębiania wiedzy) nie rozczaruje mnie co do detali t.j. jakości fotek. Sprzęt będzie zawsze w kieszeni i chwila będzie czynić ze mnie operatora. Zdjęcia wykonywane będą więc zarówno na okolicznościowych imprezach, wycieczkach po większych aglomeracjach jak i długich spacerach po lesie. Wymagania wysokie chyba jak na kwotę jaka dysponuje:

1. Rozmiar - interesuje mnie wersja kieszonkowa (gabaryty są kluczowe)
2. Jakość zdjęć - fotografie na otwartym powietrzu, martwa natura, dużo słońca jak również w zdjęcia w lokalach niekoniecznie dobrze oświetlonych

Jednym zdaniem - potrzebuję nie drogiego monstera w małej obudowie

mrawi - Czw 22 Lis, 2012

Używany canon G5 lub G6, używany samsung EX1.

może coś mniejszego i bardziej współczesnego...
komor - Czw 22 Lis, 2012

kamilb, scaliłem Twoje pytanie do identycznego, istniejącego już wątku.

w poniedziałek w media chcieli mi wcisnąć coolpixa S6300, ale stwierdziłem że najpierw poczytam nim wydam jakiekolwiek pieniądze, gabarytowo i stylistycznie ten nikon ładny jest ale poczytałem i okazuje się, że dobrej jakości zdjęcia nie są jego domeną :cry:
Czy moglibyście rzucić jakiś przykład w tej klasie i niekoniecznie do 700zł jak pisałem wyżej :?:

komor - Czw 22 Lis, 2012

kamilb, na portalu masz czytanki:
Test drogich megazoomów 2012
Test tanich megazoomów 2012
Kompakt pod choinkę 2012 - część I
Kompakt pod choinkę 2012 - część II
i na dokładkę:
Test kompaktów z GPS

dcs - Czw 22 Lis, 2012

kamilb,
Canon: IXUS 220 HS, IXUS 240 HS, PowerShot SX220 HS / SX230 HS, Samsung WB750, Nikon: S8100, Panasonic: TZ25, SZ7, Sony: HX5

Wstaw modele jakie chcesz, zmieniaj ISO i RAW/JPEG na górze, żeby wszędzie były takie same i śmigaj myszką po zdjęciu. http://www.dpreview.com/r...dmc-zs15-tz25/8

czytanki przeczytane już dawno przez ostatnie 3 dni nic innego nie robiłem :cry: Mało tego być może niepotrzebnie wczytałem się w komentarze czytelników co zrobiło mi sieczkę w głowie.
Dzięks dcs za namiary zacznę powoli przeglądać

dcs - Czw 22 Lis, 2012

kamilb,

Najpierw określ jakie parametry cie interesują /obiektywy "superzoomy" (>8x) nie są dobre -im dłuższe tym gorzej/

Skupiłbym się na tych:
http://www.optyczne.pl/po...=1349&add4=1440
http://www.optyczne.pl/po...=1469&add4=1346

Dzięki za pomoc ogólnie po wstępnych eliminacjach i wykluczeniu Canona (wg mnie tandetny design) z małych kieszonkowców został Panasonic Lumix DMC-SZ7 (parametr swiatłosiła jest inny niż u pozostałych i wydaje mi się że przemawia na jego korzyść) muszę zgłębić o nim wiedzę. Znasz jeszcze inne stronki gdzie można porównywać jakości zdjęć z kilku aparatów bo nie wszystkie typy aparatów są na dpreview.com ( nie znalazłem DMC-SZ7)
dcs - Czw 22 Lis, 2012

PowerShot są lepsze od IXUSów /ergonomia/

SZ7 to klasa IXUSów.

Ma taką samą matrycę jak ZS20 (TZ30) -na dprew.

Na dole zestawień masz link do testu na optyczne.

IXUS 230 HS vs Lumix DMC-SZ7 róznica w cenie niewielka 20-30zł canon mniejszy niewiele. Jaki ty oddałbyś strzał znając się na parametrach (ja jeszcze nie wiem na co dokładnie powinno się zwrócić uwagę przy wyborze)

[ Dodano: Pią 23 Lis, 2012 21:39 ]
Panasonic Lumix DMC-FS37 (dostępny za 439 zł) byłby dobrym wyborem na tle panasonica Lumix DMC-SZ7, canona IXUS 230/115 HS ?

[ Dodano: Sob 24 Lis, 2012 17:56 ]
może doradzicie jaki z porównywanych poniżej aparacików wybrać do amatorskiej kieszeni do zdjęcie okazyjnych:

http://www.optyczne.pl/po...=1285&add3=1570

może jest coś w tej klasie innego godnego polecenia???

[ Dodano: Pon 03 Gru, 2012 18:38 ]
Kupiłem w końcu. Wybrałem Samsunga WB750 ze względu na cenę (550zł). Aparatu tego wogóle nie brałem pod uwagę choć kolega dsc polecił mi do jako jeden z wielu. Aparaty tej klasy oscylowały w granicach 550zł - 900zł. Wybrałem skrajną najniższą wartość cenową. Myślę, że nie będę zawiedziony aparatem. Do zakupu WB750 przekonały mnie:
- cena
- można korzystać z ręcznych nastaw (czego brakuje innym kompaktom tej klasy),
- możliwość pstrykania fotek podczas kręcenia filmów,
- spory zoom (dobry na wycieczki),
- matryca CMOS (podstawa w tej klasie),
- rozmiar kieszonkowy
- świeży rocznik w porównaniu z konkurencją (Data premiery 2011-09-01)

Myślę ze przy tej cenie, a stosunkowo wyższych cenach kompaktów konkurencyjnych marek nie będzie mi żal, że wydałem te pieniądze bo technologia prze do przodu i za rok czy dwa możliwa będzie zmiana na inne bardziej wypasione cacko.